Scorul acestui articol
[Total: 1 voturi. Media: 5]

(Acest comentariu a fost postat la articolul din EVZ al lui Mircea Cartarescu intitulat ” Razboiul ratatilor”, articol ce poate fi citit accesand linkul http://www.evz.ro/detalii/stiri/senatul-evz-razboiul-ratatilor-953424.html)

 

Mircea Cărtărescu, împletoșat precum regina ridurilor ce-și împletește codițe să ne-amăgească de la spate, calcă în străchini ori de câte ori mai incearcă să tragă un retuș portretului său de îmbătrânit în rele.

Întâi a încercat să-și blureze conivența cu regimul comunist aplicând deasupra lașității sale oportuniste o sintagmă înnobilantă: „rezistența prin cultură”. A trebuit să vină Herta Muller, să dea la o parte lupa care expanda un scriitoraș mediocru, „cu nasu-n vânt”,  la dimensiunile cerute de accesul în Panteon,  pentru a ne dumiri asupra caracterului pigmeu al acestui „orientat” de vremuri tulburi.

A urmat, în linia aceleiași fluidități morale de împrietenire cu contextul, aceluiași cameleonism de șmecheraș avid a se fofila in lumea bună prin adeziuni ipocrite la ideile mari ale altora, îmbrățișarea lui Băsescu.  Dar nu a omului in sine, ar fi fost, brrr, plebeian, ci a puternicului zilei care, chipurile, a condamnat comunismul. Nu l-a pus deloc pe gânduri faptul că simbolurile autentice ale rezistenței anticomuniste din România, Regele Mihai, Paul Goma, Doina Cornea, se aflau de partea cealaltă a baricadei. Pentru a fi în îmbătătorul leagăn al puterii nu argumente în trebuiau ci pretexte. Și, din nou, a fost nevoie să acționeze palma educativă a realității pentru a repune in drepturi adevărul, pentru a demasca și duce în ridicol tentativa de cosmetizare fotoșopistică a autoportretistului Cărtărescu. Cum divinitatea se folosește adesea de glasul diavolului pentru a revela răul, însuși Băsescu a fost împins să-și tragă două torpile în machiajul de anticomunist cu care-și amăgise nătărăii: întâi atunci când a elogiat prima fază a dictaturii ceaușiste, apoi când s-a năpustit cu slin asupra Regelui.

În fine, impresia generală de fătălău, rezultată din comportamentul plângăcios și din pozele crude ale realității, trebuia retușată printr-un contrapunct de virilitate. Astfel a ieșit la rampă guerrierul Cărtărescu. Un combatant pe bază de scâncete, chircit sub poalele puterii, arătând săptămânal spre opoziție, prin prohabul deschis pentru comunicare, un pumn flasc ca un viol anunțat. Una dintre țintele sale predilecte, televiziunea Antena 3. Acest caraghios, care susține că nu aflase în timp real de persecuțiile regimului comunist pentru că nu asculta, în epocă, Europa Liberă, e cu ochii și cu barda azi, ce să vezi, pe noua Europă Liberă a românilor, pe postul Antena 3. Rar mi-a fost dat să văd la un om cu lecturi și cu pretenții umaniste, atâta ineptă orbire, atâta patimă supurând din complexul fudulului fără fudulii.

Antena 3, alături de liderii opoziției azi la rând, a constituit pentru MC subiect de serial horror. Cavalerul estet, gargaristul cu apă de gură, demascând pestilența respirației adevărului. Și de-odată, iarăși, dosul de palmă peste bot administrat reparator, de instanțe ce nu pleacă urechea la îndoctrinările pentru gogomani emanate de la Cotroceni. După premiile APTR, acuzate de partizanat politic, corifeii batistei pe țambal caricaturizați sub încadrarea aproape penală de „intelectualii lui Băsescu” se văd obligați să accepte cu „stupoare și mâhnire” ultimele două recunoașteri internaționale ale valorii postului de televiziune Antena 3: parteneriatul exclusivist cu CNN și distincția obținută aseară într-o mare competiție internațională.

Orice om cu simțul ridicolului, prins cu atâtea minciuni gogonate îndrugate cu morgă și pretenții de respectabilitate, ar găsi necesar să-și ceară scuze înainte de a încerca o lecuire prin tăcere. Credeți că Mircea Cărtărescu o va face? Răspunsul îl avem chiar în articolul de azi. Sarabanda sa, sub poala protectoare a puterii, continuă. Pumnul anunțător de viol ițit spre opoziție s-a îmbogățit cu un nou gest de marinărească eleganță: degetul din mijloc înălțat spre cer.  Să fim înțelegători:  nu avem in față decât un biet caraghios fudul.

Contele de Saint GermainPolemiceAntena 3,APTR,CNN,Doina Cornea,Europa Libera,Herta Muller,Mircea Cartarescu,Panteon,Paul Goma,Razboiul ratatilor,regele Mihai,Senatul EVZ(Acest comentariu a fost postat la articolul din EVZ al lui Mircea Cartarescu intitulat ' Razboiul ratatilor', articol ce poate fi citit accesand linkul http://www.evz.ro/detalii/stiri/senatul-evz-razboiul-ratatilor-953424.html)   Mircea Cărtărescu, împletoșat precum regina ridurilor ce-și împletește codițe să ne-amăgească de la spate, calcă în străchini ori de câte ori mai incearcă să tragă...Blog politic si polemic