Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

Dacă Traian Băsescu ascultă, totuşi, de cineva în viaţa asta a lui de far călăuzitor, în care mai tot timpul face doar ce-i filează lampa şi ce-i dicteză fierea, atunci ascultă de serviciile secrete.  

Serviciile au o particularitate de invidiat: pot şti, cu câteva zile înaintea tuturor, ce e pe cale a se întâmpla. Preşedintele e primul informat şi reacţionează ca şi cum marea lui clarviziune l-ar călăuzi şi nu nişte rapoarte servite la micul dejun.

Uneori are ieşiri care ne surprind, cărora nu le găsim o motivaţie  plauzibilă. Cum a fost atunci când, fără (aparent) nicio noimă, a devenit peste noapte propagandistul numărul unu al proiectului Roşia Montană. După 3 zile, când s-a făcut public anunţul retragerii Nokia din România, totul a devenit clar. Pentru a absorbi emoţia negativă generată de concedierea a peste 1500 de români dependenţi de această investiţie străină împinsă de lăcomia guvernului Boc pe alte meleaguri mai prietenoase fiscal, TB, informat de servicii, a încercat să ofere poporului, anticipat şi oarecum la schimb, o iluzie. Că pentru gaura lăsată prin plecarea Nokia, geniul său a şi găsit soluţia de salvatoare: locuri de muncă la Roşia Montană.

După gafa comisă cu Raed Arafat, o strălucită probă că orgoliul şi alcoolul dăunează grav nu doar sănătăţii dar şi discernământului, clarvăzătoarele servicii au pus piciorul în prag: i-au ordonat, de urgenţă, un pas înapoi pentru dezamorsarea bombei sociale, cu fitilul deja aprins. Tigrul s-a albit la faţă, s-a făcut şoricel, şi trecându-şi din canini în incisivi câtă forţă a mai fost capabil să adune, a retras, cu un scrâşnet de ronţăit morcovul ce-l penetrase, proiectul legii sănătăţii.

Din păcate pentru el, a fost prea târziu. Tăvălugul pornise şi iată, continuă şi acum.

Formidabilul său instinct de conservare i-a dat însă luciditatea de a înţelege că singura lui şansă de a nu fi spulberat de suflul revendicărilor sociale este să se îndepărteze cât mai mult de fiinţa sa profundă, cea impulsivă până la autodistrugere, şi să se lase deplin în braţele protectoarelor sale servicii.

Care i-au ordonat: Să nu mai scoţi o vorbă. TACI! Ceea ce face, spăşit, de 11 zile încoace.

Toată lumea caută explicaţii savante acestei tăceri. Lucrurile sunt însă banal de simple: omul e îngrozit de previziunile serviciilor. E clar că orice ar declara Traian Băsescu în această fază, fie că sfidează fie că încearcă să fie împăciuitor, va fi folosit de protestatari şi opoziţie împotriva lui. Această tactică a muţeniei are, într-adevăr, calitatea de a întărâta cel mai puţin dar are şi enormul defect că alimentează teoria laşităţii unui personaj căruia i-a plăcut să se recomande cu fiecare prilej ca un căutător al luptei, ca un neînfricat. Deja s-a ales praful de această imagine. Locul ei a fost luat de o caricatură ce tinde să devină, cu fiecare zi de tăcere adăugată, un simbol. Un simbol al lipsei de bărbăţie.

Serviciile i-au spus: nu-ţi ţii gura, eşti pierdut. Reţetă de supravieţuire!

I-or fi spus insă şi ce devastări, ce derută produce această tăcere în încrederea obedienţilor săi membri de clan? I-or fi explicat cum aceştia, care l-au ascultat orbeşte până acum, motiv pentru care li s-a şi atrofiat calitatea de a gândi singuri, bâjbâie în prezent ca năucii?

În discursul său de ieri, ca pentru un simpozion economic, Teodor Stolojan a scăpat, provocat de un reporter, următoarea constatare: “membrii PDL ar trebui să iasă din starea asta de paralizaţi de frică şi să …” .

Exact despre asta e vorba. Tăcerea lui Traian Băsescu poate-i va salva lui pielea pe moment dar, pe termen lung, îl va plasa în memoria oamenilor alături de comandantul naufragiatei nave Concordia. Echipajul lui, parasit, este paralizat de frica.

Oare, prin acest îndemn, la tăcere şi la … imersiune, serviciile chiar îi vor binele lui Traian Băsescu? Sau au declanşat şi ele operaţiunea de autosalvare, ştiind cu ceva zile înaintea tuturor ce va urma?

Mă întreb: dacă aşa zisa gafă a lui Ponta, de a da asigurări conducerilor SRI şi SIE că vor fi păstrate şi după ce se va produce schimbarea la putere, nu este o gafă (aşa cum au calificat-o, la cald, Victor Ciutacu şi Mircea Badea) ci doar un punct dintr-un scenariu de debarcare mai rapidă a lui Traian Băsescu, pus la cale de aceste servicii în schimbul unor garanţii?

Cel mai bun indiciu că revolta străzii ţine încă puterea sub o presiune formidabilă este tăcerea lui Traian Băsescu. Din această perspectivă, efortul uriaş al mass media aservită puterii de a induce impresia că protestele se sting, că protestatarii obosesc, este pură propagandă diversionistă.

Contele de Saint GermainEditorialeBadea,Basescu,Ciutacu,Nava Concordia,Ponta,SIE,SRI,StolojanDacă Traian Băsescu ascultă, totuşi, de cineva în viaţa asta a lui de far călăuzitor, în care mai tot timpul face doar ce-i filează lampa şi ce-i dicteză fierea, atunci ascultă de serviciile secrete.   Serviciile au o particularitate de invidiat: pot şti, cu câteva zile înaintea tuturor, ce e...Blog politic si polemic