Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

(Acest comentariu a fost postat la editorialul din EVZ al lui Mircea Mihaies intitulat „Sindicalism si monarhie”, editorial ce poate fi citit accesand linkul http://www.evz.ro/detalii/stiri/sindicalism-si-monarhie-931128.html)

 

Poza de editorialist a lui Mircea Mihăieș ni-l înfățișează pe acest personaj într-un chip simbolic: omul are și barbă dar este și nebărbierit. Iată cum barba devine astfel un important decriptor caracterologic.

Despre barba lui Sever Voinescu, supusă în timp multor mode eclectice, s-au spus nenumărate, doar că ar fi neîngrijită nu. Mereu modelată după tipare complicate, barbă guler dar și barbă slip, mai mult devoalând decât să ascundă, precum tunsoarea de jos a stripteuzelor, când dreptunghiulară, când triunghiulară, barba lui Sever Voinescu promovează încadrarea circulară: un inel de gazon pilos, în jurul unor buze amăgitoare, mult visate de amatorii de minciuni frumoase. Sever Voinescu are păcatele lui dar este și precum barba sa: dichisit, sofisticat, un monden care nu te face de râs prin saloane.

Există și bărbi de deghizament, precum cea a lui Mircea Marian. Lăsate să acopere, uniform, toată față, pentru a face uitat locul de muncă al purtătorului, pentru a permite, la nevoie, împrumutarea unei identități de camuflaj. Omul, impregnat de rigorile cooperativei ochiul și timpanul, știe că pentru a performa în această meserie este necesar să pară cât mai insignifiant; ceea ce și reușește, în bună măsură grație vegetației lui faciale fără reliefuri și contraste.

Barba lui Mircea Mihăieș este însă o formă de manifestare, la nivelul pielii,  a încărcărilor negative ale scrisului acestuia. Precum petele cafenii pe tegumente, trădând dereglările ficatului, tuleiele crescute ca niște buruieni în jurul bărbii sale oficiale evocă neglijență, un deranj intern endemic, o declarație de dispreț și suficiență adresată cititorilor.

Nu aș fi apelat la această portretistică dacă inspiratorul ei, cu barba sa părăginită, nu s-ar fi potrivit atât de bine, stilistic, impresiei de îngălare și doliu față de bunul simț pe care o transmite prin scris.

Cu un detur incoerent, amestecarea sindicalismului cu monarhia, Bulă al nostru de la ICR ajunge invariabil la sursa insomniilor lui de sinecurist torturat de spaima că va zbura din post la cea mai mică schimbare politică: Antonescu și Ponta. Ca și Cărtărescu vineri, și Mihăieș azi încearcă să se amăgească cu un optimism contrafăcut, injectabil (cum singur recunoaște), de tip „intrarea României pe creștere economică” și prăbușirea televiziunilor de știri. Precum un cățelandru atins de rabie, MM face clăbuci lătrând strident la tot ce mișcă, văzând până și în Casa Regală a României o amenințare pe care se simte obligat să o umple, preventiv, cu saliva sa toxică. Auzi formulare de oficial cultural român: „cineva depune eforturi serioase pentru a reonorabiliza ideea de monarhie”.

Dar ce pretenții să ai de la unul care, în pofida zecilor de agramatisme pe care i le-ai tot semnalat de-a lungul timpului, nu e în stare să înțeleagă, și basta, nici măcar acordul cu pluralul. Iată-l pe culturnicul nostru cum se exprimă și astăzi: „în contrast bine subliniat cu limbajul de mahala, cu zbieretele insuportabile și cu vulgaritatea dezlănțuită a personajelor invitate de regulă să-și dea cu părerea la televiziuni”. Ar fi fost corect „ale personajelor” dar credeți că mai are rost să insist? Mai speră cineva că acest infatuat recidivist în ale sfidării logicii și folosirii limbii doar pentru stuchit prin strungăreață se mai poate îndrepta?

Este și el doar un biet marinar neras, pe această navă în derivă: corabia năimiților.

Contele de Saint GermainPolemiceAntonescu,cartarescu,Casa Regala a Romaniei,corabia naimitilor,Mircea Marian,Mircea Mihaies,Ponta,Senatul EVZ,Sever Voinescu,Sindicalism si monarhie(Acest comentariu a fost postat la editorialul din EVZ al lui Mircea Mihaies intitulat 'Sindicalism si monarhie', editorial ce poate fi citit accesand linkul http://www.evz.ro/detalii/stiri/sindicalism-si-monarhie-931128.html)   Poza de editorialist a lui Mircea Mihăieș ni-l înfățișează pe acest personaj într-un chip simbolic: omul are și barbă dar este și nebărbierit. Iată cum...Blog politic si polemic