Scorul acestui articol
[Total: 234 voturi. Media: 4.9]

 

Exact acum un an (05.06.2020) publicam pe acest blog articolul intitulat „Un uriaș secret răsuflă printr-un por: se caută deja succesor pentru Klaus Iohannis„.

Cele scrise atunci au fost în mare măsură confirmate de evoluțiile politice ulterioare și aș aminti doar două afirmații care s-au adeverit:

  • „Mai e puțin până când și sondajele care apar în presă vor recunoaște un adevăr deja împlinit și știut de inițiați: că PNL a căzut sub PSD și își continuă prăbușirea;
  • Prezența lui Mircea Geoană pe acea listă îi poate surprinde pe unii. Ea se explică prin faptul că SUA are și ea preferințele ei, altele decât ale Germaniei și Franței”.

Azi PSD are 34%, PNL 25%. Iar Mircea Geoană este tot mai pomenit, chiar și prin mediile haștagiste, ca unul dintre viitorii candidați prezidențiali.

Intenția mea, prin acest articol, nu este de a lăuda PSD. PSD a câștigat puncte și a ieșit din prăpastia alegerilor trecute nu printr-o opoziție activă și nici prin măsuri și inițiative spectaculoase. Urmând metabolismul politic al blajinului Marcel Ciolacu, PSD s-a rezumat la a aștepta greșelile adversarilor și a face în ring doar joc de picioare și eschive fără contact. Astfel, din sacul de box al PNL dar și al USR-PLUS, a devenit o umbră fără consistență, lăsându-și inamicii fără obiectul mâniei proletare, singurul care îi unea și potența cu adevărat. Astfel încât cele două auto-intitulate „partide de dreapta” au început să se războiască între ele, măcelul fratricid fiind și acum în plină desfășurare.

În această toamnă sunt anunțate alegeri interne în PNL și USR-PLUS. Miza majoră a acestora este legată de prezidențialele din 2024. E foarte probabil ca președinții ce vor fi aleși la aceste alegeri interne să devină în 2024 candidați la președinția României. Din acest motiv marile puteri interesate de spațiul nostru geo-strategic intră și ele în joc, fiecare având sau construindu-și un favorit.

E clar că Franța mizează pe Dacian Cioloș. Serviciile sale secrete și-au creat deja capul de pod Clotilde Armand și lucrează asiduu la erodarea lui Dan Barna.

SUA, așa cum anunțam în articolul citat la început, dă semne serioase că îl pregătește pe Mircea Geoană pentru competiția Cotrocenilor. Funcția actuală de adjunct al secretarului general al NATO, acordată practic acestuia de americani, reprezintă un cantonament și un camuflaj totodată pentru a nu bătea prea tare la ochi timpul lung de antrenament petrecut de domnul Geoană în compania preparatorilor săi politici de peste ocean.

Și mai rămâne Germania. Prin pierderea lui Klaus Iohannis, care își va fi epuizat cele două mandate de președinte la care îi dă dreptul Constituția, dominația ei asupra României de după alegerile din 2024 riscă să fie pierdută dacă nu găsește rapid un succesor cu șanse mai mari decât contracandidații anterior menționați.

Pentru a-și atinge acest scop Germania are, încă, o armă foarte puternică: actualul președinte și influența sa, prin pârghiile pe care le controlează, asupra clasei politice românești.

Întrebarea din titlul articolului își găsește sensul exact în forțele contradictorii care-l asaltează din trei direcții pe Klaus Iohannis când vine vorba de impunerea unui nou președinte pentru România. Ce va fi domnia sa în cele din urmă? Un păpușar intern, făcând jocurile cerute de la Berlin, sau un păpușat tras de sforile vulnerabilităților sale cu terminații la Washington și Paris?

Oricare din cele două ar fi postura sa, Klaus Iohannis are nevoie ca de aer de sprijinul unui partid puternic pentru a-și pune în aplicare planurile.

Aici se profilează marea dilemă a președintelui:

să continue cu partidul lui de suflet, PNL, care se afundă până la disoluție în dificultățile mai multor crize suprapuse pe care nu e capabil să le gestioneze corespunzător pentru că mizează pe oameni mediocri și corupți,

sau

să se remorcheze la un alt partid, dintre acelea care înregistrează actualmente trenduri crescătoare?

Cred că a doua ipoteză cade. Nici USR-PLUS nici PSD nu prezintă disponibilități afective ori strategice pentru a-l adopta cu sinceritate și fidelitate. Relația lui Iohannis cu Cioloș este una rece, subminată de ranchiune consolidate în timp (să ne amintim doar scena antologică de la Ateneul Român, când Iohannis a trecut pe lângă Cioloș ignorându-l total, fără să-i întindă mâna cum făcuse cu toți cei dinainte); cât despre relația președintelui cu PSD nici nu merită să mai comentăm”¦

Pare a rămâne doar prima ipoteză: cu PNL până la capăt! Situație în care domnul Iohannis nu poate fi indiferent față de necesitatea stoparii degringoladei din acest partid și, implicit, față de deznodământul alegerilor interne.

Trebuie să aleagă între Orban și Câțu! Toate semnele indică faptul că ar fi și ales”¦

Anunțarea de către premier a candidaturii sale la președinția partidului și modul în care a făcut-o, înconjurat de greii Ardealului care nu ies niciodată din cuvântul lui Iohannis, sunt acțiuni care spun totul!

Poate însă să-și închipuie cineva cât de cât rezonabil că Florin Câțu ar fi un candidat cu șanse reale de a fi votat, peste 3 ani, președintele României?

Ceea ce înseamnă că opțiunea lui Klaus Iohannis de a încredința PNL lui Florin Câțu este doar un prim pas (descotorosirea de alunecosul Ludovic Orban) al unei strategii cu bătaie mai lungă. O strategie care să îi lase deschise portițe de acțiune într-un labirint a cărui arhitectură este într-o permanență dinamică. Astfel incat la ieșirea din labirint să fie întâmpinat de cineva cât mai favorabil lui. Fie acesta și Mircea Geoană!

https://www.conteledesaintgermain.ro/wp-content/uploads/2021/06/Orban-catu.jpghttps://www.conteledesaintgermain.ro/wp-content/uploads/2021/06/Orban-catu-150x150.jpgContele de Saint GermainEditorialealegeri in PNL,Catu prezidentiabil,Iohannis papusar sau papusat,Mircea Geoana,prezidentiale 2024  Exact acum un an (05.06.2020) publicam pe acest blog articolul intitulat 'Un uriaș secret răsuflă printr-un por: se caută deja succesor pentru Klaus Iohannis'. Cele scrise atunci au fost în mare măsură confirmate de evoluțiile politice ulterioare și aș aminti doar două afirmații care s-au adeverit: 'Mai e puțin până...Blog politic si polemic