Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

Că Traian Băsescu este, până la un anumit nivel, un bun negociator, nu mai trebuie demonstrat. Zic „până la un anumit nivel” gândindu-mă la eșecuri majore pe care le-a înregistrat atunci când a avut în față profesioniști apărând interese de stat. Negocierea intrării României in Schengen a pierdut-o. La fel și pe aceea referitoare la trecerea gazoductului South Stream prin România.
Când este vorba insă să trateze pe plan intern, cu politicieni de mâna a doua pe care nu-i duce capul sau nu-i țin nervii să-i opună rezistență, face ce vrea cu ei, uneori pornind la luptă doar cu tupeul său nemărginit, fără vreo îndreptățire sau șansă reală de a obține ceea ce vizează.
Unul dintre cele mai spectaculoase (dar și triste) exemple de cum își manipulează Traian Băsescu inamicii politici exploatându-le la maximum slăbiciunile este modul în care l-a determinat pe Victor Ponta să semneze pactul de coabitare. Nu voi uita probabil niciodată figura răvășită a lui Băsescu, într-o sală de spectacole de la Bruxelles, la trei scaune de vesela Angela Merkel, imediat după rezultatul parlamentarelor din 2012 din România. Era pur și simplu descompus de supărare. USL îl învinsese zdrobitor iar aliații săi europeni, în fața acestui rezultat, îi ceruseră răspicat stabilizarea situației din țară. Cu alte cuvinte numirea fără întârziere a premierului propus de USL și încetarea luptelor între palate.
I-a venit atunci ideea să mai joace o mână, de unul singur, la cacealma: partitura intransigenței. Sau Ponta semnează pactul de coabitare sau nu-l va numi premier în vecii vecilor. Și Ponta a semnat, ușurat, textul propus de Băsescu, fără a încerca măcar un moment să reziste, să verifice dacă Băsescu chiar și-ar fi putut permite să-i refuze numirea ca prim-ministru. Incredibil.
A venit și actul doi al dramoletei. Cu aceiași actori dar cu altă temă: numirea procurorilor șefi la parchete. Din nou Băsescu era strâns cu ușa, nu putea să mai prelungească situația cu interimari pe pozițiile de conducere, i-ar fi fost așadar imposibil să respingă la nesfârșit propunerile avansate de Ministrul Justiției. Și atunci l-a mai prins într-o cacealma pe Victor Ponta amenințându-l ritos că tocmai asta va face: îi va refuza la nesfârșit propunerile dacă nu acceptă anumiți oameni pe care să-i agreeze și el, Traian Băsescu. Iar Victor Ponta a făcut exact ceea ce Băsescu miza că va face, a mai cedat o dată, din comoditate sau teamă de complicații, fără să înțeleagă că Băsescu îl amenința cu ceva ce nu putea face. Că, de fapt, tot potul i-ar fi revenit lui, Victor Ponta, dacă l-ar fi ținut nervii să joace mâna până la capăt, dacă nu ar fi acceptat, ca un fricos, compromisul.
Iată ce declara ieri, în interviul de la EVZ, Traian Băsescu:
„Nu trebuiau negociate (funcțiile de procurori șefi – n.a.), în mod normal, dar aveam în față o putere care câÈ™tigase cu 70%, în plus, aveam aÈ™a-ziÈ™ii purtători de opinie de dreapta, care mă terfeleau în toate felurile, pentru că aÈ™ îndrăzni să o numesc pe Codruța Kövesi, să o propun pe Codruța Kövesi la DNA, È™i am obținut ce am putut. Asta e. Se putea foarte bine să nu obțin nimic. Pentru că nu mai puteam ține Parchetele în situația în care au fost (cu mandatele expirate – n.a.)”.
Așadar TB recunoaște singur că putea să nu obțină nimic pentru că nu mai putea ține Parchetele în situația aceea, conduse de interimari. Și totuși a obținut enorm pentru că a avut în față un adversar … grăbit.
De ce am făcut această trecere în revistă a unor victorii ale lui TB dureroase pentru poporul român? Deoarece vreau să trag un semnal de alarmă, vreau să nu mai fim încă o dată victimele lui Traian Băsescu și la prezidențialele de anul acesta.
Grație discuțiilor de la Cotroceni pe tema reducerii CAS, TB a descoperit o nouă armă, extrem de toxică, în lupta sa cu Victor Ponta: înregistrările întâlnirilor de la Cotroceni cu acesta. Mulți nici nu realizează în acest moment ce bombă cu efect întârziat poate constitui prezentarea publică, în montaje profesionist făcute, a unor fragmente selectate din timpul acestor întâlniri. Devastator. Pentru că filmările originale și integrale sunt deținute doar de Traian Băsescu și nimeni din tabăra lui Ponta nu va putea contracara eventuale denaturări și scoateri din context prin prezentarea, în contrabalans, a unor alte fragmente în care Traian Băsescu este dezavantajat.
Nu am nicio îndoială că Băsescu va apela, în momentul de maxim impact ale campaniei pentru prezidențiale, la această armă. De aceea atrag atenția acum și aici că Victor Ponta, dacă vrea cu adevărat să câștige aceste alegeri, trebuie să se trezească din letargia indusă de trecerea implacabilă a timpului, de puținele săptămâni care au mai rămas până la „scăparea de Băsescu”, și să caute soluții de luptă și nu de pace cu acest cacealmist fără scrupule. Trebuie să facă EL agenda publică, să atace EL primul și să fie îndeajuns de vigilent încât să nu fie luat prin surprindere. Continuarea atitudinii tembele afișată la Cotroceni cu ocazia discuției despre CAS ar fi sinucigașă, mai ales în condițiile în care se anunță, din arhiva Cotrocenilor, și niște filmulețe cu un pisicuț gudurându-se în fața dulăului cu șasiul strâmb.
Mai precizez o dată, pentru cei care mă acuză de trădarea cauzei: da, din motive de echilibru politic și din teamă de un nou partid stat, aș prefera ca viitorul președinte al României să fie de la PNL (Antonescu sau Johannis) și nu de la PSD. Însă între Ponta și oricare candidat băsist (MRU, Cristian Diaconescu, Udrea, Predoiu) voi vota fără reținere Ponta pentru că nici măcar un nou partid stat nu poate fi mai periculos decât Traian Băsescu reinviat, sub orice formă politică s-ar reîntrupa acesta. Iar dacă Antonescu sau Johannis va ajunge în turul doi asociat sub orice formă cu Băsescu / Udrea, atunci votul meu va pleca tot spre Ponta.
Iată de ce articolul meu de azi conține critici la adresa lui Victor Ponta dar și sfaturi gândite să-l ajute.
Traian Băsescu nu trebuie lăsat, cu niciun chip, să preia inițiativa. Cine vrea să-l învingă trebuie să aibă în fiecare clipă pregătit cel puțin un subiect împotriva acestuia apt a cuceri imediat prim-planul mediatic. La filmulețe în care casa de filme Cotroceni îl va distribui în rolul de pisicuț ezitant, Victor Ponta va trebui să contrapropună lungmetraje în care îl întruchipează pe comisarul Cattani hărțuind mafia prezidențială.
Altfel, riscăm să ne trezim în decembrie 2014 cu un fapt împlinit care să ne dezamăgească profund. Iar după aceea, ca să mai îndreptăm ceva, vor mai fi de așteptat cinci ani (poate zece) și nu cinci luni, ca acum.
Așadar trezirea și… atenție la capcane!

Contele de Saint GermainEditorialeAngela Merkel,CAS,Codruta Kovesi,comisarul Cattani,Cotroceni,Cristian Diaconescu,DNA,Elena Udrea,EVZ,Ministrul Justitiei,MRU,Ponta,Predoiu,Schengen,South Stream,USLCă Traian Băsescu este, până la un anumit nivel, un bun negociator, nu mai trebuie demonstrat. Zic 'până la un anumit nivel' gândindu-mă la eșecuri majore pe care le-a înregistrat atunci când a avut în față profesioniști apărând interese de stat. Negocierea intrării României in Schengen a pierdut-o. La...Blog politic si polemic