Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

(Acest comentariu a fost postat la editorialul din Romania Libera al lui cristian Campeanu intitulat ” De ce este Moscova frustrata de Basescu? “, editorial ce poate fi citit accesand linkul http://www.romanialibera.ro/opinii/editorial/de-ce-este-moscova-frustrata-de-basescu-229853.html)

 COMENTARIU CENZURAT DE ROMANIA LIBERA

Într-o lume care, eliberată cu un imens suspin de uşurare din chingile războiului rece, a deschis Rozei Vânturilor drumurile revitalizării economice globale prin înlăturarea barierelor politice dintre marile blocuri antagonice, România pare a fi o excepţie.

America s-a împăcat cu Rusia şi China, dezvoltând în prezent cu acestea cele mai ample parteneriate economice din istoria sa; chiar şi Germania a găsit soluţii diplomatice de secol XXI pentru a reface punţile cu Marele Urs şi a-l transforma din ameninţare în oportunitate. Europa industrială trăieşte, de ani buni, din cultivarea cu grijă a pieţelor de pe continentul asiatic, altădată nefrecventabile din cauza pericolului roşu – galben.

Doar România, sub conducerea lui Traian Băsescu, destramă acolo unde alţii ţes cu grijă.

Ne-am certat cu Franţa, Germaniei i-am dat cu flit când ne-a cerut să ne onorăm restanţele de plată, pentru Olanda am devenit persona non grata, înspre China am lansat semnale  de descurajare. Acum a venit rândul Rusiei. Şi-aşa România plăteşte gazele originare de-acolo cel mai scump din Europa  pentru că, în urmă cu vreo patru ani, preşedintele nostru a simţit irepresibila nevoie de a vorbi liber spre ruşi, închipuindu-şi că dominaţia acestora din Marea Neagră ar putea fi desfiinţată cu vorbe, aşa cum procedează dânsul cu opoziţia de-acasă. “Marea Neagră – lac rusesc” a fost o expresie din categoria “De ce le e frică nu scapă”. Doar că rostirea ei, întru răcorirea lăuntrică a preşedintelui, ne-a adus nouă, plătitorilor de facturi lunare la energie, un spor de răcoare în casă, iarna, şi mai puţini bani în portmoneu de-atunci încoace.

Acum a recidivat, călcând din nou ursul pe coadă. Pentru moment am receptat ca reacţie a acestuia doar un mormăit. E adevărat, nu orice fel de mormăit ci unul strident, disproporţionat de rânjit şi ameninţător în raport cu ciupitura ca de ţânţar care l-a provocat. Întrebarea e: ce-o să urmeze şi cât o să ne coste?

E interesantă şi îngrijorătoare în acelaşi timp reacţia la acest subiect a presei aservite preşedintelui României.

Aseară, la 10TV, Radu Moraru a convocat crema încă în viaţă a securităţii ceauşiste pentru a aduce argumente în sprijinul afirmaţiilor domnului Băsescu privind pe Ion Antonescu şi pe Regele Mihai. Cât am rezistat să mă uit la acea emisiune, dominantele ei au fost următoarele: rolul nefast în epocă al evreilor cominternişti, care au generat prin atitudinea şi faptele lor apariţia unui “indreptăţit” curent antisemit în rândul populaţiei româneşti, patriotismul lui Ion Antonescu, ale cărui acţiuni antisemite nu au fost altceva decât transpunerea în fapte a voinţei românilor, rolul de marionetă a lui Mihai I în toată această perioadă.

Acum, în România Liberă, citim articolul domnului Câmpeanu, de o duritate extremă împotriva Moscovei: “Modul în care Moscova l-a insultat pe preşedintele României este … ticălos”, “vina pentru „validarea fascismului” trebuie căutată … la Moscova … şi tot acolo trebuie căutată şi neruşinarea” etc.

Aş minţi să spun că tonul comunicatului Ministerului de Externe al Rusiei nu m-a enervat peste măsură. Cizma grea a uriaşului de la Răsărit ne ameninţă iarăşi, deocamdată doar cu umbra ei apăsătoare, într-un moment in care credeam că acest coşmar a încetat pentru, cel puţin, durata vieţii mele.

Totuşi… Este oare înţelept, prin prisma interesului naţional, ca de dragul de a fi alături de preşedinte în acest moment delicat pentru domnia sa, unii precum Radu Moraru şi Cristian Câmpeanu să incerce redeschiderea şi adâncirea unor răni istorice cu un imens potenţial de cangrenă? Mai ales în condiţiile în care toată furtuna iscată de Traian Băsescu a fost o pură reacţie viscerală, fără nicio motivaţie plauzibilă în plan intern sau extern? Şi după ce intelectualii proeminenţi ai lui Băsescu s-au disociat fără echivoc de acesta, calificându-l ridicol, grosolan, în conflict cu poporul, fără judecată, incult istoric etc.?

Noi putem face pe cocoşii spre dulăii vecinilor, simţindu-ne protejaţi de gardul de plasă al UE şi NATO. Să nu uităm însă că dulăii despre care vorbim sunt experţi la lupta “prin gard” şi… dacă ne-om pomeni într-o zi cu nişte smetii printre ochiurile plasei, care să ne uşureze buzunarele şi mai abitir decât până acum, nu la domnul Băsescu se va oprin nota de plată ci aceasta ne va lovi devastator pe noi ceilalţi, toţi, mult mai puţin rezistenţi la astfel de şocuri.

Contele de Saint GermainPolemiceChina,Cristian Campeanu,De ce este Moscova frustrata de Basescu,Franta,Germania,Marele Urs,NATO,Radu Moraru,Romania Libera,Rusia,UE(Acest comentariu a fost postat la editorialul din Romania Libera al lui cristian Campeanu intitulat ' De ce este Moscova frustrata de Basescu? ', editorial ce poate fi citit accesand linkul http://www.romanialibera.ro/opinii/editorial/de-ce-este-moscova-frustrata-de-basescu-229853.html)  COMENTARIU CENZURAT DE ROMANIA LIBERA Într-o lume care, eliberată cu un imens suspin de uşurare din chingile războiului rece,...Blog politic si polemic