Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

Dacă Traian Băsescu ascultă, totuși, de cineva în viața asta a lui de far călăuzitor, în care mai tot timpul face doar ce-i filează lampa și ce-i dicteză fierea, atunci ascultă de serviciile secrete.  

Serviciile au o particularitate de invidiat: pot ști, cu câteva zile înaintea tuturor, ce e pe cale a se întâmpla. Președintele e primul informat și reacționează ca și cum marea lui clarviziune l-ar călăuzi și nu niște rapoarte servite la micul dejun.

Uneori are ieșiri care ne surprind, cărora nu le găsim o motivație  plauzibilă. Cum a fost atunci când, fără (aparent) nicio noimă, a devenit peste noapte propagandistul numărul unu al proiectului Roșia Montană. După 3 zile, când s-a făcut public anunțul retragerii Nokia din România, totul a devenit clar. Pentru a absorbi emoția negativă generată de concedierea a peste 1500 de români dependenți de această investiție străină împinsă de lăcomia guvernului Boc pe alte meleaguri mai prietenoase fiscal, TB, informat de servicii, a încercat să ofere poporului, anticipat și oarecum la schimb, o iluzie. Că pentru gaura lăsată prin plecarea Nokia, geniul său a și găsit soluția de salvatoare: locuri de muncă la Roșia Montană.

După gafa comisă cu Raed Arafat, o strălucită probă că orgoliul și alcoolul dăunează grav nu doar sănătății dar și discernământului, clarvăzătoarele servicii au pus piciorul în prag: i-au ordonat, de urgență, un pas înapoi pentru dezamorsarea bombei sociale, cu fitilul deja aprins. Tigrul s-a albit la față, s-a făcut șoricel, și trecându-și din canini în incisivi câtă forță a mai fost capabil să adune, a retras, cu un scrâșnet de ronțăit morcovul ce-l penetrase, proiectul legii sănătății.

Din păcate pentru el, a fost prea târziu. Tăvălugul pornise și iată, continuă și acum.

Formidabilul său instinct de conservare i-a dat însă luciditatea de a înțelege că singura lui șansă de a nu fi spulberat de suflul revendicărilor sociale este să se îndepărteze cât mai mult de ființa sa profundă, cea impulsivă până la autodistrugere, și să se lase deplin în brațele protectoarelor sale servicii.

Care i-au ordonat: Să nu mai scoți o vorbă. TACI! Ceea ce face, spășit, de 11 zile încoace.

Toată lumea caută explicații savante acestei tăceri. Lucrurile sunt însă banal de simple: omul e îngrozit de previziunile serviciilor. E clar că orice ar declara Traian Băsescu în această fază, fie că sfidează fie că încearcă să fie împăciuitor, va fi folosit de protestatari și opoziție împotriva lui. Această tactică a muțeniei are, într-adevăr, calitatea de a întărâta cel mai puțin dar are și enormul defect că alimentează teoria lașității unui personaj căruia i-a plăcut să se recomande cu fiecare prilej ca un căutător al luptei, ca un neînfricat. Deja s-a ales praful de această imagine. Locul ei a fost luat de o caricatură ce tinde să devină, cu fiecare zi de tăcere adăugată, un simbol. Un simbol al lipsei de bărbăție.

Serviciile i-au spus: nu-ți ții gura, ești pierdut. Rețetă de supraviețuire!

I-or fi spus insă și ce devastări, ce derută produce această tăcere în încrederea obedienților săi membri de clan? I-or fi explicat cum aceștia, care l-au ascultat orbește până acum, motiv pentru care li s-a și atrofiat calitatea de a gândi singuri, bâjbâie în prezent ca năucii?

În discursul său de ieri, ca pentru un simpozion economic, Teodor Stolojan a scăpat, provocat de un reporter, următoarea constatare: „membrii PDL ar trebui să iasă din starea asta de paralizați de frică și să „¦” .

Exact despre asta e vorba. Tăcerea lui Traian Băsescu poate-i va salva lui pielea pe moment dar, pe termen lung, îl va plasa în memoria oamenilor alături de comandantul naufragiatei nave Concordia. Echipajul lui, parasit, este paralizat de frica.

Oare, prin acest îndemn, la tăcere și la „¦ imersiune, serviciile chiar îi vor binele lui Traian Băsescu? Sau au declanșat și ele operațiunea de autosalvare, știind cu ceva zile înaintea tuturor ce va urma?

Mă întreb: dacă așa zisa gafă a lui Ponta, de a da asigurări conducerilor SRI și SIE că vor fi păstrate și după ce se va produce schimbarea la putere, nu este o gafă (așa cum au calificat-o, la cald, Victor Ciutacu și Mircea Badea) ci doar un punct dintr-un scenariu de debarcare mai rapidă a lui Traian Băsescu, pus la cale de aceste servicii în schimbul unor garanții?

Cel mai bun indiciu că revolta străzii ține încă puterea sub o presiune formidabilă este tăcerea lui Traian Băsescu. Din această perspectivă, efortul uriaș al mass media aservită puterii de a induce impresia că protestele se sting, că protestatarii obosesc, este pură propagandă diversionistă.

Contele de Saint GermainEditorialeBadea,Basescu,Ciutacu,Nava Concordia,Ponta,SIE,SRI,StolojanDacă Traian Băsescu ascultă, totuși, de cineva în viața asta a lui de far călăuzitor, în care mai tot timpul face doar ce-i filează lampa și ce-i dicteză fierea, atunci ascultă de serviciile secrete.   Serviciile au o particularitate de invidiat: pot ști, cu câteva zile înaintea tuturor, ce e...Blog politic si polemic