Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

(Acest comentariu a fost postat la editorialul din EVZ al lui Mircea Mihaies intitulat “Sindicalism si monarhie”, editorial ce poate fi citit accesand linkul http://www.evz.ro/detalii/stiri/sindicalism-si-monarhie-931128.html)

 

Poza de editorialist a lui Mircea Mihăieş ni-l înfăţişează pe acest personaj într-un chip simbolic: omul are şi barbă dar este şi nebărbierit. Iată cum barba devine astfel un important decriptor caracterologic.

Despre barba lui Sever Voinescu, supusă în timp multor mode eclectice, s-au spus nenumărate, doar că ar fi neîngrijită nu. Mereu modelată după tipare complicate, barbă guler dar şi barbă slip, mai mult devoalând decât să ascundă, precum tunsoarea de jos a stripteuzelor, când dreptunghiulară, când triunghiulară, barba lui Sever Voinescu promovează încadrarea circulară: un inel de gazon pilos, în jurul unor buze amăgitoare, mult visate de amatorii de minciuni frumoase. Sever Voinescu are păcatele lui dar este şi precum barba sa: dichisit, sofisticat, un monden care nu te face de râs prin saloane.

Există şi bărbi de deghizament, precum cea a lui Mircea Marian. Lăsate să acopere, uniform, toată faţă, pentru a face uitat locul de muncă al purtătorului, pentru a permite, la nevoie, împrumutarea unei identităţi de camuflaj. Omul, impregnat de rigorile cooperativei ochiul şi timpanul, ştie că pentru a performa în această meserie este necesar să pară cât mai insignifiant; ceea ce şi reuşeşte, în bună măsură graţie vegetaţiei lui faciale fără reliefuri şi contraste.

Barba lui Mircea Mihăieş este însă o formă de manifestare, la nivelul pielii,  a încărcărilor negative ale scrisului acestuia. Precum petele cafenii pe tegumente, trădând dereglările ficatului, tuleiele crescute ca nişte buruieni în jurul bărbii sale oficiale evocă neglijenţă, un deranj intern endemic, o declaraţie de dispreţ şi suficienţă adresată cititorilor.

Nu aş fi apelat la această portretistică dacă inspiratorul ei, cu barba sa părăginită, nu s-ar fi potrivit atât de bine, stilistic, impresiei de îngălare şi doliu faţă de bunul simţ pe care o transmite prin scris.

Cu un detur incoerent, amestecarea sindicalismului cu monarhia, Bulă al nostru de la ICR ajunge invariabil la sursa insomniilor lui de sinecurist torturat de spaima că va zbura din post la cea mai mică schimbare politică: Antonescu şi Ponta. Ca şi Cărtărescu vineri, şi Mihăieş azi încearcă să se amăgească cu un optimism contrafăcut, injectabil (cum singur recunoaşte), de tip “intrarea României pe creştere economică” şi prăbuşirea televiziunilor de ştiri. Precum un căţelandru atins de rabie, MM face clăbuci lătrând strident la tot ce mişcă, văzând până şi în Casa Regală a României o ameninţare pe care se simte obligat să o umple, preventiv, cu saliva sa toxică. Auzi formulare de oficial cultural român: “cineva depune eforturi serioase pentru a reonorabiliza ideea de monarhie”.

Dar ce pretenţii să ai de la unul care, în pofida zecilor de agramatisme pe care i le-ai tot semnalat de-a lungul timpului, nu e în stare să înţeleagă, şi basta, nici măcar acordul cu pluralul. Iată-l pe culturnicul nostru cum se exprimă şi astăzi: “în contrast bine subliniat cu limbajul de mahala, cu zbieretele insuportabile şi cu vulgaritatea dezlănţuită a personajelor invitate de regulă să-şi dea cu părerea la televiziuni”. Ar fi fost corect “ale personajelor” dar credeţi că mai are rost să insist? Mai speră cineva că acest infatuat recidivist în ale sfidării logicii şi folosirii limbii doar pentru stuchit prin strungăreaţă se mai poate îndrepta?

Este şi el doar un biet marinar neras, pe această navă în derivă: corabia năimiţilor.

Contele de Saint GermainPolemiceAntonescu,cartarescu,Casa Regala a Romaniei,corabia naimitilor,Mircea Marian,Mircea Mihaies,Ponta,Senatul EVZ,Sever Voinescu,Sindicalism si monarhie(Acest comentariu a fost postat la editorialul din EVZ al lui Mircea Mihaies intitulat 'Sindicalism si monarhie', editorial ce poate fi citit accesand linkul http://www.evz.ro/detalii/stiri/sindicalism-si-monarhie-931128.html)   Poza de editorialist a lui Mircea Mihăieş ni-l înfăţişează pe acest personaj într-un chip simbolic: omul are şi barbă dar este şi nebărbierit. Iată cum...Blog politic si polemic