Scorul acestui articol
[Total: 40 voturi. Media: 4.5]

 

Ieri, într-o intervenţie telefonică la RTV, pe Traian Băsescu l-a luat gura pe dinainte. Întrebat dacă e de părere că în spatele lui Grindeanu se află serviciile secrete, fostul preşedinte a răspuns pe nerăsuflate, cu tonul lui enigmatico-miştocăresc de iniţiat: “Sincer, nu cred. Dacă s-ar fi implicat “băieţii”, Grindeanu avea deja, la ora asta, guvernul făcut”.

De multe îl putem suspecta pe Traian Băsescu, dar nu de habarnism atunci când vine vorba de capabilităţile serviciilor secrete româneşti. Doar le-a utilizat cu atâta eficienţă în mandatele sale încât a reuşit să-şi elimine din cale inamicii politici, să dea peste cap referendumuri şi chiar să întoarcă în favoarea lui nişte alegeri prezidenţiale imposibil de câştigat cu mijloace cinstite.

Aşadar, declaraţia lui, scăpată la o oră de maximă audienţă, ar trebui luată în serios şi interpretată. Ceea ce voi şi face în continuare.

Dar, mai întâi, să explic de ce afirm că pe Traian Băsescu “l-a luat gura pe dinainte” şi că a “scăpat” această declaraţie. Pentru că a rostit-o instinctiv, din inerţia experienţelor sale nemijlocite cu “băieţii”, care-l ştiau de stăpân şi îi rezolvau fără să crâcnească problemele murdare pentru care erau solicitaţi. Ori, această interpretare, mai degrabă îl incriminează decât să-l avantajeze.

Întorcându-ne la interpretarea promisă, voi începe prin a afirma că Traian Băsescu, în afirmaţia citată, deşi spune un adevăr, greşeşte.

Adevărul este că DA, când “băieţii” se implică într-o astfel de mişculaţie, în cele mai multe cazuri îşi ating scopul cu brio. Greşeala lui Băsescu constă în  ipoteza pe care el o face, cum că scopul implicării serviciilor secrete în războiul Dragnea – Grindeanu ar fi fost, musai, să-l sprijine pe Grindeanu să rămână premier.

Dacă vorbim de o diversiune pusă la cale de “băieţi” pentru a o salva pe Laura Kovesi, trebuie să înţelegem că stăpânul şi beneficiarul final al diversioniştilor nu este  şi nu a fost Grindeanu ci “sistemul ocult”. Cu alte cuvinte “băieţii” nu şi-au propus să-l menţină şi să-l consolideze pe Grindeanu în fotoliul de premier, ci să provoace în societate o emoţie suficient de mare şi suficient de întinsă în timp ca lumea să uite de SIPA, de Comisia parlamentară de anchetă, de dezvăluirile anti – Kovesi, de mărturia generalului Iliescu şi de cea mai recentă hotărâre a CCR. Ori, un astfel de scop, nu presupunea deloc oferirea pe tavă, pentru Grindeanu, a unei echipe de dezertori travestiţi peste noapte în miniştri, ci generarea de haos, de incertitudine, de îngrijorare socială, de suspans politic, ceea ce, cum bine se poate observa, chiar primim din belşug în aceste zile.

Dacă îl credem pe Traian Băsescu referitor la eficienţa “băieţilor” atunci când intră în “jocuri”, şi am convenit să-l credem la acest capitol, atunci înseamnă că debandada politică din ultimele zile şi ore este şi opera lor, este ceea ce ei au urmărit. O brambureală totală!

Cui foloseşte asta? Laurei Kovesi (despre “abaterile” căreia nu mai vorbeşte nimeni), duşmanilor PSD (printre care şi Laura Kovesi), celor care puneau ţara la cale, imoral, în sufrageria lui Oprea (unde apare, ce să vezi, din nou Laura Kovesi). Ştiu, unii vor zice că am o fixaţie, dar ce să fac? Ubicuitatea acestei doamne mă fascinează, la fel de mult ca şi declararea domniei sale drept câştigătoare la toate categoriile loteriei politice care a devenit acest război Dragnea – Grindeanu.

Cât despre consecinţele politice ale acestei uriaşe diversiuni, ele vor veni ca un bonus pentru cei care au pus-o la cale. Pentru ei Grindeanu reprezintă doar un instrument de unică folosinţă iar Ponta doar un produs expirat. Cum baza lor de presiune politică este USR, iar comandoul pentru intervenţii sociale de urgenţă este falanga tefelistă, atât de uşor de manevrat, să nu-şi închipuie cineva că, un eventual guvern Grindeanu II, va avea vreo şansă să prindă sfârşitul anului 2017.

Am mai spus-o şi o repet: nu sunt deloc un susţinător al lui Liviu Dragnea dar consider că, în acest moment, singura variantă realistă, cu şanse de a stabiliza politic ţara (dacă cineva chiar şi-ar dori aşa ceva), ar fi doar un guvern PSD+ALDE aşa cum şi-l doresc cei 52% de votanţi fideli, şi extrem de greu de mutat în altă tabără, ai acestor partide.

Pe de altă parte, dacă Liviu Dragnea nu va şti să gestioneze criza pe care a declanşat-o împins subtil, din umbră, de profesionişti ai diversiunii, va binemerita blamul şi sancţiunile  ce se profilează la orizont.

Fără a vrea să par cinic, mărturisesc că, sincer, mi-ar plăcea să cadă motiunea de cenzură şi să asist la evoluţiile următoare. Să văd ce program de guvernare ar improviza guvernul Grindeanu II şi la câte artificii şi compromisuri rizibile ar trebui să recurgă oastea de strânsură a acestuia pentru a amâna cât de cât decontarea trădării sale.

În încheiere vreau să spun că da, şi eu cred că un congres al PSD este necesar şi ar rezolva mult mai repede şi mai temeinic disensiunile de astăzi dintre cele două tabere ale partidului. Nu ştiu cât de rapid se poate organiza un astfel de congres, dar, dacă el s-ar ţine mâine, cred că blamul pentru gruparea Grindeanu ar depăşi 75%. Astfel, această grupare ar fi lipsită de unul dintre argumentele ei cele mai folosite pentru a-şi justifica încălcarea statutului şi comportamentul aberant, şi anume că marea masă a pesediştilor ar detesta stilul dictatorial al lui Liviu Dragnea.

Să nu uităm că PSD mai păstrează încă multe din reflexele moştenite de la PCR. Iar unul dintre aceste reflexe, poate cel mai puternic, este nevoia şi dorul de tătuc.

Contele de Saint GermainEditorialecongres PSD salvarea lui Kovesi,guvern PSD - ALDE,hotararea CCR,marturia generalului Iliescu,oaste de stransura,profesionisti ai diversiunii,razboiul Dragnea - Grindeanu,SIPA,sistemul ocult,sufrageria lui Oprea,Traian Basescu la RTV  Ieri, într-o intervenţie telefonică la RTV, pe Traian Băsescu l-a luat gura pe dinainte. Întrebat dacă e de părere că în spatele lui Grindeanu se află serviciile secrete, fostul preşedinte a răspuns pe nerăsuflate, cu tonul lui enigmatico-miştocăresc de iniţiat: “Sincer, nu cred. Dacă s-ar fi implicat “băieţii”, Grindeanu...Blog politic si polemic