Scorul acestui articol
[Total: 37 voturi. Media: 4.8]

Și n-au terminat aceste filmări în pripă, azi, aseară, ieri, ci mai demult, exact când trebuia: înainte de reînvestirea de către Președintele României  a Laurei Codruța Kovesi pentru un nou mandat la șefia DNA. În speranța că l-ar putea determina să n-o facă.

Klaus Johannis ar fi fost avertizat, cu ocazia vizitei sale în Israel din perioada 6-12 martie 2016, asupra unor dezvăluiri grave pregătite de detectivii de la Black Cube, dezvăluiri ce o aveau în prim-plan pe Laura Codruța Kovesi. I s-a sugerat, printr-o evocare a a tradiționalelor relații bilaterale armonioase, că un scandal pe această temă ar putea fi evitat dacă domnia sa nu ar confirma-o pe șefa DNA pentru un nou mandat. Președintele s-a arătat preocupat de situație, chiar îngrijorat. Cu gândul, însă, la iminenta (atunci) călătorie în SUA, a cerut un timp de reflecție.

De la Washington, unde vizita sa a început pe 1 aprilie 2016, s-a întors instruit și mulțumit. Concluzia americanilor a fost, cum se și așteptase, că nici nu se pune problema renunțării la numirea Laurei Kovesi. Aceștia o susțin în continuare cu impetuozitate, orice năzbâtie o fi făcut dânsa. E doar creația lor, viziunea lor, experimentul lor pentru România.

Mulțumirea președintelui se explica prin aceea că soluția decisă de americani îi convenea de minune. Refuza să-și închipuie ce i s-ar fi întâmplat dacă ar fi fost împins să respingă EL propunerea Ministrului Justiției, confirmată deja prin vot unanim de CSM. În câteva săptămâni era terminat. Căci un lucru a înțeles foarte bine de când este la Cotroceni: cu binomul SRI – DNA, susținut în stradă de mișcarea marionetistă Facebook, nu te poți pune în acest moment.

Pe când așa, lucrurile se așează cum nu se poate mai bine pentru planurile sale de viitor: el o numește pe LCK la șefia DNA, nimeni nu îl poate acuza de subminarea luptei împotriva corupției și, în același timp, sfidându-i pe „mossadiști”, îi obligă practic pe aceștia să treacă la planul B. Care, așa cum i-au dat de înțeles, va fi aplicat fără clemență în caz de nesocotire a pretențiilor lor: vor sifona în presă dezvăluirile incendiare despre șefa DNA.

Cred că suntem cu toții de acord asupra faptului că, dacă Klaus Johannis își dorește un al doilea mandat la Cotroceni (și cum să nu și-l dorească?), el va trebui să născocească o stratagemă pentru a se descotorosi elegant, până la viitoarele prezidențiale, de concurența devastatoare a doamnei Kovesi. Ori, eventualele dezvăluiri promise de Black Cube i-ar putea rezolva perfect această problemă,  prin compromiterea contracandidatei fără niciun fel de intervenție riscantă din partea sa și fără costuri politice personale.

Acestea fiind spuse, să ne concentrăm, acum,  pe fapte.

Cum au evoluat lucrurile până la intervenția în forță a DIICOT? Cum s-a ajuns la gestul ostil al României față de Israel de a-i aresta doi cetățeni și de a ofensa Mossadul? Iată curiozități îndreptățite ale multora, la care încerc să răspund în continuare.

Toate informațiile ce au apărut în presă de la izbucnirea scandalului și întreaga logică în care s-au derulat evenimentele legate de așa zisa spionare a LCK, indică existența unor negocieri între Black Cube È™i autoritățile româneÈ™ti anterioare dării în vileag a cazului. Iar declanșarea acestor  negocieri, de care investigatorii de la Black Cube nu sunt deloc străini, face mai mult decât plauzibilă ipoteza că dosarul lor despre șefa DNA era deja foarte solid la acel moment (că doar nu săreau la luptă cu mâna goală) iar muniția furnizată de el avea potențialul necesar de a intimida autoritățile române.

Așadar, într-o primă fază a demersului lor, reprezentanții „spionilor” i-au contactat și informat pe decidenții de la București că dețin secrete sensibile privind-o pe LCK (probabil au furnizat și minime probe edificatoare) și că doresc, în schimbul nedivulgării acestora, scoaterea din joc a șefei DNA.

Ce să facă în această situație SRI, DNA, Președinția? Să accepte șantajul? Varianta asta ar fi avut cel puțin două inconveniente majore:

  • din principiu, instituțiile de stat nu îÈ™i pot lua libertatea de a ceda la șantaj. Este o lege nescrisă, ce nu permite abateri. Uneori, tactic, se poate da impresia unor concesii de parcurs (vezi negocierile cu răpitori, cu teroriști etc.) dar, în final, șantajistul trebuie înfruntat și zdrobit pentru că altfel, lăsându-l învingător, rămâi la mâna sa pentru tot restul timpului È™i îi încurajezi È™i pe alții să procedeze la fel;
  • acceptarea totuÈ™i, la limită, a șantajului, ar presupune inventarea, de către cei însărcinați cu numirea noului șef al DNA, a unor explicații pe care mass media, populația, observatorii internaționali, să le creadă și să le accepte. Evident că nu se poate prezenta motivul real din moment ce tocmai de dezastrul consecințelor sale se fuge. În aceste condiții este greu și riscant de inventat și asumat astfel de explicații surogat. Pentru că, mai devreme sau mai târziu, adevărul tot ar ieși la iveală.

 

Cum bine știm însă, de când România a intrat în jocul parteneriatelor strategice cu diverse superputeri, analizele noastre proprii, de țară, rămân doar platonice și orientative. Deciziile pentru situații critice nu se mai iau la București ci la comandamentele partenerilor strategici. Așa că, în cazul concret al  negocierilor angajate de Black Cube, autoritățile române s-au văzut nevoite să tragă de timp cu răspunsul, până când președintele Johannis, în SUA fiind, a primit mutarea în plic de la marele aliat și a trimis-o, spre punere în aplicare, în țară.

 

Ordinul a fost, cum am mai spus, să nu se accepte târgul propus de evrei și să se transmită șantajiștilor, cu toată discreția, dar È™i foarte ferm, un mesaj de siguranță, solidaritate și unitate în jurul LCK.

 

Ordinul a fost executat cu promptitudine. Ne situăm, ca moment, înainte de arestarea celor doi „spioni” în  ușile batante de la Marriot, înainte chiar de sosirea lor în România, când, pe culoarele instituțiilor noastre de securitate încă se spera la o rezolvare amiabilă a incidentului, departe de ochii și urechile presei.

 

Strategii de la Black Cube erau însă pregătiți pentru un astfel de refuz. Au trecut prin urmare, fără mare deranj È™i ezitări, la planul B:  activarea operațiunii „Carnavalul”. Dacă e carnaval, și-au zis ei, atunci, conform rețetelor de succes împrumutate de la Mossad (È™i descrise în cărți document precum „MOSSAD” de Gordon Thomas ori „MOSSAD „“ Istoria sângeroasă a spionajului israelian” de Michael Bar Zohar È™i Nissim Mishal), să fie înștiințată și invitată la distracție cât mai multă lume. Căci o bombă e cu atât mai eficientă cu cât numărul curioșilor strânși la locul viitoarei deflagrații e mai mare.

 

Doi tineri hackeri au fost trimiși deîndată la București, spre a fi jertfiți pe altarul publicității. Misiunea lor consta în a executa prostești manevre de hărțuire a unor apropiați ai LCK și stridente acțiuni de contrariat autoritățile, astfel încât acestea să-i ia degrabă la ochi și să-i aresteze.

 

În paralel, pentru a stimula instituțiile românești să detoneze ELE scandalul în presă, s-au transmis unor persoane bine alese semnale privind iminența dezvăluirii în media, de către Black Cube, a unor informații din dosar, de o gravitate extremă.

 

Este faza de realizare a teaser-ului.

Evident că, dacă în dosul acestor amenințări nu s-ar fi aflat niște secrete cu adevărat de temut, nicio autoritate din România nu ar fi riscat să deschidă EA un conflict diplomatic cu Israelul, să inițieze EA gesturi și aprecieri defăimătoare la adresa Mossad-ului, să declanșeze EA un război cu redutabila Black Cube. Îi lua frumuÈ™el de rever pe tinerii aventurieri cu laptop È™i-i îmbarca în primul avion de Tel-Aviv, fără a face niciun fel de valuri în legătură cu acest subiect.

 

Așa însă, cu spectrul fărașului ce i-ar fi așteptat după apariția dezvăluirilor („voi ce-ați păzit?”), cu cei doi spionași bizari avuți în vizor (deci în mână „“ „iată, n-am stat de pomană”), după ce aceștia s-au distrat dând telefoane de oligofreni la miez de noapte și spărgând cu tămbălău de maneliști câteva mii de dolari la cazinou, protectorii doamnei Kovesi au simțit nevoia să ia inițiativa și să acționeze EI primii. Dar nu oricum, ci în fortă.

Au purces exact la ce așteptau de la ei creierele Black Cube-ului: i-au arestat pe cei doi guguștiuci – momeală, au dat un comunicat în presă vorbind despre spioni din Israel, proveniți din școala Mossadului și au declanșat astfel carnavalul mediatic atât de necesar unei diseminări profesioniste a ceea ce va urma.

 

Ce or fi sperat reprezentanții intelligence-ului românesc de la o astfel de abordare nevricoasă, este greu de înțeles. Să împiedice ieșirea din țară a unor stickuri cu înregistrări compromițătoare? Cu fișiere prețioase sustrase de hackeri din computerele doamnei Kovesi și a domnului Lascu? Am auzit prostia asta, cu referire la un al treilea „spion” care ar fi reușit, chipurile, să scoată din România prețiosul stick fugind cu un taxi în Bulgaria. Nu trebuie să fii mare expert în computere ca să știi că niște fișiere, odată copiate de pe sursă pe un alt calculator, pot fi transmise instantaneu de acesta în orice punct din lume (È™i, în cazul de față, sigur au fost transmise bazei în secunda doi), prin e-mail. Fără stick-uri, fără agenți 007 care să le tranziteze clandestin prin puncte vamale bine păzite, fără niciun fel de manevre complicate. E vorba doar de un „send”.

 

Acum filmul e gata, teaserul a fost lansat și terenul pregătit pentru marea premieră.  Imaginile de la Tribunalul București, cu mamele celor doi tineri „spioni” israelieni plângându-și fiii încătușați,  au făcut înconjurul lumii, presa internațională se referă deja persiflant la  România, numind-o „stat polițienesc”. Singura întrebare care mai rămâne este: când va fi programat spectacolul de gală?

 

Probabil se aÈ™teaptă eliberarea din arestul preventiv (de PaÈ™ti) al celor doi recruți, testați în această misiune, derizorie pentru anvergura Black Cube, mult mai puțin dur decât în taberele de antrenament pentru adevărata călire mossadistă. După care va fi ordonată declanÈ™area „focului de artificii”. Căci nu e de conceput un carnaval fără focuri de artificii!

 

Desigur, se va ține cont È™i de interesele celui care a contractat această misiune, de felul în care acesta va considera că poate valorifica optim pentru sine descoperirile făcute de Black Cube.  A plătit bani grei pentru informațiile obținute, are un larg drept de folosință asupra lor.

 

Dar, indiferent de opțiunile contractorului, Black Cube va trebui, la rândul său, să-È™i protejeze imaginea È™i oamenii, la care autoritățile române au atentat atât de brutal È™i ofensator. Prin urmare este improbabil să asistăm la o muÈ™amalizare completă a cazului, chiar dacă dosare de mari „clienți” ai DNA s-ar putea să fie închise ca preț pentru salvarea È™efei acestei instituții.

Contele de Saint GermainEditoriale”MOSSAD – Istoria sângeroasă a spionajului israelian” de Michael Bar Zohar È™i Nissim Mishal,“MOSSAD” de Gordon Thomas,Black Cube,CSM,DIICOT,DNA,Facebook,foc de artificii,Israel,Klaus Johannis,Laura Kovesi,Ministrul Justitiei,Mossad,Pasti,Presedintele Romaniei,procurorul Lascu,spioni evrei,SRI,teaser,Tribunalul BucurestiȘi n-au terminat aceste filmări în pripă, azi, aseară, ieri, ci mai demult, exact când trebuia: înainte de reînvestirea de către Președintele României  a Laurei Codruța Kovesi pentru un nou mandat la șefia DNA. În speranța că l-ar putea determina să n-o facă. Klaus Johannis ar fi fost avertizat, cu...Blog politic si polemic