Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

Vă mai amintiți cum și-a încheiat Traian Băsescu conferința de presă dedicată lui SR Stănescu și documentelor acestuia, emise, chipurile, de o bancă din Cipru? „Ce ghinion, domne, pe falsificatorii ăștia proști să folosească tocmai acea bancă din Cipru despre care președintele deținea informații. Ce ghinion, tț…tț…tț…”. Cum în natură există tot felul de cozi de lopată subtile, pe care calci din greșeală tocmai când ți-e lumea mai dragă, s-a întâmplat ca ieri, un astfel de ștremeleag  să-l pălească pe Traian Băsescu chiar în moalele capului. Lovitura s-a petrecut atunci când vicepremierul Chițoiu a dezvăluit că în urmă cu câteva săptămâni Traian Băsescu intervenise pe lângă el, telefonic, pentru a-l ruga să nu-l schimbe din funcție pe președintele CEC Radu Ghețea. Mai că ne vine și nouă să exclamăm acum: ce ghinion, domne, pe Traian Băsescu, să pună o pilă, dovedibilă, tocmai președintelui acelei bănci care a acordat creditul dubios de 1 milion de euro fiicei sale Ioana. Ce ghinion, domne, tț…tț…tț…
Dar întâmplarea aceasta nu este singura care-i întoarce domnului Băsescu răsplata, după faptă. În urmă cu vreo lună Dan Voiculescu, târât împreună cu Camelia Voiculescu pe la DNA, îi cerea lui Traian Băsescu să fie bărbat și să se lupte cu el, nu cu fiica lui. Acum a venit rândul lui Traian Băsescu să-i ceară același lucru lui Victor Ponta. Înțelepciunea populară în acțiune, este?
La orice schimbare de putere, noua gardă îi înlocuiește din funcțiile cheie pe oamenii vechii gărzi. Dintre toate înlocuirile de acest fel pe care le-o fi aplicat regimul Victor Ponta regimului Boc – Băsescu, singurul nume la care Traian Băsescu a sărit ca ars la anunțul schimbării a fost Lucian Papici. Ne amintim cu toții că, dimpreună cu Papici, mai fusese schimbată și o doamnă procuror șef. Ei bine, dânsei nimeni nu i-a luat apărarea și lumea, curioasă,  s-o fi întrebat de ce doar pentru Papici a fost gata domnul președinte să se arunce în foc iar pentru doamna respectivă nu. Clarificările nu au intârziat să apară: ca și în cazul domnului Ghețea, cu creditul, și în cazul domnului Papici, cu ancheta DNA la Nana, este vorba de un serviciu personal adus președintelui. Omul e recunoscător. Schema e simplă, clară, repetitivă: mă ajuți, te ajut. O mână spală pe alta și amândouă obrazul.
Aseară, domnul președinte era opărit rău și mai incoerent decât de obicei (și încă nu apăruse dezvăluirea lui Chițoiu!). Probabil că gândul la ce-ar putea descoperi o comisie parlamentară despre moșirea acestei tranzacții cu moșia de 300 ha îl ardea tare de tot la bilă (dânsul știind prea bine ce-i acolo, și de data asta nu de la servicii ci nemijlocit). De-aici și excesul de fiere secretată în timpul discursului său. Surescitarea i-a jucat și un renghi paranormal: nu-l văzuse în viața sa pe Papici, prima oară vorbise cu el la telefon, aseară, dar fața acestuia i s-a părut hotărâtă și mai tânără decât s-ar fi așteptat. Or fi vorbit la un video-chat, mai știi? Punctul culminant, însă, al declarației de aseară a președintelui mi s-a părut antiteza pe care a încercat să o facă între defectele lui Ponta și calitățile sale, ale lui Băsescu. Fără să-și dea seama, luat de valul urii sale tumultoase, tot ce i-a ieșit a fost  să transforme antiteza în paralelă. O paralelă de defecte autoincriminatoare.
Când spui „el a fost un mediocru, eu am fost un vârf profesional” iști cel puțin rumoare. Pentru că o persoană informată te întreabă automat: să fii, la 30 – 35 ani, șeful corpului de control al primului ministru și apoi ministru, înseamnă carieră mediocră? În vreme ce, să fii comandant de navă și să îți incendiezi propria navă ca să ascuzi probele unor fapte penale, înseamnă vârf profesional?
Când spui „el a plagiat, eu am muncit” resusciți amintiri jenante. Ai muncit făcând bișnită cu blugi, țigări și alcool? O fi mai grav să plagiezi decât să faci bișniță? Parcă, totuși, e o diferență de ținută între cele două călcături pe-alături.  În niciun caz în favoarea călcatului în ditamai balega interlopismului.
Iar când spui „el minte, eu am curajul sa le spun romanilor cand sunt vreumuri grele” chiar că bați toate recordurile de autoironie. O fi mincinos Ponta dar dumneavoastră, domnule „demisionez în 5 minute”, nu aveți egal în disciplina asta.
„Ce dai aia primești”, „ce ție nu-ți place altuia nu-i face”, „după faptă și răsplată”, „ce-și face omul singur nici dracu”™ nu desface”,” cine seamănă vânt culege furtună”,” cine se scuză se acuză”,” minciuna are picioare scurte”… Iată cum valuri de înțelepciune populară se revarsă în aceste zile asupra lui Traian Băsescu încercând să-și demonstreze încă o dată justețea, pe pielea lui. De aceea președintele este îngrijorat și haotic. Vede la orizont, apropiindu-se ca meteoritul Hoba, un alt proverb cu dedicație: „cine sapă groapa altuia cade singur în ea”. Are tot mai des coșmaruri cu Adrian Năstase și tot ce e capabil să-l îndemne  instinctul lui de pokerist este să uzeze, la intimidare, la cacealma, de armele pe care încă le mai are la îndemână: DNA, CCR, CSM, ANI. Doar că și pentru asta poporul i-a pregătit un proverb premonitoriu: „cine scoate sabia, de sabie va pieri”.

Contele de Saint GermainEditorialeAdrian Nastase,ANI,banca din Cipru,Camelia Voiculescu,CCR,CEC,comuna Nana,CSM,Dan Voiculescu,Emil Boc,Ioana Basescu,meteoritul Hoba,procurorul Papici,proverbe,Radu Ghetea,SR Stanescu,Victor PontaVă mai amintiți cum și-a încheiat Traian Băsescu conferința de presă dedicată lui SR Stănescu și documentelor acestuia, emise, chipurile, de o bancă din Cipru? 'Ce ghinion, domne, pe falsificatorii ăștia proști să folosească tocmai acea bancă din Cipru despre care președintele deținea informații. Ce ghinion, tț...tț...tț...'. Cum în...Blog politic si polemic