Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

(Comentariu postat partial la articolul din Adevarul al lui Andrei Plesu intitulat „Lectiile istoriei”, articol ce poate fi citit accesand linkul http://www.adevarul.ro/andrei_plesu_-_opinii/Lectiile_istoriei_7_486621336.html)

 

De când și-a transferat gimnastica de înviorare în câmpul gravitațional de comportament folcloric al lui Traian Băsescu, Andrei Pleșu aduce tot mai mult, ca stil, cu Fărâmiță Lambru. Improvizează cu măiestrie în exprimare, pe orice temă, după ureche. Textele sale, precum bașii din acordeonul lui Fărâmiță, ies armonioase și pe gustul chefliilor care-l ascultă cu mâna la teșcherea. Dacă le analizezi însă pe fond, ca valoare de document, sunt manieriste și inconsistente.

Ca orice artist aflat sub contract dar în criză de inspiratie, obligat să producă la termen indiferent că muza e plecată la băi (ca să nu spun că e plecată cu sorcova), domnul Pleșu apelează și dânsul la șabloane, la automatisme, la scrisul pe pilot automat, pentru a se descărca de obligații cu minimum de efort posibil.

Rețeta folosită e simplă (dar și, vai, acru „“ alterată). Se alege o idee de editorial subtil ajutătoare puterii (de exemplu disprețuirea protestului civic „“ săptămâna trecută ori  ironizarea istoriei ca model „“ săptămâna asta). Se amestecă în pagină, cu o limbă de lemn ca să nu se vadă cocleala, cuvinte obsesive din arsenalul autorului, de preferință asociate unor trecute opere de succes (bombăneală, parapon, taclale, pios, retorică, falnic, precaritate, nostalgii, seducție, harță, morală, indigestie, belicos, …). Se adaugă din belșug citate pro domo din autori străini (CzesÅ‚aw MiÅ‚osz, Eric Hobsbawm „“ azi, Adam Soboczynski, Hanna Arendt „“ ieri) și pledoaria e gata. Încă o cărămidă la edificiul sofisticii de dus de nas naivii și veleitarii. Încă o doză de etnobotanice, în narghileaua propagandei cu ștaif.

Editorialul de azi ne confirmă tendința din ultima vreme a domnului Pleșu de a transfera universalului, prin generalizări convenabile,  realități secvențiale.

Că unii dintre noi n-au învățat cine știe ce din istoria recentă este adevărat. De pildă domnul Pleșu nu a învățat nici în ceasul al 12-lea, după mustrările Hertei Muller și ale lui Adam Michnik, că a nu protesta în față unui regim autoritar înseamnă, practic, a fi complice cu el. Culme a opacității la lecțiile istoriei, domnul Pleșu, în prezent, nu doar că nu se distanțează de regimul Băsescu, dar îi dă și onorul, cu arma scrisului în poziție de colaborare.

Sunt mulți însă cei care au receptat corect lecția istoriei în privința atitudinii față de un regim totalitar (sau cu tendințe totalitare). Sunt aceia care azi nu mai vor să accepte premisele totalitarismului și protestează împotriva băsismului. A afirma, cum face „inocent” AP, că tocmai aceștia ar fi cei care  „n-au învățat cine știe ce din istoria lor recentă”, a spune, cu digestia netulburată, că „dacă ar fi învățat, […] n-ar fi (unii dintre ei, mai cu seamă tineri) atât de „žstângiști”, de „žantielitiști”, de burzuluiți, de „žrevoluționari (în vorbe)” este mai mult decât cinism. Este un jenant joc la alibi.

Cât de tenebros trebuie să-ți fie lăuntrul pentru ca, dorind puțină strălucire, să fii dispus a răsturna totul, a face din zi noapte și din noapte zi? Așadar, în viziunea maestrului, învățătoarea Cristiana Anghel și tehnicianul Adrian Sobaru sunt niște nostalgici amnezici, care n-au învățat nimic din istorie, niște burzuluiți și revoluționari în vorbe, în vreme ce domnia sa și înaltele exemple de politicieni pe care ni-i recomandă (Voinescu și Baconschi) sunt cei treji, exemplarii.

Ce se mai poate spune la capătul unei astfel de concluzii? Poate, cel mult, « scuză-mă, Fărâmiță Lambru, pentru comparația de la început » !

Contele de Saint GermainEditorialePolemiceAdam Michnik,Adevarul,Adrian Sobaru,andrei plesu,Cristiana Anghel,Faramita Lambru,Herta Muller,Lectiile istoriei,Traian Basescu(Comentariu postat partial la articolul din Adevarul al lui Andrei Plesu intitulat 'Lectiile istoriei', articol ce poate fi citit accesand linkul http://www.adevarul.ro/andrei_plesu_-_opinii/Lectiile_istoriei_7_486621336.html)   De când și-a transferat gimnastica de înviorare în câmpul gravitațional de comportament folcloric al lui Traian Băsescu, Andrei Pleșu aduce tot mai mult, ca stil, cu Fărâmiță Lambru....Blog politic si polemic