Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

(Comentariu postat partial la editorialul lui Andrei Plesu din Adevarul, intitulat ” Pupaturi calde dupa Razboiul Rece”, editorial ce poate fi citit accesand linkul http://www.adevarul.ro/opinii/comentarii/andrei_plesu_-_opinii/Pupaturi_calde__dupa_Razboiul_Rece_7_490820916.html)

 

Ca de obicei în ultima vreme, domnul Pleșu își scrie editorialele ca și cum ar acționa în cadrul unor misiuni de camuflaj. Pe măsură ce România devine tot mai dramatic un poligon de încercare, cu numărul victimelor nevinovate crescând pandemic, domnia sa întoarce spatele  tot mai ostentativ temelor autohtone de impact și încearcă să ne abată atenția cu perdele de fum, cu relatări de almanah de vacanță, scrise ca din viteza Orient Express-ului. Cu o pipă în colțul gurii și un coniac ușor încălzit în palme.

N-are ochi, nici cuvinte, pentru scandalul corupției din porturi; i se pare de doi bani boicotarea de către președintele Băsescu a reuniunii de la Varșovia; deschiderea  reprezentanței Å¢inutului Secuiesc la Bruxelles o asimilează banalului cotidian.

În schimb alege, imperturbabil și monoton, să ne conferențieze despre liniște, despre calm, despre rolul istoriei ca material didactic, despre morala ca ideologie, despre inutilitatea protestelor de stradă și, în general, despre etica îndoielnică a acelor atitudini civice îndreptate asupra unora ca, cum ar fi (scuzați!), Băsescu.

Ce mai, diplomație la superlativ!

Cât de elocventă e tăcerea autorului în legătură cu tactica pașilor uriași spre autonomie pe care o aplică mai nou UDMR, în locul tacticii pașilor mărunți de până acum. Schimbare apărută de când Traian Băsescu a făcut o pasiune atât de mare pentru maghiari încât nu le mai poate refuza nimic. Și cât talent trădează muțenia domnului Pleșu în legătură cu absența de la Varșovia a domnului președinte, chipurile ca să nu încurajeze un precedent Kosovo, în realitate ca să-l evite pe Barack Obama. Talent de Buster Keaton.

Puneți-vă în pielea fostului nostru Ministru de Externe și judecați: ce-ar putea spune domnia sa ca nici să nu mintă flagrant și nici să nu-și vexeze protectorul? Nada. Așa că mai bine improvizează o poveste nostalgică despre „Pupături calde după Razboiul Rece” și așteaptă să vină vremuri mai bune pentru  a comenta și actualitatea românească.

Doar că,

după ce în editorialul de acum două săptămâni îi zeflemisea pe protestatarii occidentali că acțiunile lor sunt un fel de circ, o harță juvenilă,

după ce în editorialul de săptămâna trecută îi beștelea pe vest „“ europeni că n-au învățat nimic din istorie și că poartă tricouri cu Che Guevara (efectul simpatiei domnului Pleșu pentru Victor Ponta),

iată că în editorialul de azi mai lovește o dată, adjectival, în „partenerii apuseni”, făcându-i nici mai mult nici mai puțin decât „indecenți”și apoi, ca bonus, îl mângâie cu un dos și pe „insul” Putin, exponentul unor „mici” probleme.

Să mai zică cineva că domnul Pleșu nu e combativ, n-are curaj, nu iese-n arenă pentru cauze cu adevărat mari. L-au izolat  liderii vest „“ europeni, cu puerilitatea, ignoranța și indecența lor pe bravul nostru președinte? L-au! Ei, atunci și-o merită. Și el, iată, le-a dat-o! Și cu ocazia asta l-a ciupit anofelic și pe rusnac, că doar nici ăsta n-o fi arătat cine știe ce bezele spre Cotroceni.

În toată această frenezie protestatară, o întrebare se impune, totuși: Andrei Pleșu o mai avea vreo legătură cu România sau s-a, deja, universalizat?

Contele de Saint GermainPolemiceAdevarul,andrei plesu,Basescu,Che Guevara,Pupaturi calde dupa Razboiul Rece,Tinutul secuiesc,Varsovia Obama,Victor Ponta(Comentariu postat partial la editorialul lui Andrei Plesu din Adevarul, intitulat ' Pupaturi calde dupa Razboiul Rece', editorial ce poate fi citit accesand linkul http://www.adevarul.ro/opinii/comentarii/andrei_plesu_-_opinii/Pupaturi_calde__dupa_Razboiul_Rece_7_490820916.html)   Ca de obicei în ultima vreme, domnul Pleșu își scrie editorialele ca și cum ar acționa în cadrul unor misiuni de camuflaj. Pe măsură ce...Blog politic si polemic