Scorul acestui articol
[Total: 35 voturi. Media: 4.6]

 

Există multe contradicții în È™tirile pe care le primim în ultima vreme despre Sebastian Ghiță. De aceea, dacă dorim să nu ne lăsăm intoxicați, e bine să ne rezumăm la fapte È™i să prezumăm că tot ceea ce ne transmit apropiați ai lui Ghiță care l-au întâlnit recent reprezintă părți dintr-un plan de comunicare complex, menit nu atât să clarifice lucrurile cât să le dirijeze pe un anumit făgaÈ™.

Cea mai frapantă È™tire este aceea că Ghiță nu ar prea fi la curent cu ceea ce se petrece în România. Că, din motive de protecție, nu foloseÈ™te aparate electronice (probabil pentru a nu putea fi localizat după IP sau prin intermediul unor tehnici specifice serviciilor secrete, pe care se presupune că le cunoaÈ™te foarte bine).

Eu nu cred absolut deloc în această poveste. Se È™tie, È™i nu de ieri, de azi, că informația este vitală nu doar în caz de război ci È™i pe timp de pace. Iar metodele de a o obține au câÈ™tigat atât de mult în diversitate È™i rapiditate încât este practic imposibil, dacă vrei să te informezi de pe Internet păstrându-ți anonimatul, să nu reuÈ™eÈ™ti.

Iar eu sunt sigur că Sebastian Ghiță, în singurătatea lui sufocată de întrebări, disperări È™i speranțe, este avid de fiecare cuantă de È™tire de acasă ce i-ar putea influența soarta.

„žSe teme pentru viața lui” „“ ni se spune. Asta cred.

„žÈ˜i se protejează la maximum nedivulgându-È™i actualul domiciliu, ferindu-se de Internet, de aplicațiile de pe telefonul mobil È™i de tot ceea ce le-ar putea furniza duÈ™manilor săi piste de atac”. Hmmm! Aici cam scârțâie!

Adică Antena 3 reuÈ™eÈ™te să-l localizeze È™i chiar să-l filmeze cu mijloacele ei jurnalistice, iar niÈ™te killeri de profesie s-ar înpotmoli în precauțiile sale „želectronice”.

Adică îÈ™i închipuie cineva că Dan Andronic È™i Bogdan Diaconu, cei care l-au întâlnit cel mai recent pe Sebastian Ghiță la Belgrad, nu au fost urmăriți pas cu pas È™i cuvânt cu cuvânt de „žinteligenți” de-acasă dotati cu tot ce trebuie pentru un filaj mai ceva ca-n filmele cu James Bond?

Să fim serioÈ™i!

În mai puțin de o săptămână de la eliberarea sa din arest, au devenit publice două Întâlniri ale lui Ghiță cu oameni de-ai lui, presupuÈ™i de încredere: Andronic È™i Diaconu.

Bogdan Diaconu declară: „žSebastian Ghiță a plecat în decembrie pentru că se temea pentru viața lui. Va demonstra că tot ce a spus e adevărat È™i va aduce toate dovezile necesare”.

Dan Andronic întăreÈ™te cele de mai sus: „žMai are ceva „žmarfă”? N-am  primit niciun răspuns… Dar eu È™tiu că mai există„!

Tot Dan Andronic, răspunzând unei intrebări a lui Victor Ciutacu, precizează: „žMi-a spus că nu l-a contactat nimeni din partea autorităților române să discute despre situația lui”.

În aceste replici pare a fi una dintre chei. Un fel de ultimatum pentru negocieri, adresat SRI È™i DNA.

O altă cheie, regăsită în ambele mărturii (Andronic È™i Diaconu), este numele lui Ion Cristoiu, indicat de Sebastian Ghiță ca singurul ziarist căruia ar accepta să-i acorde un interviu.

Acest detaliu pare a fi un element de inițiativă, o încercare a lui Ghiță de a demonstra că el conduce jocul, că e hotărât să meargă până la capăt È™i, iată, chiar are pregătiți paÈ™ii următori.

Că Sebastian Ghiță se simte amenințat nu mi se pare deloc o exagerare. Cred însă că se află sub o protecție mult mai solidă decât aceea pe care i-o asigură precauțiile despre care ne vorbeÈ™te Dan Andronic. Și mai cred că mărturiile publice ale celor doi care s-au întâlnit cu el  vor să indice faptul că, deja, ouăle au fost puse în mai multe coÈ™uri. AÈ™adar, o eventuală lichidare, acum, a lui Sebastian Ghiță, pentru a opri valul de dezvăluiri, ar fi tardivă.

Ne întrebam cum va acționa Ghiță după eliberarea din arestul de la Belgrad È™i recâÈ™tigarea dreptului de a vorbi. Iată că avem un prim răspuns: deocamdată, acționează prin intermediari.

Mult mai interesant È™i substanțial decât ce ne-au povestit cei doi despre întâlnirile lor cu Ghiță este ce nu ne-au povestit despre acestea. Că doar Ghiță nu È™i-a asumat riscul de a se vedea cu ei doar pentru a-i trata cu un pahar de vin È™i a evoca strategii de luptă din baschet.

Muniția jurnalistică pe care Dan Andronic a primit-o cu această ocazie, indicațiile cu care a fost înarmat Bogdan Diaconu pentru a capacita pe cine trebuie din tabăra lui Ghiță de-acasă, vor produce efecte vizibile în săptămânile următoare.

AÈ™adar, să nu ne luăm după perdelele de fum ale lui Sebastian Ghiță că s-ar fi rupt de realitățile din țară È™i că tot ce-l mai interesează acum este să-È™i apere pielea ascunzându-se È™i devenind taciturn.

Eu È™tiu aÈ™a: când oamenii sunt slabi, bravează pozând în agresivi È™i hiper optimiÈ™ti. Și invers.

Senzația de timorare È™i pasivitate, pe care reportajul lui Dan Andronic o transmite despre Sebastian Ghiță, pe mine mă duce cu gândul la ceva care mocneÈ™te È™i aÈ™teaptă doar un vânt prielnic ca să irumpă.

Contele de Saint GermainEditorialeAntena 3,binomul SRI-DNA,Bogdan Diaconu,Dan Andronic,intalniri cu Sebastian Ghita,Ion Cristoiu,James Bond,killer,strategii din baschet,Victor Ciutacu  Există multe contradicții în È™tirile pe care le primim în ultima vreme despre Sebastian Ghiță. De aceea, dacă dorim să nu ne lăsăm intoxicați, e bine să ne rezumăm la fapte È™i să prezumăm că tot ceea ce ne transmit apropiați ai lui Ghiță care l-au întâlnit recent reprezintă...Blog politic si polemic