Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

Primul document public de substanta al USL a fost publicat saptamana trecuta. A fost „viziunea economica” „“ stabilind astfel ca domeniu prioritar pentru alianta economicul. Este ceea ce afecteaza masiv pe toti si care reprezinta principala vulnerabilitate a Romaniei si cetatenilor ei, de asemnea preocuparea globala nr1 in prezent. In oglinda, arcul guvernamental raspunde cu un proiect de constitutie. Este un proiect de reforma politica a nivelului cel mai de sus, cu putine efecte directe in masa administratiei din Romania, dar cu potential de risc enorme. Afecteaza cercul superior: parlament , guvern, presedinte. Efectele economice imediate sunt nesemnificative: numarul de parlamentari nu e o povara fiscala semnificativa, ci masele din administratie, primarii, ministere, firme de stat. Dincolo de orice speculatii, agenda puterii difera drastic de agenda cetateanului si a comunitatii internationale. In contextual actual, domnul Basescu prezinta din nou retorica antisistem (cand sistemul a fost condus de ani de zile de domnia sa) cu putine referiri directe si clare la masurile economice.
Uniunea si-a prezentat documentul foarte devreme. Nu era nevoie de asta inainte de 2012. Este un gest care a stabilizat dinamica politica si care a oferit tim pretios de analiza tuturor celor implicati. Chiar daca pentru unii cetateni programul reprezinta unele vesti proaste, sunt vesti proaste care au fost anuntate cu un an si jumatate inainte (cel mai devreme va fi aplicat in Ian 2013). Joc corect, as zice, foarte diferit de masurile luate peste noate de actuala guvernare. Adversarul politic al USL este o fiara politica aproape mitologica, specialist in jocuri de imagine, si care isi poate stabili tacticile din timp. Este o dovada de curaj si maturitate in gestul politic al celor doi tineri lideri, insa beneficiul pentru cetatean si investitor e cert.
USL este cel mai complicat proiect politic din Romania post decembrista. Modelul insa este departe de a fi exotic daca ne uitam in lumea larga. Este prezentat ca inacceptabil in retorica dreapta stanga, aferenta razboiului rece, insa care este un Pat al lui Procust inutil in contextul modern. Coerenta documentului este primul semn de sanatate politica uniunii, (denuntata ca „alianta contra naturii”) ci dovedeste mai multa coerenta decat programul monolitului presidential. Este si o infrangere a omului politic Traian Basescu, care a esuat lamentabil in consolidarea dreptei, dovedind ca nu primitivismul mediului politic romanesc ci lipsa de viziune si abilitati au declansat sciziunea „dreptei”.Esecul politic ii apartine, afurisirea PNL prin prisma dogmei politice este desuet.
Continutul viziunii este un tsunami politic. Asa cum arata dl Pepine de la DW, polii politici s-au inversat „“ economic vorbind USL este de dreapta, iar PDL de stanga. Platforma este de certa extractie liberala. Este raspunsul adecvat la criza, asa cum il prezinta nu FMI, ci experienta altor state din regiune si chiar a unor state din lume fara un mare nivel de dezvoltare (Argentina, Brazilia). Sacrificiile politice facute de PSD au fost ENORME. Nu avem promisiuni de salarii la bugetari marite, nu avem impozite mai mari pentru bogati, cu redistribuire la saraci, nimic din toate acestea. CriticAtac denunta „moartea stangii”. Atat vreme cat prin stanga denumesti aparatcici si dogma, da, putem spune ca stanga a murit. Daca prin stanga intelegem electoratul defavorizat material, a primt putin dar este maximum posibil in conditiile date. Viziunea economica a USL a spulberat o potential tema demagogica si a imprastiat multe temeri din comunitatea financiara internationala si din business planurile marilor corporatii. Este un act mai mult decat benefic pentru tara, iar efectele vor incepe a fi simtite inainte de alegeri.
Un alt comentator valoros al viziunii este Alina Mungiu Pipiddi, care dincolo de reticenta, valideaza in program existent unor idei anticoruptie de forta: management privat, diminuarea fondurilor guvernamentale in favoarea celor private etc. Este unul din putinii oameni cu reactii normale, care la vederea unui program care aduce idei convergente cu cele proprii, este pozitiv.
Principalele critici sunt predictibile: nu are cota unica, nu e original, sau ca e demagogic. Cota unica e intr-adevar justa, dare adecvata momentului ? Moral vorbind, oamenii nu au cu ce plati intretinerea, preturile la alimente cresc. Economic vorbind, cum sa se stimuleze consumul? Eliberand bani de la stat, anuland in principal investitii gen sali de sport, si sa ii lasam in buzunarul oamenilor. Intradevar, lasam mai multi al saraci, dar e vorba de lasta bani, nu de luat bani!
Despre originalitate, a se scuza. Nu avem laureati de premiu Nobel pe economie, nu avem instrumente institutionale sau statistici precise si detaliate. E reconfortatnt ca aceste idei au fost discutate si e bine sa fie studiate efectele lor in teritoriile in care au fost aplicate. Important este ca sunt ASUMATE si nu doar DISCUTATE. E primul pas spre a fi implementate.
Planul e denuntat ca demagogic, findca „asa ceva nu se poate”. Fara a fi mare expert, „yes, we can”. Pe parcursul crizei, au fost pierdute cca 750 mii locuri de munca. Realizarea in proportie de 75% ne duce la nivelul dinaintea crizei. Care este atunci predictia criticilor „viziunii” pentru noi locuri de munca? 200 000? 300 000? Guvernatorul BNR insista asupra modelului economic nesustenabil. Sau schimbam modelul economic, sau ajungem ca Grecia, incet dar sigur primul „dominion” european. Una din componentele noului model este obligatoriu cresterea extensiva a economiei, indicativ fiind numarul de angajati direct productivi. Al doilea este cresterea intensiva, a productivitatii, care se face prin educatie (in toate sensurile, de la cresa la doctorat si de la limbi straine la specializare in dulgherie retro). In ceea ce priveste documentarea si prezumata seceta de cifre, argumentul e ridicol. Pentru o viziune economica, e foarte detaliata. Nu este program de guvernare, nu este buget. Este de asteptat sa existe ajustari semnificative intre momentul mai 2011 si dec 2012, un pic de decent!
Dincolo de Crin, Traian si Victor, dincolo de USL si PDL, a comenta o viziune liberala asupra economiei este o dovada de maturitate a populatiei. Ca intelegem ce e important pentru noi si nu ce noi slagare politice ne lanseaza vedetele politice, oricare ar fi ele. Intelegerea acestui document si argumentatia pe tematicile propuse e infinit mai importanta decat Constitutia in clipa de fata. Fara redresare economica, Constitutia va deveni o carticica. Sa speram ca majoritatea populatiei va avea maturitatea sa discearna importanta deosebita a „viziunilor economice” pentru Romania, ale tuturor partidelor, sa devina cetateni si sa iasa din stadiul iobagi care plimba „barfe de la conac”.

Contele de Saint GermainMusafiri pe blogPNL,proiect de constitutie,PSD,Traian Basescu,USL,viziune economicaPrimul document public de substanta al USL a fost publicat saptamana trecuta. A fost 'viziunea economica' '“ stabilind astfel ca domeniu prioritar pentru alianta economicul. Este ceea ce afecteaza masiv pe toti si care reprezinta principala vulnerabilitate a Romaniei si cetatenilor ei, de asemnea preocuparea globala nr1 in prezent. In...Blog politic si polemic