Scorul acestui articol
[Total: 32 voturi. Media: 4.3]

Mi-a atras atenția o declarație a lui Traian Băsescu despre Sebastian Ghiță, pe vremea când Băsescu era încă președintele României:

”Am vorbit o dată cu el. Mi s-a părut extrem de inteligent, dar discuţia a fost scurtă. Este evident că a avut o mare susţinere, l-am găsit cu contracte peste tot. E un tip de lucru care nu trebuie să se întâmple. S-a extins enorm la vedere sau ascuns. E foarte periculos că el acum e convins că pune preşedintele României”.

Presa a dezvăluit apoi că respectivele contracte ale lui Ghiță, de care vorbea Traian Băsescu, erau, covârșitor, comandate și plătite de instituțiile de forță ale statului român, în frunte cu SRI. Nu doar că zeci de milioane de euro din bugetul acelor instituții (deci al statului) erau drenate spre firmele lui Sebastian Ghiță dar natura mărfii software pe care aceste firme o livrau în schimbul sumelor încasate avea un pronunțat caracter secret, de care depindeau tot felul de strategii naționale de înaltă confidențialitate. Programele pentru construirea și exploatarea bazelor de date utilizate în procesul electoral, softurile pentru evidența populației române stabilită în țară sau în străinătate, instrumentele informatice de lucru ale SRI, SIE, STS, DIPI și interfața acestora cu platformele instituțiilor echivalente ale marilor parteneri internaționali ai României fuseseră elaborate total sau parțial de firmele IT ale lui Sebastian Ghiță. El, deci, ca producător și garant al bunei lor funcționări, le știa secretele, „facilitățile” și vulnerabilitățile mai bine decât oricine altcineva. Sub pretextul depanării sau upgradării, avea acces la informații clasificate dintre cele mai sensibile. Nu s-ar fi putut întâmpla acest lucru dacă Sebastian Ghiță nu ar fi fost om de mare încredere al acestor beneficiari, chiar parte a structurilor unuia sau mai multora dintre ei.

Spune în autodenunțul său Sebastian Ghiță (http://www.cotidianul.ro/sebastian-ghita-povesteste-despre-relatia-sa-foarte-apropiata-cu-kovesi-288564/): „Nu am fost membru în respectiva comisie (Comisia de experți (n.a.)) și nici nu a fost vreun parlamentar membru. Am stat cu ei la calculator, unde au bătut raportul, am plimbat raportul ca să fie semnat. […] La acel moment eu nu aveam calitatea de deputat, eram cetăţean. Nu eram nici membru în Guvern, am explicat cum am decis să mă amestec în chestiunea aceasta, din cauza relaţiei cu Kovesi şi pentru că îi cunoşteam pe oamenii aceia.”

Să clarificăm: softul folosit de experți la verificarea tezei LCK era produs de firmele lui Sebastian Ghiță. Acesta știa, deci, cel mai bine, cheile prin care putea influența verdictul calculatorului. De-asta a „stat cu ei la calculator”: să introducă cheile necesare, pe care doar el le știa, astfel încât rezultatul afișat să fie cel dorit. Cu o astfel de acoperire, elaborarea raportului și a concluziei favorabile (în sensul că teza LCK nu era un plagiat) devenea o simplă formalitate: „așa a zis softul”!

Cum ar fi putut însă SG, care era, la vremea aceea, „un simplu cetățean”, să ajungă într-o comisie atât de importantă și, chiar mai mult, să fie lăsat la butoanele deciziei finale? Ne răspunde Traian Băsescu (http://www.stiripesurse.ro/traian-basescu-sebastian-ghi-a-a-primit-ordin-de-la-florian-coldea-s-o-rezolve-pe-kovesi_1154292.html): ”Sebastian Ghiță a primit ordin de la Florian Coldea s-o rezolve pe Kovesi, să rezolve problema lui Kovesi, Ghiță având o relație foarte bună cu Victor Ponta”.

A venit momentul să ne amintim de o declarație mai veche a Elenei Udrea (http://www.hotnews.ro/stiri-esential-19243479-elena-udrea-anunta-depus-dna-denunt-impotriva-sefului-sri-florian-coldea-coldea-cerut-lui-dorin-cocos-dea-500-000-euro-lui-sebastian-ghita-pentru-rtv.htm):  „Coldea i-a cerut lui Dorin Cocos sa-i dea 500.000 de euro lui Sebastian Ghita pentru RTV”.

Ajungem astfel în fața unei certitudini dar și a unui paradox: certitudinea este că Sebastian Ghiță era omul SRI, paradoxul este că în prezent este vânat de DNA (aflată într-un excelent parteneriat binomial cu SRI și, mai ales, cu Florian Coldea, protagonist in cele două secvențe evocate anterior).

Pentru a lămuri această aparentă contradicție trebuie să fixăm în timp evenimentele amintite.

„Albirea” LCK, prin falsificarea raportului de expertiză de către SG (la cererea lui Florian Coldea), a fost făcută în 2012. Sprijinul financiar transmis de Florian Coldea lui Sebastian Ghiță, prin intermediul lui Dorin Cocoș, s-a întâmplat cam tot pe-atunci (Elena Udrea nu a menționat o dată precisă însă este clar că lucrurile se petreceau cât Traian Băsescu era, încă, președinte).

În acea perioadă la nivelul conducerii SRI era o armonie deplină între Coldea și Maior, ambii fiind slujitori zeloși ai lui Traian Băsescu. „Albirea” lui Kovesi (o piesă de bază în echipa lui Băsescu) nu reprezenta decât un gest de firească (pentru ei) obediență. Iar susținerea financiară a televiziunii lui Ghiță era o formă de plată pentru un pion al lor infiltrat pe lângă Victor Ponta și, de aceea, foarte prețios în perspectiva jocurilor de putere viitoare.

Prezidențialele din 2014 au produs însă o ruptură între Coldea și Maior. În vreme ce Maior a mizat pe Ponta, Coldea „l-a luat” pe Johannis. În acel moment, Sebastian Ghiță (prietenul apropiat al lui Victor Ponta) s-a alăturat, evident, lui Maior. După victoria lui Johannis și plecarea lui Maior ca ambasador la Washington, poziția lui Ghiță în SRI s-a șubrezit. El făcea acum parte dintr-o grupare în care nu se mai putea avea încredere deplină. În marele plan de acaparare totală a puterii de către falanga Coldea – Kovesi – Stanciu – Johannis, toți cei care crezuseră în victoria lui Ponta și puseseră umărul la facilitarea acesteia trebuiau încet – încet îndepărtați. Epurările la care asistăm în prezent sunt parte a respectivului plan.

Procurorul General Tiberiu Nițu, generalul balama Gabriel Oprea, șeful ANAF Gelu Diaconu, toată conducerea DIPI, o mulțime de generali de la SRI (mai puțin Florian Coldea) au fost scoși din joc fără mari eforturi.

Iată însă că mai apar și focare de rezistență: Călin Popescu Tăriceanu, Traian Băsescu, Sebastian Ghiță, MRU.

La întrebarea din titlu „Cine e Sebastian Ghiță?” răspunsul pare acum mai simplu: este o parte a sistemului nociv creat de Traian Băsescu, căzut, ca și Traian Băsescu, după preluarea puterii de către Klaus Johannis, de partea greșită a liniei de demarcație. Este, ca și Traian Băsescu, un deținător de informații de o excepțională gravitate și, de aceea, foarte periculos pentru oricare dintre puternicii țării care vor să-l înlăture.

În încheiere, o modestă previziune: cred că generalul Marcel Opriș, directorul STS, va deveni, în curând, vedetă de Breaking News. Asta cu largul sprijin al lui Traian Băsescu, în continuare ținut la curent de cârtițe fidele din instituții despre discuțiile pe telefonul operativ ale demnitarilor acestei țări, inclusiv ale doamnei Laura Kovesi.

Iar dacă Marcel Opriș, lăsat până acum, în mod suspect, în afara listelor de execuție ale DNA, va scăpa și de această dată, înseamnă că se contează enorm de mult pe contribuția lui la alegerile, atât de importante, de peste 2 luni.

Contele de Saint GermainEditorialealbirea lui Kovesi,ANAF Gelu Diaconu,autodenunt,DIPI,Dorin Cocos,Elena Udrea,Florian Coldea,Gabriel Oprea,Gheorghe Maior,Laura Kovesi,Marcel Opris,MRU,RTV,Sebastian Ghita,SIE,SRI,STS,Victor PontaMi-a atras atenția o declarație a lui Traian Băsescu despre Sebastian Ghiță, pe vremea când Băsescu era încă președintele României: ”Am vorbit o dată cu el. Mi s-a părut extrem de inteligent, dar discuţia a fost scurtă. Este evident că a avut o mare susţinere, l-am găsit cu contracte peste...Blog politic si polemic