Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

(Comentariu postat partial la articolul din Adevarul al lui Andrei Plesu intitulat “Lectiile istoriei”, articol ce poate fi citit accesand linkul http://www.adevarul.ro/andrei_plesu_-_opinii/Lectiile_istoriei_7_486621336.html)

 

De când şi-a transferat gimnastica de înviorare în câmpul gravitaţional de comportament folcloric al lui Traian Băsescu, Andrei Pleşu aduce tot mai mult, ca stil, cu Fărâmiţă Lambru. Improvizează cu măiestrie în exprimare, pe orice temă, după ureche. Textele sale, precum başii din acordeonul lui Fărâmiţă, ies armonioase şi pe gustul chefliilor care-l ascultă cu mâna la teşcherea. Dacă le analizezi însă pe fond, ca valoare de document, sunt manieriste şi inconsistente.

Ca orice artist aflat sub contract dar în criză de inspiratie, obligat să producă la termen indiferent că muza e plecată la băi (ca să nu spun că e plecată cu sorcova), domnul Pleşu apelează şi dânsul la şabloane, la automatisme, la scrisul pe pilot automat, pentru a se descărca de obligaţii cu minimum de efort posibil.

Reţeta folosită e simplă (dar şi, vai, acru – alterată). Se alege o idee de editorial subtil ajutătoare puterii (de exemplu dispreţuirea protestului civic – săptămâna trecută ori  ironizarea istoriei ca model – săptămâna asta). Se amestecă în pagină, cu o limbă de lemn ca să nu se vadă cocleala, cuvinte obsesive din arsenalul autorului, de preferinţă asociate unor trecute opere de succes (bombăneală, parapon, taclale, pios, retorică, falnic, precaritate, nostalgii, seducţie, harţă, morală, indigestie, belicos, …). Se adaugă din belşug citate pro domo din autori străini (Czesław Miłosz, Eric Hobsbawm – azi, Adam Soboczynski, Hanna Arendt – ieri) şi pledoaria e gata. Încă o cărămidă la edificiul sofisticii de dus de nas naivii şi veleitarii. Încă o doză de etnobotanice, în narghileaua propagandei cu ştaif.

Editorialul de azi ne confirmă tendinţa din ultima vreme a domnului Pleşu de a transfera universalului, prin generalizări convenabile,  realităţi secvenţiale.

Că unii dintre noi n-au învăţat cine ştie ce din istoria recentă este adevărat. De pildă domnul Pleşu nu a învăţat nici în ceasul al 12-lea, după mustrările Hertei Muller şi ale lui Adam Michnik, că a nu protesta în faţă unui regim autoritar înseamnă, practic, a fi complice cu el. Culme a opacităţii la lecţiile istoriei, domnul Pleşu, în prezent, nu doar că nu se distanţează de regimul Băsescu, dar îi dă şi onorul, cu arma scrisului în poziţie de colaborare.

Sunt mulţi însă cei care au receptat corect lecţia istoriei în privinţa atitudinii faţă de un regim totalitar (sau cu tendinţe totalitare). Sunt aceia care azi nu mai vor să accepte premisele totalitarismului şi protestează împotriva băsismului. A afirma, cum face “inocent” AP, că tocmai aceştia ar fi cei care  “n-au învăţat cine ştie ce din istoria lor recentă”, a spune, cu digestia netulburată, că “dacă ar fi învăţat, […] n-ar fi (unii dintre ei, mai cu seamă tineri) atât de „stângişti”, de „antielitişti”, de burzuluiţi, de „revoluţionari (în vorbe)” este mai mult decât cinism. Este un jenant joc la alibi.

Cât de tenebros trebuie să-ţi fie lăuntrul pentru ca, dorind puţină strălucire, să fii dispus a răsturna totul, a face din zi noapte şi din noapte zi? Aşadar, în viziunea maestrului, învăţătoarea Cristiana Anghel şi tehnicianul Adrian Sobaru sunt nişte nostalgici amnezici, care n-au învăţat nimic din istorie, nişte burzuluiţi şi revoluţionari în vorbe, în vreme ce domnia sa şi înaltele exemple de politicieni pe care ni-i recomandă (Voinescu şi Baconschi) sunt cei treji, exemplarii.

Ce se mai poate spune la capătul unei astfel de concluzii? Poate, cel mult, « scuză-mă, Fărâmiţă Lambru, pentru comparaţia de la început » !

Contele de Saint GermainEditorialePolemiceAdam Michnik,Adevarul,Adrian Sobaru,andrei plesu,Cristiana Anghel,Faramita Lambru,Herta Muller,Lectiile istoriei,Traian Basescu(Comentariu postat partial la articolul din Adevarul al lui Andrei Plesu intitulat 'Lectiile istoriei', articol ce poate fi citit accesand linkul http://www.adevarul.ro/andrei_plesu_-_opinii/Lectiile_istoriei_7_486621336.html)   De când şi-a transferat gimnastica de înviorare în câmpul gravitaţional de comportament folcloric al lui Traian Băsescu, Andrei Pleşu aduce tot mai mult, ca stil, cu Fărâmiţă Lambru....Blog politic si polemic