Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

(Acest comentariu a fost postat la editorialul din Romania Libera al lui cristian Campeanu intitulat ” De ce este Moscova frustrata de Basescu? „, editorial ce poate fi citit accesand linkul http://www.romanialibera.ro/opinii/editorial/de-ce-este-moscova-frustrata-de-basescu-229853.html)

 COMENTARIU CENZURAT DE ROMANIA LIBERA

Într-o lume care, eliberată cu un imens suspin de ușurare din chingile războiului rece, a deschis Rozei Vânturilor drumurile revitalizării economice globale prin înlăturarea barierelor politice dintre marile blocuri antagonice, România pare a fi o excepție.

America s-a împăcat cu Rusia și China, dezvoltând în prezent cu acestea cele mai ample parteneriate economice din istoria sa; chiar și Germania a găsit soluții diplomatice de secol XXI pentru a reface punțile cu Marele Urs și a-l transforma din amenințare în oportunitate. Europa industrială trăiește, de ani buni, din cultivarea cu grijă a piețelor de pe continentul asiatic, altădată nefrecventabile din cauza pericolului roșu – galben.

Doar România, sub conducerea lui Traian Băsescu, destramă acolo unde alții țes cu grijă.

Ne-am certat cu Franța, Germaniei i-am dat cu flit când ne-a cerut să ne onorăm restanțele de plată, pentru Olanda am devenit persona non grata, înspre China am lansat semnale  de descurajare. Acum a venit rândul Rusiei. Și-așa România plătește gazele originare de-acolo cel mai scump din Europa  pentru că, în urmă cu vreo patru ani, președintele nostru a simțit irepresibila nevoie de a vorbi liber spre ruși, închipuindu-și că dominația acestora din Marea Neagră ar putea fi desființată cu vorbe, așa cum procedează dânsul cu opoziția de-acasă. „Marea Neagră – lac rusesc” a fost o expresie din categoria „De ce le e frică nu scapă”. Doar că rostirea ei, întru răcorirea lăuntrică a președintelui, ne-a adus nouă, plătitorilor de facturi lunare la energie, un spor de răcoare în casă, iarna, și mai puțini bani în portmoneu de-atunci încoace.

Acum a recidivat, călcând din nou ursul pe coadă. Pentru moment am receptat ca reacție a acestuia doar un mormăit. E adevărat, nu orice fel de mormăit ci unul strident, disproporționat de rânjit și amenințător în raport cu ciupitura ca de țânțar care l-a provocat. Întrebarea e: ce-o să urmeze și cât o să ne coste?

E interesantă și îngrijorătoare în același timp reacția la acest subiect a presei aservite președintelui României.

Aseară, la 10TV, Radu Moraru a convocat crema încă în viață a securității ceaușiste pentru a aduce argumente în sprijinul afirmațiilor domnului Băsescu privind pe Ion Antonescu și pe Regele Mihai. Cât am rezistat să mă uit la acea emisiune, dominantele ei au fost următoarele: rolul nefast în epocă al evreilor cominterniști, care au generat prin atitudinea și faptele lor apariția unui „indreptățit” curent antisemit în rândul populației românești, patriotismul lui Ion Antonescu, ale cărui acțiuni antisemite nu au fost altceva decât transpunerea în fapte a voinței românilor, rolul de marionetă a lui Mihai I în toată această perioadă.

Acum, în România Liberă, citim articolul domnului Câmpeanu, de o duritate extremă împotriva Moscovei: „Modul în care Moscova l-a insultat pe președintele României este … ticălos”, „vina pentru „žvalidarea fascismului” trebuie căutată … la Moscova … și tot acolo trebuie căutată și nerușinarea” etc.

Aș minți să spun că tonul comunicatului Ministerului de Externe al Rusiei nu m-a enervat peste măsură. Cizma grea a uriașului de la Răsărit ne amenință iarăși, deocamdată doar cu umbra ei apăsătoare, într-un moment in care credeam că acest coșmar a încetat pentru, cel puțin, durata vieții mele.

Totuși… Este oare înțelept, prin prisma interesului național, ca de dragul de a fi alături de președinte în acest moment delicat pentru domnia sa, unii precum Radu Moraru și Cristian Câmpeanu să incerce redeschiderea și adâncirea unor răni istorice cu un imens potențial de cangrenă? Mai ales în condițiile în care toată furtuna iscată de Traian Băsescu a fost o pură reacție viscerală, fără nicio motivație plauzibilă în plan intern sau extern? Și după ce intelectualii proeminenți ai lui Băsescu s-au disociat fără echivoc de acesta, calificându-l ridicol, grosolan, în conflict cu poporul, fără judecată, incult istoric etc.?

Noi putem face pe cocoșii spre dulăii vecinilor, simțindu-ne protejați de gardul de plasă al UE și NATO. Să nu uităm însă că dulăii despre care vorbim sunt experți la lupta „prin gard” și… dacă ne-om pomeni într-o zi cu niște smetii printre ochiurile plasei, care să ne ușureze buzunarele și mai abitir decât până acum, nu la domnul Băsescu se va oprin nota de plată ci aceasta ne va lovi devastator pe noi ceilalți, toți, mult mai puțin rezistenți la astfel de șocuri.

Contele de Saint GermainPolemiceChina,Cristian Campeanu,De ce este Moscova frustrata de Basescu,Franta,Germania,Marele Urs,NATO,Radu Moraru,Romania Libera,Rusia,UE(Acest comentariu a fost postat la editorialul din Romania Libera al lui cristian Campeanu intitulat ' De ce este Moscova frustrata de Basescu? ', editorial ce poate fi citit accesand linkul http://www.romanialibera.ro/opinii/editorial/de-ce-este-moscova-frustrata-de-basescu-229853.html)  COMENTARIU CENZURAT DE ROMANIA LIBERA Într-o lume care, eliberată cu un imens suspin de ușurare din chingile războiului rece,...Blog politic si polemic