Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

Fiecare succes politic al lui Traian Băsescu îmi provoacă disconfort psihic și fizic. Filmul dialogului său cu Victor Ponta și cu domnișoara ministru de finanțe despre reducerea CAS mi-a stricat toată seara de ieri. De ce, e simplu de priceput. Dă pe-afară presa de azi de jubilații băsiste pe tema asta, așa că nu voi încerca să găsesc aspecte originale pe care să încerc a le comenta de parcă le-aș fi observat numai eu. Mă voi referi însă la un aspect confirmat și de acest descurajant episod și anume la urechismul lui Victor Ponta, la greșeli aproape de neînțeles pe care le comite premierul în ultima vreme.
Am lucrat și încă lucrez cu tineri. Și nu cu orice fel de tineri ci cu unii dintre aceia care au fațete sclipitoare și un potențial de performanță profesională ieșit din comun. Știu foarte bine că la tot ce înseamnă ultima oră în domeniile lor sunt foarte buni și foarte greu de bătut. Dar știu la fel de bine că fără un pilotaj corect în ceea ce privește organizarea, pregătirea pașilor, anticiparea reacțiilor celor cu care inevitabil se vor confrunta, pot adesea să rateze, să-și joace prost atuurile cu care au fost înzestrați.
Domnișoara Ioana Petrescu este, fără îndoială, o tânără remarcabilă, cu care orice țară s-ar mândri. Afirm asta nu doar pentru că ea și-a „tunat” cariera la una dintre cele mai prestigioase universități din lume dar și pentru că am avut bucuria să-i cunosc părinții (ocazional, nu vă imaginați cine știe ce …) și mi-am putut da seama astfel în ce mediu a crescut și ce educație a primit. Această persoană entuziastă, plină de bune intenții, care (am înțeles) muncește 12 – 14 ore pe zi la minister pentru a-și îndeplini cât mai bine uriașa sarcină ce i-a fost pusă pe umeri, a primit ieri o lecție dură de viață de care se face vinovat în principal Victor Ponta.
E limpede că Victor Ponta nu i-a cerut ministrului său de finanțe să pregătească pentru întâlnirea de la Cotroceni o fundamentare cifrică serioasă a costurilor și resurselor, așa cum ar fi făcut-o pentru o întâlnire cu reprezentanții FMI (de exemplu). Dacă ar fi cerut o astfel de situație, cu certitudine că aceasta ar fi fost pregătită de domnișoara ministru și utilizată ca armă de apărare și contraatac în timpul penibilei discuții cu presedintele. Victor Ponta nu s-a dus însă la Cotroceni pentru a încerca să-l convingă cu argumente solide pe Traian Băsescu de temeinicia măsurii sale ci doar pentru a mai puncta puțin la capitolul imagine. Să vadă țara ce băiat înțelegător e el, cum este deschis la dialog și cum căpcăunul de Traian Băsescu se pune de-a curmezișul oricărei inițiative bune a guvernului. Exact aceeași înșelătoare paradă de flexibilitate de care a uzat și în așa zisele negocieri cu Crin Antonescu, de dinaintea ruperii USL când, pe de o parte, declara sus și tare că el va face totul pentru păstrarea USL iar pe de altă parte ținea morțiș să îl pună pe Daniel Constantin vice-prim-ministru, condiție pe care știa că liberalii nu o vor accepta nici morți. Și exact aceeași falsă paradă de onestitate și cavalerism la care a apelat spunând că el nu îl va ataca și jigni pe Crin Antonescu, în timp ce pe furiș azmuțea asupra acestuia, pentru a-l distruge mediatic, cele două televiziuni prietene (dar mai ales televiziunea colegului Sebastian Ghiță).
Cum spuneam însă, această neglijență a lui Victor Ponta nu este deloc singulară în ultima vreme.
Vă mai amintiți declarația – gafă prin care recunoștea că, deși la momentul respectiv era purtătorul de cuvânt al lui Mircea Geoană, el l-a votat în primul tur la prezidențialelor din 2009 pe Crin Antonescu? Stupefiant!
Sau, mai recent, cum a deschis el, în numele PSD, negocieri cu PPDD și cu Dan Diaconescu, încât i-a scos din pepeni chiar și pe cei mai docili parteneri ai săi de guvernare, pe cei din trupa de acrobați contorsioniști (cu coloana) ai generalului Izmană?
Mi-e din ce în ce mai clar că Victor Ponta s-a înconjurat de consilieri politici chiar si acolo (cum ar fi la finanțe) unde ar avea presantă nevoie de consilieri tehnocrați. Miscările lui, cu cât ne apropiem de alegeri, devin tot mai teatrale, mai crispate și mai generatoare de confuzie.
Chiar îi trebuia lui Victor Ponta această nouă umilire din partea lui Traian Băsescu? Chiar nu s-a găsit cineva prin preajmă să-i șoptească despre eventuale pericole și despre cum le-ar putea preîntâmpina?
Mai știu eu o doamnă blondă care, atunci când era pe val, purta presa după ea, ca pe tubul de ruj. Și trucul s-a răzbunat cu ocazia galei Bute când o sală întreagă, deși fericită de victoria sportivă a boxerului, a huiduit-o copios demonstrându-i falimentul tacticii de prostire în masă.
Tare mi-e frică să nu o fi luat și Victor Ponta pe același drum. Pentru că, într-o oglindire aproape identică a huiduirii doamnei blonde la gala Bute, duminică s-a produs huiduirea frenetică a lui Victor Ponta la festivitatea de premiere a Simonei Halep de pe Arenele BNR. De aici și până la ratarea prezidențialelor nu mi se pare deloc un drum lung. Și măcar dacă le-ar rata într-o dispută finală cu Crin Antonescu sau cu Klaus Iohannis. Ce ne facem insă dacă în turul doi se va confrunta cu Predoiu sau MRU?

Contele de Saint GermainEditorialeArenele BNR,Catalin Predoiu,Crin Antonescu,Dan Diaconescu,Daniel Constantin,gala Bute,generalul Izmana,Ioana Petrescu,Klaus Iohannis,Mircea Geoana,MRU,PPDD,reducerea CAS,Sebastian Ghita,Simona Halep,USL,Victor PontaFiecare succes politic al lui Traian Băsescu îmi provoacă disconfort psihic și fizic. Filmul dialogului său cu Victor Ponta și cu domnișoara ministru de finanțe despre reducerea CAS mi-a stricat toată seara de ieri. De ce, e simplu de priceput. Dă pe-afară presa de azi de jubilații băsiste pe...Blog politic si polemic