Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

Jurământul de învestire, rostit de toți miniștrii la început de mandat, conține o eroare gramaticală pe care nu s-a găsit nimeni până acum să o semnaleze și, cu atât mai puțin, să o corecteze din proprie inițiativă, la lectura publică. Iată fragmentul cu eroarea:

„Jur să apăr democrația, drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor, suveranitatea, independența, unitatea și integritatea teritorială a României”.

Corect este „”¦ ale României” și nu „”¦ a României” deoarece acordul trebuie făcut, evident, cu pluralul (nu mai insist în a explica de ce).

Subliniez că această eroare nu este una pe prezumții stilistice, din categoria celor acceptate cu patriotică afecțiune, chiar cu mândrie culturală, precum „cobori în jos”¦” ori „Ion Luca Caragiale”.  Eroarea este grosieră, fără drept la atenuante, având probabil la origini un funcționar administrativ certat nu doar cu limba română dar și cu matematica.  Faptul că ea s-a perpetuat, fiind tolerată și comisă inclusiv de persoane docte, precum MRU,  nu demonstrează altceva decât efectul anihilant al emoției asupra rațiunii.

Celor în măsură a îndrepta lucrurile le cer prin prezenta semnalare să ia notă și să declanșeze de urgență corectarea jurământului agramat.

Contele de Saint GermainCrochiul de martiinvestire,Ion Luca Caragiale,juramant,MRUJurământul de învestire, rostit de toți miniștrii la început de mandat, conține o eroare gramaticală pe care nu s-a găsit nimeni până acum să o semnaleze și, cu atât mai puțin, să o corecteze din proprie inițiativă, la lectura publică. Iată fragmentul cu eroarea: 'Jur să apăr democrația, drepturile și...Blog politic si polemic