Scorul acestui articol
[Total: 3 voturi. Media: 4.3]

Silvian Ionescu, fost ofițer DIE care l-a avut în subordine pe Traian Băsescu în anii când acesta era șeful Navrom la Anvers, a scris ieri pe pagina sa de Facebook:
„Am spus-o de mai multe ori: firea de lichea lui Băsescu nu-l lasa să nu gafeze! Să rânjești la moartea Tribunului e blasfemie, după ce l-ai folosit și în 2004 și în 2008 ca să îți faci majoritatea și la București și la prezidențiale! Mai mult, să faci alianță tu personal, intuitu personae, cu Profesorul, cu Tribunul, și apoi să îi faci „soluție imorală” e uluitor, e nemernic! Să-l faci pe Vadim- Dumnezeu să-l odihnească!- delator, când tu însuți ai fost „colaborator membru de partid „al CI-ului DIE, înseamnă să fii o jigodie fără de pereche! Adică tu îi turnai pe toți românii care îți treceau prin față. Am tăcut zeci de ani pentru prestigiul țării. Ajunge! Ca să înțelegeți, el, Băsescu, era turnătorul tuturor matrozilor care treceau prin Anvers și cumpărau și ei lănțișorul de aur mai ieftin decât putea el. Asta era jale! În timp ce el, Băsescu, ciordea din curse zeci de mii de dolari! Știu ei toți comandanții cum se chiverniseau pe banii proștilor! Câți nebuni mai avem, să creadă că încă lepra asta mai e necesară neamului?”.

Este, după È™tiința mea, prima explozie de o aÈ™a magnitudine ce vine din direcția fostei securități ceauÈ™iste la adresa lui Traian Băsescu.
Silvian Ionescu nu a fost un oarecine în raport Traian Băsescu din perioada Anvers. Fiindu-i È™ef pe linie de DIE, îi cunoÈ™tea toate secretele murdare È™i, mai ales, toate rapoartele de turnător. Putea, aÈ™adar, să-È™i formeze mai bine decât oricine altcineva o imagine obiectivă despre acesta.
Serviciile secrete sunt însă sisteme ermetizate. Tot ce intră, dar, mai ales, ce iese din ele, se supune unor restricții draconice. Cât de fierbinți ar fi anumite informații, ele sunt controlate cu proceduri – termostat tocmai pentru a nu da pe-afară într-un mod intempestiv.
Ca toată echipa din care făcea parte È™i care a căzut în dizgrație după 1990 (cel puțin aparent) È™i Silvian Ionescu s-a dat la fund, s-a făcut mic, a tăcut È™i a aÈ™teptat vremuri mai bune pentru a scoate din nou capul la lumină. Iar aceste vremuri mai bune pentru el s-au arătat odată cu incredibila ascensiune politică a unuia dintre derbedeii pe care îi monitorizase pe vremea când Dumnezeul lor era PleÈ™iță, È™i pe care derbedeu acum îl numeÈ™te lichea, nemernic, jigodie fără pereche, turnător, ciorditor, lepră.
Am observat că mulți persiflează răbufnirea fostului È™ef de la DIE, încercând să o împingă în derizoriu cu întrebarea „žde ce tocmai acum È™i nu mai devreme?”.
Mie mi se pare clar de ce. De omerta sistemului căruia îi aparținuse, de frica de Băsescu, de oportunism (foncția foncție, salarul salar, nu a murit deloc de foame în ultimii 10 ani), de amenințarea propriilor fărădelegi ce ar fi putut ieÈ™i la iveală odată cutia Pandorei deschisă.
Eu cred că gestul lui Silvian Ionescu, venit chiar È™i în ceasul al 12-lea, este foarte important pentru confuzionata È™i divizata societate românească. Încă mulți români, naivi sau fanatici, nu au putut fi convinÈ™i, de documentele prezentate până acum, că Traian Băsescu a fost un securist fără scrupule, un delator abject ce a nenorocit, rânjind cinic, destine, familii, o țară. Acum, chiar È™i aceÈ™tia, vor trebui să accepte adevărata față a idolului lor.
Și mai e ceva ce mi-a atras atenția. Motivul pentru care Silvian Ionescu a rupt lanțul. Nu È™i-a dat drumul la gură, ca Elena Udrea È™i mulți alții încolțiți de DNA, din disperare, într-o situație limită, pentru a-È™i salva pielea. Există ceva aproape nobil în răzvrătirea lui: apărarea memoriei unui om în care a crezut, pe care, se poate spune, chiar l-a divinizat (din moment ce numeÈ™te rânjetul lui Băsescu blasfemie). Mă aÈ™tept de aceea, ca, dacă are probe materiale prin care să demonstreze È™i tehnic că Traian Băsescu a fost turnător, să le facă publice fără a încerca să-È™i negocieze anumite avantaje în schimbul lor.
Omul acesta ar trebui să fie ajutat, încurajat să ducă dezvăluirile până la capăt. Este o sursă care, sunt convins, deține secrete devastatoare despre Traian Băsescu. Mi se pare complet neproductiv modul în care, anumiți intransigenți de la A3, mai degrabă l-au atacat decât să-l laude pentru acest gest promițător.
Până la urmă, religia noastră ne învață că È™i cel mai mare păcătos are dreptul la spovedanie È™i iertare creÈ™tinească. Ar fi bine ca preotul să nu-l primească în confesional?

Contele de Saint GermainEditorialeA3,cutia Pandorei,DIE,DNA,Elena Udrea,generalul Plesita,Navrom Anvers,profesorul,Silvian Ionescu,tribunul,Vadim TudorSilvian Ionescu, fost ofițer DIE care l-a avut în subordine pe Traian Băsescu în anii când acesta era șeful Navrom la Anvers, a scris ieri pe pagina sa de Facebook: 'Am spus-o de mai multe ori: firea de lichea lui Băsescu nu-l lasa să nu gafeze! Să rânjești la moartea...Blog politic si polemic