Scorul acestui articol
[Total: 28 voturi. Media: 4.3]

 

Traian Băsescu, mincinos de mare respirație, joacă adeseori pe cartea sincerității.

Zice el despre Livia Stanciu:

„Dânsa a fost numită la CCR pentru că i-a făcut două servicii majore lui Iohannis”.

Just – comentezi ca un observator atent ce eÈ™ti.

Întreabă reporterul:
„Dar se practică astfel de recompense la nivel de preÈ™edinte de stat”?

Brusc, gândul te duce la felul în care Băsescu l-a numit pe Daniel Morar la CCR, ca mulțumire că îi dăduse NUP în dosarul Flota. Si pe el gandul il duce tot la asta.

Acum sinceritatea nu îi mai e de folos:

„Nu știu doamnă. În cazul ăsta văd că s-a practicat”.

***

Se nedumirește ironic, Băsescu, într-o postare pe Facebook intitulată È™mechereÈ™te „Autodenunț”, cu cine ar fi putut el să împartă (sanchi!) milioanele primite de Mircea Băsescu de la Băsică È™i Izaura pentru a-i trafica lui Bercea Mondial eliberarea. Zice:

La cine am făcut traficul de influență și cu cine am împărțit banii pentru a-l „ajuta” pe Bercea Mondial să primească zece ani de închisoare? Poate la George Maior și/sau Florian Coldea, pentru că ei controlau „câmpul tactic” din justiție prin generalul Dumbravă? Poate la Laura Codruța Koveși, pentru că și despre ea a strigat Bercea Mondial din dubă că ar fi mituit-o, poate chiar prin mine??

Am încercat să mi-l închipui o clipă cum stă el, tolănit în fața laptopului, echipat casual, în binecunoscuta sa ținută de velier (È™lapi, maieu È™i izmene), cu țigarea fumegându-i între degetele tremurânde, È™i cum îÈ™i râde în barbă de cum a mai È™tiut o data să-i facă din vorbe pe dragii lui adoratori ce-i mănâncă din palmă orice teorie, oricât de subțirică, pe nemestecate. Dar parcă, de data asta, hlizeala îi e un pic forțată iar îndrăzneala „autodenunțului” cam mârâită.

Poate, ca È™antaj, o funcționa miÈ™culația. Habar n-am, nu sunt expert în amenințat complici. Dar, ca logică, demonstrația marelui vărgat e de zăbrele rău de tot.

Se È™tie că în sistemele mafiote (iar cele create de Traian Băsescu,  încă de când era Ministru al Transporturilor, confirmă) destinația finală a șpăgilor este „șeful”. Există un traseu de colectare al banilor în care, pe parcurs, se mai scurg mici atenții È™i pentru interpuși, dar grosul ajunge la È™ef. La „naș”. Fără excepție. Și acolo rămâne.

„Nașul” nu face trafic de influență contra cost ci contra favoruri.

Numiri în posturi, mențineri în posturi, închiderea ochilor la găinării.  Este vorba de forța autorității È™i disciplina subordonării. Cum ar fi fost ca ministrul Băsescu să se ducă la un Secretar de Stat, numit de el tocmai ca sa-l argățească fără crâcnire, și să-i spună: „Ia te rog de-aici un milion și fii bun, dă-i  lucrarea aia lui Cășuneanu”. Nu aÈ™a funcționează.

Cu atât mai mult când eÈ™ti preÈ™edinte.

„Cu cine am împărțit banii?” este o falsă întrebare a lui Traian Băsescu. O diversiune tipică È™colii care l-a format. Unul ca el, în fruntea bucatelor fiind, nu împărțea cu nimeni banii. El era punctul terminus pe traseul acestora. Iar voia sa trebuia citită de către lacheii din înaltele posturi nu din vorbe, nu din ordine directe ci din intuiția slugărniciei. Căci, dacă nu, zburau.

Degeaba indică acum Traian Băsescu condamnarea la 10 ani închisoare a lui Bercea drept dovadă a nevinovăției sale. Există alte numeroase probe, anterioare acestui deznodământ, că justiția È™i instituțiile de fortă ale regimului Băsescu au făcut uriaÈ™e abuzuri ca să încerce să-i fie pe plac  comandantului suprem.

Arestarea lui Bercea reprezintă doar un accident de parcurs în traficul cu sentințe practicat de familia Băsescu. La un moment dat s-a produs o defecțiune ce nu a mai putut fi remediată. Asta e tot. Viața e È™i ea un ulcior. Nu merge de multe ori la apă!

***

Dan Voiculescu îl bântuie pe Traian Băsescu mai ceva decât blestemul lui Tutankamon pe profanatorii de morminte. Într-o intervenție telefonică recentă la RTV fostul preÈ™edinte a regurgitat o poveste de adormit remuÈ™cări conform căreia nu el i-a dorit din toți rărunchii răul fondatorului trustului Intact ci exact viceversa. Mogulul, afirmă TB invocând cu mâna pe inimă declarații È™i stenograme dintr-un proces,  ar fi încercat prin intermediul avocatului Pavel Abraham să-i mituiască cu 1 milion de dolari pe membrii familiei Bercea pentru a face publice înregistrări compromițătoare despre el, TB. Teribila dezvăluire ar fi aparținut chiar membrilor familiei Bercea.

Ca orice regurgitare, È™i asta a întors pe dos stomacurile sensibile ale celor interesați de adevăr È™i nu de secreții veninoase cu orice chip.

Chemat cu sudalme de indignatul „intermediar” al complotului să producă probe sau să-È™i înghită vărsătura, fostul preÈ™edinte s-a executat ieri, citând dintr-o declarație veche a lui Marian Căpățână,  dezmințită ulterior de mai multe ori de acesta, inclusiv în fața instanței. Deci nu era vorba de înregistrări È™i stenograme, ca în minciuna inițială, ci de o declarație în fața procurorilor. Și aceasta nu făcută de vreun Bercea (cum se susținuse apăsat la lansarea jetului verzui) ci de Căpățână, omul de casă al fraților marinari până când aceÈ™tia s-au hotărât să-l dea la rechini.

***

De-asta spun: aparent e de psihiatru. Dar nu cumva È™i acum încearcă să ne tragă clapa? Să schimbe în ultima clipă zeghele cu cămaÈ™a de forță?

Contele de Saint GermainEditorialeBasica,Bercea Mondial,Casuneanu,CCR,Dan Voiculescu,Daniel Morar,dosarul Flota,Florian Coldea,generalul Dumbrava,George Maior,Izaura,Klaus Johannis,Laura Kovesi,Livia Stanciu,Marian Capatana,Mircea Basescu,NUP,Pavel Abraham,RTV  Traian Băsescu, mincinos de mare respirație, joacă adeseori pe cartea sincerității. Zice el despre Livia Stanciu: 'Dânsa a fost numită la CCR pentru că i-a făcut două servicii majore lui Iohannis'. Just - comentezi ca un observator atent ce eÈ™ti. Întreabă reporterul: 'Dar se practică astfel de recompense la nivel de preÈ™edinte de stat'? Brusc,...Blog politic si polemic