Scorul acestui articol
[Total: 14 voturi. Media: 4.9]

2016 este an de alegeri și de numiri importante. Încordarea protagonistilor politici s-a făcut simțită încă din primele lui zile.
Stenogramele discuțiilor telefonice ale ofițerului STS de la guvern au ocupat prim-planul. Li s-a adăugat, într-un ison perfect armonizat, o afirmație a lui Victor Ponta despre unii dispuși să calce pe cadavre nu doar la figurat ci și la propriu, pentru a-și consolida puterea, apoi declarația lui Traian Băsescu despre cât de suspectă i se pare întârzierea publicării raportului final de expertiză al institutului de la Petroșani; pentru ca ieri, într-un articol fulminant, Ion Cristoiu să lanseze ipoteza că președintele Klaus Iohannis ar fi știut, cu mult înainte de noaptea de 30 octombrie 2015, de izbucnirea incendiului de la Colectiv.
În paralel cu acestea, un ziarist important afirma la o televiziune de știri că, din surse mai mult decât credibile, a aflat că generalul Coldea va fi debarcat de la conducerea operativă a SRI în cel mult două luni.
Într-o asemenea avalanșă de informații și declarații explozive, încerc să deslușesc un fir logic care să lege cât de cât coerent certitudinile cu supozițiile plauzibile.
O certitudine este că DNA a găsit de cuviință să facă publice stenogramele unor discuții telefonice ale lui Ştefan Enache, colonel în cadrul UM 02999 – STS şi consilier în cadrul Secretariatului General al Guvernului, deși acestea nu par a avea vreo legătură directă cu traficul de influență pentru care a fost arestat preventiv ofițerul STS. Au, în schimb, legătură cu tragedia de la Colectiv despre care lasă de înțeles că a fost provocată de mâini criminale.
Este clar că nu avem de-a face cu o scăpare, cu o neglijență a procurorului de caz. Când te trezești cu un corp străin într-o construcție securizată, protejată de multe filtre, cum e cazul dosarelor întocmite de DNA, nu poți credita ipoteza greşelii întâmplătoare. Premeditarea, sprijinită de abuzuri acceptate la cel mai înalt nivel de decizie, reprezintă singura explicație a anomaliei.
Ce să fi urmărit însă doamna Kovesi cu o astfel de manevră? Cel mai probabil arătarea unei pisici negre cuiva, pregătirea scoaterii din joc a unui adversar de calibru.
Sugerarea faptului că ar exista indiciile unei crime planificate presupune, în subsidiar, existența criminalului. Cine să fie acesta?
Acceptând pentru o clipă ipoteza conspiraţiei, nu voi fi adeptul teoriei că, aici, ar fi mâna serviciilor secrete. Că acestea, dorind să facă pe plac președintelui Iohannis, au pus la cale o astfel de manevră sângeroasă pentru debarcarea guvernului Ponta. Cu atât mai puțin acum, după publicarea, de către DNA, a respectivelor stenograme. Ar însemna să cred că doamna Kovesi vrea să-l înfunde pe domnul Coldea, ceea ce mi se pare suprarealism pur.
Mult mai plauzibilă mi se pare varianta (şi ea, totuşi, destul de greu de înghiţit) că numele inițiatorului este Gabriel Oprea. Pe el îl pomeneşte colonelul STS, în discuţiile sale făcute publice, ca aparținând grupului restrâns al celor care știau de complot dinainte de producerea lui. Ar exista şi un mobil al faptei: abaterea atenției de la scandalul tot mai deranjant pentru fostul prim – vice premier, generat de moartea motociclistului din escorta sa.
Dar, poate, ținta doamnei Kovesi, prin scoaterea la lumină a stenogramelor, nu a fost Gabriel Oprea, deja tras pe linie moartă, ci un alt membru important al echipei create de Traian Băsescu să reformeze ţara după modelul mafiei siciliene: generalul Opriș. Să nu uităm că generalul Opriș este directorul STS și șeful absolut al colonelului Enache. În acest context, lansarea unei minciuni de proporții, cu mare rezonanţă la public, l-ar compromite grav nu doar pe Enache, un om cheie din subordinea generalului, ci și pe generalul Opriș însuși. Astfel DNA ar crea premise excelente pentru o înlocuire a lui Opriș din influenta sa funcție (mai ales pe timp de alegeri) fără mari turbulențe și întrebări incomode.
Unde s-ar plasa, în acest context, ştirea pe surse privind debarcarea iminentă a generalului Coldea?
Şi apoi: dacă, generalul Coldea, ar fi într-adevăr sub o astfel de ameninţare, ea nu ar viza-o, indirect, şi pe Laura Codruţa Kovesi? Căci binomul s-a consacrat în timp printr-o simbioză pe cale de a deveni legendară prin capacitatea ei de terifiere.
Mi se pare probabil şi natural ca atunci când apare o forţă semnificativă să se nască şi opoziţia la ea. De aceea sunt sigur că ascensiunea şi acumulările de putere ale binomului SRI – DNA au generat în paralel agregări de semn contrar. Care sunt acestea? Pentru a le identifica este suficient să vedem pe cine are în spate sau mai bine zis pe cine serveşte şi de cine ascultă, orbeşte, binomul. Da, aţi intuit corect! Este vorba de partenerul nostru strategic de peste ocean.
Pe de altă parte, semne multiple indică o preferinţă tot mai accentuată în ultima vreme a preşedintelui Iohannis pentru UE, pentru cămaşa care e mai aproape de corp, în detrimentul umbrelei cu 50 de stele aflată şi mai departe şi în alte mâini.
Impunerea la SRI a „neamţului” Helvig, structurarea „guvernului meu” pe schelet bruxelez, sunt doar două indicii că preşedintele Iohannis încearcă o schimbare de polaritate în alianţele sale geo-strategice. Şi atunci nu ar fi întemeiat să gândim că, pentru numirile care se vor face anul acesta la şefia DNA, SRI şi ÎCCJ, sunt de aşteptat lupte crâncene de influenţă şi putere şi nicidecum o dulce garantare a continuităţii pe post?
Nu cred deloc că doamna Kovesi, cu tot sprijinul SUA şi CIA, stă liniştită în perspectiva acestor numiri. Iar divulgarea aberaţiilor (oare?) colonelului STS îmi confirmă faptul că emoţia şi incertitudinile au împins-o deja să se angajeze într-o luptă riscantă, care pe care.
Anticipez că va încerca în continuare spectaculoase lovituri de imagine pentru a dovedi că este „de neînlocuit” şi, mai anticipez că, la momentul potrivit, şi-a propus să joace decisiv asul din mânecă, adică să-l aresteze, triumfal, pe Traian Băsescu. Atunci chiar că nimeni nu va mai cuteza să-i pună în discuţie reinstalarea în fruntea DNA.
Această perspectivă aruncă o lumină nouă asupra mult hulitei tergiversări de către binom a deschiderii vânătorii la Traian Băsescu. Există un grafic, există o gradare, urmând ca punctul culminant să fie ales cu mare grijă.
Iar dacă aşa vor fi stând lucrurile, atunci putem să mai avem şi noi răbdare câteva luni.
După cum vedeţi, la început de an doar gânduri luminoase!

Contele de Saint GermainEditorialeCIA,CIE,colonel Stefan Enache,DNA,Florian Coldea,Gabriel Oprea,Generalul Opris,Helvig,ICCJ,incendiul de la Colectiv,Institutul de Mine din Petrosani,Klaus Iohannis,Laura Codruta Kovesi,procurorii DNA,SRI,STS,SUA2016 este an de alegeri și de numiri importante. Încordarea protagonistilor politici s-a făcut simțită încă din primele lui zile. Stenogramele discuțiilor telefonice ale ofițerului STS de la guvern au ocupat prim-planul. Li s-a adăugat, într-un ison perfect armonizat, o afirmație a lui Victor Ponta despre unii dispuși să calce...Blog politic si polemic