Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

Ce urmează este un capriciu de matematician. În fața unei situații date îngheț totul, privesc labirintul și îmi propun să caut ieșiri, dacă acestea or exista. Căutare depersonalizată, sprijinită pe logică și intuiție atât cât ipotezele permit.
Tabloul momentului are în centru o persoană supusă unui asalt disproporționat. Elena Udrea este confruntată cu fosta ei imagine: de femeie indestructibilă și de cel mai influent lider din umbră al regimului Băsescu. Deși, când a declanșat furtuna, era foarte sigură pe ea, deși la trecerea graniței dinspre libertate spre recluziune pasul i-a fost alert și privirea trufașă, aflăm acum că suportă tot mai greu ce i se întâmplă. Scrie, transmite mesaje criptice pentru a fi postate pe blog, acuză tratamente nedrepte și dă semne de autovictimizare.
E din ce în ce mai clar că mintea și ochii doamnei Elena Udrea sunt încă sub efectul perturbator al atropinei puterii discreționare. Doamna Udrea încă percepe distorsionat realitatea din jur, sub forma îndulcită, picurată slugarnic, atâția ani de zile, de yesmenii care au anturat-o. Tot așa cum Elena Ceaușescu, la funestul proces de la Târgoviște, avea impresia că savanții și academicienii țării îi vor sării în ajutor, sa o apere de acuzele de impostură ce i se aduceau, și Elena Udrea trădează orbire și inadecvare atunci când se miră că este „tocată” sistematic în presă, că este prezentată drept „mama corupților”, că este discriminată negativ în raport cu alți miniștri ai cabinetului Boc.
Primul sfat pe care i l-aș da Elenei Udrea, cu cea mai onestă intenție de a o ajuta, ar fi să facă efortul de a se întoarce cu picioarele pe pământ. Realitatea cu care este confruntată azi diferă total de aceea, cosmetizată, cu care a fost dopată si indopata câtă vreme a stat în vecinătatea lui Traian Băsescu. A te prezenta în continuare opiniei publice drept o persoană haituita pentru dorința ta de edificare a binelui național este o abordare profund contraproductivă. Când un regim a fost atât de ciuruit de acte de corupție la vârf, corupție care acum este recunoscută chiar și de procurorii care mult timp au privilegiat-o, a pleda „nevinovat” tocmai tu, numărul doi in ierarhie, este echivalent cu a te propune singur pedeapsei maximale.
Al doilea sfat, în ipoteza că primul a fost însușit, este sa incerce intelegerea și acceptarea cu sânge rece a noii realități. Este o decizie dificilă, pentru că la capătul ei se află fundul gropii. Iar căderea este accelerată de povara resimțirii dureroase a multor trădări, decepții și lașități din partea celor apropiați.
Contactul cu fundul gropii este traumatizant dar absolut necesar trecerii de la amăgirea dezamagitoare la speranța autentică.
Noua realitate pe care ar trebui să o accepte, spre binele ei, Elena Udrea, are mai multe fațete.
Despre oamenii pe care se poate baza până la capăt: probabil că doar mama ei i-a mai rămas.
Despre dușmani: pe lângă cei știuți, cu nume de botez sau inițiale de instituții, vor trebui adăugați pe listă toți aceia care s-au intersectat cu afacerile, proiectele și investițiile sale.
Despre presă și societate: ostile cu temei. Temei dat de parcepție și fapte. A fost mâna dreaptă a lui Traian Băsescu, partenera acestuia de alcov și afaceri necurate. Iată atributele care au ridicat-o in stratosfera puterii dar și în ierarhia relelor; care au plasat-o, pe fondul  setei generalizate de revanșă a societății, considerabil deasupra altor miniștri din cabinetul Boc, . Elena Udrea nu este indreptatita să se mire acum de ce „doar ea”. Pentru că EA, în felul ei, e unică. Adevăr pe care ar trebui nu să-l nege ci să-l valorifice.
Despre Traian Băsescu: în fapt, a abandonat-o. Explicația că nu s-a dezis de ea în mod explicit ține de șiretenie, de instinctul de conservare al fostului președinte. Prin această atitudine încearcă să câștige timp, să amâne cât mai mult eventuale dezvăluiri devastatoare ale Doamnei. Traian Băsescu întâi a tăcut prelung, acceptând că orice-ar spune îl îngroapă; apoi, degringolat de perspective, a încercat binecunoscutul său joc la două capete. Să nu supere nici instituțiile de forță dar nici pe Elena Udrea.
De apărat cu interventii nu o mai poate apăra. Procurorii DNA și judecătorii ÎCCJ au fost sub comanda lui prin intermediul SRI. Acum, că prietenia cu Coldea s-a stricat, au dispărut și pârghiile. Nu mai poate pune o pila pentru protejata lui dar vrea să mascheze acest lucru ca sa nu o aduca pe aceasta în pragul disperării denunțiative. Declarând că speră ca Elena Udrea să-și dovedească nevinovăția cu ocazia procesului pe fond de la ÎCCJ, Traian Băsescu i-a transmis fostei sale pupile să aibă răbdare până atunci, căci acolo va interveni să o salveze. Dar, dacă ar vrea si ar putea cu adevărat să intervină, de ce nu ar face-o mâine, la judecarea recursului privind arestul preventiv? Nu se judecă și acesta tot la ÎCCJ? Intenția de tragere de timp e evidentă. Încearcă să o amăgească pe Elena Udrea cu un ajutor proiectat târziu, în viitor, pentru a nu se vedea denunțat de ea în zilele imediat următoare.
Despre Elena Udrea: a rămas singură, cu marea ei dilemă. Să-i rămână loială lui Traian Băsescu până la capăt sau să încerce o salvare, în extremis, trădându-l?
Îi disprețuiesc pe turnători și, deși aș vrea să-l văd arestat cât mai curând pe Traian Băsescu, o sfătuiesc pe Elena Udrea, spre binele ei, să nu se grăbească cu denunțul. Situația e, oricum, complicată. Trebuie să-și cântărească opțiunile punând de data asta în balanță și ceva ce a nesocotit si a ascuns multă vreme în lăuntrul ei: propria conștiință. Traian Băsescu i-a fost, totuși, binefăcătorul. Ar putea trăi confortabil cu povara că pentru tot ce a primit bun de la el il rasplateste, la final, cu distrugerea totală? Nu cumva zilele furate penitenciarului s-ar transforma astfel într-o veșnică noapte de coșmar?
Și reversul trebuie analizat cu aceeași luciditate. Merită să sacrifici 5 ani din viață pentru a proteja pe cineva menit oricum dezastrului? Traian Băsescu va ajunge la pușcărie cu sau fără denunțul Elenei Udrea, cu sau fără pactul ei de conștiință. Se va simți mai adevărată suprapunând anii ei de detenție cu anii lui de detenție?
Cel de-al treilea sfat vine acum natural: orice vei alege să faci, să fii împăcat cu tine. După ce vei fi luat hotărârea, nu ar trebui să te mai afecteze mutările celuilalt. Iată avantajul pentru când vei începe ascensiunea din fundul gropii: fiind totul între tine și tine, vei fi scutit de trădări și dezamăgiri. Și vei putea urca, fără ca cineva sau ceva să te mai poată trage înapoi.

Contele de Saint GermainEditorialeElena Ceausescu,Elena Udrea,Florian Coldea,judecatorii ICCJ,procurorii DNA,SRICe urmează este un capriciu de matematician. În fața unei situații date îngheț totul, privesc labirintul și îmi propun să caut ieșiri, dacă acestea or exista. Căutare depersonalizată, sprijinită pe logică și intuiție atât cât ipotezele permit. Tabloul momentului are în centru o persoană supusă unui asalt disproporționat. Elena Udrea...Blog politic si polemic