Scorul acestui articol
[Total: 26 voturi. Media: 4.5]

 

După ce am ascultat înregistrările unei discuții Ghiță – Vântu, cu acea incredibilă abundență de golănii de limbaj din partea amândurora (http://www.comisarul.ro/politic/3-inregistrari-cu-borfasii-ghita-si-vantu/ghita-i-_478372.html), nu-l mai pot lua în serios pe Ghiță când vorbește civilizat și ne servește, principial, denunțuri despre doamna Kovesi. Nu-mi iese din minte acea adresare către Ponta, invocată în dialogul cu Vântu: ,,I-am zis lu Ponta, bă, o f…t pe mă-ta, te duci pe sticlă!”. Cum, după o așa autocaracterizare, cineva normal la cap să te mai creadă om serios, educat, cu principii și cuvânt?

Cine vorbește în felul acesta aparține derbedeimii, indiferent câtă avere a strâns și cu câte relații grele se împăunează.

Așadar, oricâte rezerve aș avea în legătură cu onestitatea profesională și bunele intenții pentru țară ale Laurei Kovesi, când o atacă unul ca Ghiță mă simt de parcă aș asista la o tentativă de șmen. Domnul Sebastian Ghiță, așa cum îl descrie propriul limbaj, morfolește ceva la intimidare, apoi scuipă căcăreaza, pe post de glonț de calibru .905 spre adversarul luat în vizor. Chipurile se autodenunță, dar prezintă ca probe zdrobitoare un teanc de decupări din ziare învelite în multă gargară, ca două bancnote de 1 EURO puse deasupra și dedesubtul teancului de maculatură.

Când ieri, președintele Johannis a spus că, deocamdată, nu există indicii privind plagiatul Laurei Kovesi, s-a referit, mai mult ca sigur, la faptul că Sebastian Ghiță nu a depus, până în prezent, nicio probă substanțială la dosar. Eu interpretez declarația președintelui mai mult ca o provocare decât ca o eschivă.

Și acum citirea domnului Ghiță.

Cu toată circumspecția cu care il privesc pe acest personaj sunt convins, în sinea mea,  că faptele reprobabile pe care el le descrie în autodenunț și în adăugirile pentru presă, făcute ulterior, chiar s-au petrecut. Și vizita LCK la podgorie, și participarea ei la diverse petreceri private organizate acasă la el, și  măsluirea acelui Raport Tehnic cu adnotările doamnei Kovesi pe draftul final, cred că sunt reale.

Cred, de asemenea, la fel de mult, că Sebastian Ghiță are probe concludente cu care să-și dovedească acuzele.

Am aceste convingeri deoarece domnul Ghiță, printre altele, are școala SRI. Bazată, obsesiv pe prețuirea elementelor compromițătoare, pe înregistrări,  pe strângerea de probe de tot felul, pe ideea stocării oricărei informații care ar putea fi, mai târziu, valorificată operativ.

Totodată, frecventând mediile instituțiilor de forță, domnul Ghiță are percepția reală a riscurilor și a implicațiilor penale  asociate unor gesturi cu potențial distrugător atât de mare precum autodenunțul său. Potențial distrugător pentru adversar dar și pentru sine, în caz de eșec.

Ar fi un gest nebunesc, de sinucidere totală, nu doar politică, să blufeze cu astfel de adversari cum sunt LCK și partenerii ei binecunoscuți.

Sebastian Ghiță nu s-ar fi aruncat în această aventură fără atuuri extrem de puternice.

Atunci, veți întreba, de ce nu le scote la bătaie ca să tranșeze lupta rapid și definitiv?

Pentru că a avut două scenarii la pornirea acestui război.

Primul scenariu, cel pe care SG l-ar fi preferat de departe, era ca prin simpla pomenire în spațiul public a unor fapte grave pentru imaginea și chiar viitorul profesional al doamnei Kovesi (fapte pe care aceasta știe că le-a făcut), să o intimideze și să o determine să facă un pas înapoi. Adică să o lase mai moale cu dosarele lui, să le treacă în acea amânare sine die care, în atâtea alte cazuri, a lăsat neatinși oameni grei ce și azi sunt liberi și ne dau lecții de bună purtare.

Când ai în minte un astfel de șantaj, nu generezi de la început ireparabilul prin scoaterea la vedere a probelor decisive. Prezinți doar mici indicii că deții acele probe, amânând cât mai mult să le și folosești. Asta a făcut și SG: a prezentat o fotografie neutră, cu trei personaje și câțiva ciorchini de struguri ca introducere la subiectul „vizita la podgorie”. A prezentat o fotografie comercială a unui avion de care, chipurile, s-ar fi folosit pentru a se plimba prin țară și a aduna semnături pentru Raportul Tehnic; și a amintit că ar exista pe undeva o ciornă a acelui Raport Tehnic cu adnotări făcute de LCK. Atât! Adică mai nimic. Apă de ploaie!

Al doilea scenariu pe care l-a avut în vedere SG era cel al luptei duse până la capăt. Dacă doamna Kovesi  nu se va speria și va continua să-l atace, abia atunci artileria grea în materie de probe va fi scoasă la bătaie.

Primul scenariu e pe cale de a eșua. Ba, aș putea spune, chiar a eșuat. Implicarea președintelui Johannis, care a cerut procurorului general să ancheteze cu celeritate autodenunțul lui Ghiță și suspiciunea de plagiat, face aproape imposibilă varianta unui compromis între Kovesi și Ghiță. Referirea aproape ironică a lui Johannis la lipsa totală de indicii care să  fundamenteze acuzațiile formulate împotriva șefei DNA îl obligă, practic, pe SG, fie să scoată probele grele (dacă are așa ceva) fie să se facă de râs și să suporte consecințele blufului său.

Această atitudine a președintelui Johannis, faptul că de două zile nu au mai apărut elemente noi iar LCK a primit astfel un răgaz și un ușor sprijin prezidențial pentru a-și stabiliza poziția ce părea că se clatină, indică o șubrezire a ofensivei lui Sebastian Ghiță.

Ca și răspunsul lui CTP la acuzele pe care SG i le-a adus cu privire la modul în care Sorin Ovidiu Vântu l-ar fi plătit la negru pe CTP, folosindu-se de o carte scobită la mijloc.

Sebastian Ghiță este prezentat astfel opiniei publice, din două surse,  ca un aventurier necredibil, care formulează acuzații dintre cele mai grave fără a fi capabil să le susțină prin probe concludente.

Cred însă că aceasta este doar o fază a unei lupte în care muniția de război abia urmează a fi utilizată.

Tăcerile lui Ghiță și Băsescu sunt mai degrabă prevestitoare de furtună decât de cer senin.

Mai ales că doamna Kovesi răspunde în aceste zile la întrebările precise ale ziariștilor prin digresiuni și ocoluri pe la Brăila. De ce? Pentru că știe care e adevărul și nu vrea să se expună și mai mult prin negări tranșante.

Contele de Saint GermainEditorialeCTP,glont de calibru .905,Laura Kovesi,plagiat,Raport Tehnic,santaj,Sebastian Ghita,Sorin Ovidiu Vantu,SRI  După ce am ascultat înregistrările unei discuții Ghiță – Vântu, cu acea incredibilă abundență de golănii de limbaj din partea amândurora (http://www.comisarul.ro/politic/3-inregistrari-cu-borfasii-ghita-si-vantu/ghita-i-_478372.html), nu-l mai pot lua în serios pe Ghiță când vorbește civilizat și ne servește, principial, denunțuri despre doamna Kovesi. Nu-mi iese din minte acea adresare către Ponta,...Blog politic si polemic