Scorul acestui articol
[Total: 40 voturi. Media: 4.5]

 

Ieri, într-o intervenție telefonică la RTV, pe Traian Băsescu l-a luat gura pe dinainte. Întrebat dacă e de părere că în spatele lui Grindeanu se află serviciile secrete, fostul președinte a răspuns pe nerăsuflate, cu tonul lui enigmatico-miștocăresc de inițiat: „Sincer, nu cred. Dacă s-ar fi implicat „băieții”, Grindeanu avea deja, la ora asta, guvernul făcut„.

De multe îl putem suspecta pe Traian Băsescu, dar nu de habarnism atunci când vine vorba de capabilitățile serviciilor secrete românești. Doar le-a utilizat cu atâta eficiență în mandatele sale încât a reușit să-și elimine din cale inamicii politici, să dea peste cap referendumuri și chiar să întoarcă în favoarea lui niște alegeri prezidențiale imposibil de câștigat cu mijloace cinstite.

Așadar, declarația lui, scăpată la o oră de maximă audiență, ar trebui luată în serios și interpretată. Ceea ce voi și face în continuare.

Dar, mai întâi, să explic de ce afirm că pe Traian Băsescu „l-a luat gura pe dinainte” și că a „scăpat” această declarație. Pentru că a rostit-o instinctiv, din inerția experiențelor sale nemijlocite cu „băieții”, care-l știau de stăpân și îi rezolvau fără să crâcnească problemele murdare pentru care erau solicitați. Ori, această interpretare, mai degrabă îl incriminează decât să-l avantajeze.

Întorcându-ne la interpretarea promisă, voi începe prin a afirma că Traian Băsescu, în afirmația citată, deși spune un adevăr, greșește.

Adevărul este că DA, când „băieții” se implică într-o astfel de mișculație, în cele mai multe cazuri își ating scopul cu brio. Greșeala lui Băsescu constă în  ipoteza pe care el o face, cum că scopul implicării serviciilor secrete în războiul Dragnea „“ Grindeanu ar fi fost, musai, să-l sprijine pe Grindeanu să rămână premier.

Dacă vorbim de o diversiune pusă la cale de „băieți” pentru a o salva pe Laura Kovesi, trebuie să înțelegem că stăpânul și beneficiarul final al diversioniștilor nu este  și nu a fost Grindeanu ci „sistemul ocult”. Cu alte cuvinte „băieții” nu și-au propus să-l mențină și să-l consolideze pe Grindeanu în fotoliul de premier, ci să provoace în societate o emoție suficient de mare și suficient de întinsă în timp ca lumea să uite de SIPA, de Comisia parlamentară de anchetă, de dezvăluirile anti „“ Kovesi, de mărturia generalului Iliescu și de cea mai recentă hotărâre a CCR. Ori, un astfel de scop, nu presupunea deloc oferirea pe tavă, pentru Grindeanu, a unei echipe de dezertori travestiți peste noapte în miniștri, ci generarea de haos, de incertitudine, de îngrijorare socială, de suspans politic, ceea ce, cum bine se poate observa, chiar primim din belșug în aceste zile.

Dacă îl credem pe Traian Băsescu referitor la eficiența „băieților” atunci când intră în „jocuri”, și am convenit să-l credem la acest capitol, atunci înseamnă că debandada politică din ultimele zile și ore este și opera lor, este ceea ce ei au urmărit. O brambureală totală!

Cui folosește asta? Laurei Kovesi (despre „abaterile” căreia nu mai vorbește nimeni), dușmanilor PSD (printre care și Laura Kovesi), celor care puneau țara la cale, imoral, în sufrageria lui Oprea (unde apare, ce să vezi, din nou Laura Kovesi). Știu, unii vor zice că am o fixație, dar ce să fac? Ubicuitatea acestei doamne mă fascinează, la fel de mult ca și declararea domniei sale drept câștigătoare la toate categoriile loteriei politice care a devenit acest război Dragnea „“ Grindeanu.

Cât despre consecințele politice ale acestei uriașe diversiuni, ele vor veni ca un bonus pentru cei care au pus-o la cale. Pentru ei Grindeanu reprezintă doar un instrument de unică folosință iar Ponta doar un produs expirat. Cum baza lor de presiune politică este USR, iar comandoul pentru intervenții sociale de urgență este falanga tefelistă, atât de ușor de manevrat, să nu-și închipuie cineva că, un eventual guvern Grindeanu II, va avea vreo șansă să prindă sfârșitul anului 2017.

Am mai spus-o și o repet: nu sunt deloc un susținător al lui Liviu Dragnea dar consider că, în acest moment, singura variantă realistă, cu șanse de a stabiliza politic țara (dacă cineva chiar și-ar dori așa ceva), ar fi doar un guvern PSD+ALDE așa cum și-l doresc cei 52% de votanți fideli, și extrem de greu de mutat în altă tabără, ai acestor partide.

Pe de altă parte, dacă Liviu Dragnea nu va ști să gestioneze criza pe care a declanșat-o împins subtil, din umbră, de profesioniști ai diversiunii, va binemerita blamul și sancțiunile  ce se profilează la orizont.

Fără a vrea să par cinic, mărturisesc că, sincer, mi-ar plăcea să cadă motiunea de cenzură și să asist la evoluțiile următoare. Să văd ce program de guvernare ar improviza guvernul Grindeanu II și la câte artificii și compromisuri rizibile ar trebui să recurgă oastea de strânsură a acestuia pentru a amâna cât de cât decontarea trădării sale.

În încheiere vreau să spun că da, și eu cred că un congres al PSD este necesar și ar rezolva mult mai repede și mai temeinic disensiunile de astăzi dintre cele două tabere ale partidului. Nu știu cât de rapid se poate organiza un astfel de congres, dar, dacă el s-ar ține mâine, cred că blamul pentru gruparea Grindeanu ar depăși 75%. Astfel, această grupare ar fi lipsită de unul dintre argumentele ei cele mai folosite pentru a-și justifica încălcarea statutului și comportamentul aberant, și anume că marea masă a pesediștilor ar detesta stilul dictatorial al lui Liviu Dragnea.

Să nu uităm că PSD mai păstrează încă multe din reflexele moștenite de la PCR. Iar unul dintre aceste reflexe, poate cel mai puternic, este nevoia și dorul de tătuc.

Contele de Saint GermainEditorialecongres PSD salvarea lui Kovesi,guvern PSD - ALDE,hotararea CCR,marturia generalului Iliescu,oaste de stransura,profesionisti ai diversiunii,razboiul Dragnea - Grindeanu,SIPA,sistemul ocult,sufrageria lui Oprea,Traian Basescu la RTV  Ieri, într-o intervenție telefonică la RTV, pe Traian Băsescu l-a luat gura pe dinainte. Întrebat dacă e de părere că în spatele lui Grindeanu se află serviciile secrete, fostul președinte a răspuns pe nerăsuflate, cu tonul lui enigmatico-miștocăresc de inițiat: 'Sincer, nu cred. Dacă s-ar fi implicat 'băieții', Grindeanu...Blog politic si polemic