Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

(Comentariu postat partial la editorialul lui Andrei Plesu din Adevarul, intitulat ” Pupaturi calde dupa Razboiul Rece”, editorial ce poate fi citit accesand linkul http://www.adevarul.ro/opinii/comentarii/andrei_plesu_-_opinii/Pupaturi_calde__dupa_Razboiul_Rece_7_490820916.html)

 

Ca de obicei în ultima vreme, domnul Pleşu îşi scrie editorialele ca şi cum ar acţiona în cadrul unor misiuni de camuflaj. Pe măsură ce România devine tot mai dramatic un poligon de încercare, cu numărul victimelor nevinovate crescând pandemic, domnia sa întoarce spatele  tot mai ostentativ temelor autohtone de impact şi încearcă să ne abată atenţia cu perdele de fum, cu relatări de almanah de vacanţă, scrise ca din viteza Orient Express-ului. Cu o pipă în colţul gurii şi un coniac uşor încălzit în palme.

N-are ochi, nici cuvinte, pentru scandalul corupţiei din porturi; i se pare de doi bani boicotarea de către preşedintele Băsescu a reuniunii de la Varşovia; deschiderea  reprezentanţei Ţinutului Secuiesc la Bruxelles o asimilează banalului cotidian.

În schimb alege, imperturbabil şi monoton, să ne conferenţieze despre linişte, despre calm, despre rolul istoriei ca material didactic, despre morala ca ideologie, despre inutilitatea protestelor de stradă şi, în general, despre etica îndoielnică a acelor atitudini civice îndreptate asupra unora ca, cum ar fi (scuzaţi!), Băsescu.

Ce mai, diplomaţie la superlativ!

Cât de elocventă e tăcerea autorului în legătură cu tactica paşilor uriaşi spre autonomie pe care o aplică mai nou UDMR, în locul tacticii paşilor mărunţi de până acum. Schimbare apărută de când Traian Băsescu a făcut o pasiune atât de mare pentru maghiari încât nu le mai poate refuza nimic. Şi cât talent trădează muţenia domnului Pleşu în legătură cu absenţa de la Varşovia a domnului preşedinte, chipurile ca să nu încurajeze un precedent Kosovo, în realitate ca să-l evite pe Barack Obama. Talent de Buster Keaton.

Puneţi-vă în pielea fostului nostru Ministru de Externe şi judecaţi: ce-ar putea spune domnia sa ca nici să nu mintă flagrant şi nici să nu-şi vexeze protectorul? Nada. Aşa că mai bine improvizează o poveste nostalgică despre “Pupături calde după Razboiul Rece” şi aşteaptă să vină vremuri mai bune pentru  a comenta şi actualitatea românească.

Doar că,

după ce în editorialul de acum două săptămâni îi zeflemisea pe protestatarii occidentali că acţiunile lor sunt un fel de circ, o harţă juvenilă,

după ce în editorialul de săptămâna trecută îi beştelea pe vest – europeni că n-au învăţat nimic din istorie şi că poartă tricouri cu Che Guevara (efectul simpatiei domnului Pleşu pentru Victor Ponta),

iată că în editorialul de azi mai loveşte o dată, adjectival, în “partenerii apuseni”, făcându-i nici mai mult nici mai puţin decât “indecenţi”şi apoi, ca bonus, îl mângâie cu un dos şi pe “insul” Putin, exponentul unor “mici” probleme.

Să mai zică cineva că domnul Pleşu nu e combativ, n-are curaj, nu iese-n arenă pentru cauze cu adevărat mari. L-au izolat  liderii vest – europeni, cu puerilitatea, ignoranţa şi indecenţa lor pe bravul nostru preşedinte? L-au! Ei, atunci şi-o merită. Şi el, iată, le-a dat-o! Şi cu ocazia asta l-a ciupit anofelic şi pe rusnac, că doar nici ăsta n-o fi arătat cine ştie ce bezele spre Cotroceni.

În toată această frenezie protestatară, o întrebare se impune, totuşi: Andrei Pleşu o mai avea vreo legătură cu România sau s-a, deja, universalizat?

Contele de Saint GermainPolemiceAdevarul,andrei plesu,Basescu,Che Guevara,Pupaturi calde dupa Razboiul Rece,Tinutul secuiesc,Varsovia Obama,Victor Ponta(Comentariu postat partial la editorialul lui Andrei Plesu din Adevarul, intitulat ' Pupaturi calde dupa Razboiul Rece', editorial ce poate fi citit accesand linkul http://www.adevarul.ro/opinii/comentarii/andrei_plesu_-_opinii/Pupaturi_calde__dupa_Razboiul_Rece_7_490820916.html)   Ca de obicei în ultima vreme, domnul Pleşu îşi scrie editorialele ca şi cum ar acţiona în cadrul unor misiuni de camuflaj. Pe măsură ce...Blog politic si polemic