Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

Jurământul de învestire, rostit de toţi miniştrii la început de mandat, conţine o eroare gramaticală pe care nu s-a găsit nimeni până acum să o semnaleze şi, cu atât mai puţin, să o corecteze din proprie iniţiativă, la lectura publică. Iată fragmentul cu eroarea:

“Jur să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României”.

Corect este “… ale României” şi nu “… a României” deoarece acordul trebuie făcut, evident, cu pluralul (nu mai insist în a explica de ce).

Subliniez că această eroare nu este una pe prezumţii stilistice, din categoria celor acceptate cu patriotică afecţiune, chiar cu mândrie culturală, precum “cobori în jos…” ori “Ion Luca Caragiale”.  Eroarea este grosieră, fără drept la atenuante, având probabil la origini un funcţionar administrativ certat nu doar cu limba română dar şi cu matematica.  Faptul că ea s-a perpetuat, fiind tolerată şi comisă inclusiv de persoane docte, precum MRU,  nu demonstrează altceva decât efectul anihilant al emoţiei asupra raţiunii.

Celor în măsură a îndrepta lucrurile le cer prin prezenta semnalare să ia notă şi să declanşeze de urgenţă corectarea jurământului agramat.

Contele de Saint GermainCrochiul de martiinvestire,Ion Luca Caragiale,juramant,MRUJurământul de învestire, rostit de toţi miniştrii la început de mandat, conţine o eroare gramaticală pe care nu s-a găsit nimeni până acum să o semnaleze şi, cu atât mai puţin, să o corecteze din proprie iniţiativă, la lectura publică. Iată fragmentul cu eroarea: “Jur să apăr democraţia, drepturile şi...Blog politic si polemic