Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

Motto:

Traian Băsescu, acest Monica Lewinsky al marelui licurici

 

În aceeași zi (adică ieri) în care ANI anunța incompatibilitatea de funcții a trei miniștri USL , iar aceștia protestau punând acțiunea ANI pe seama începerii campaniei electorale, celebrul domn Gitenstein contraataca. Adică replica în timp real celor trei, pe care, evident,  îi considera inamicii direcți ai intereselor țării sale în România. Domnul Gitenstein afirma negru pe alb sau, fiind vorba de o declarație verbală, amenința cu subiect și predicat  că, dacă cineva va cuteza să se atingă de ANI, atunci România va fi exclusă din parteneriatului strategic cu SUA.

Nu s-au deranjat atât de iute să sară ca arși nici liderii opoziției, nici trompeta coclită, cu surdină, de la Cotroceni, nici măcar vigilenții populari europeni  care au pus-o pe dna. Reding unde este special pentru capacitatea ei rapidă de a se indigna la ordin și de a mobiliza în luptă mai mulți neuroni cu dizabilități decât chiar dna. Macovei.

Ca in celebrul banc cu bărbatul care își înșela soția: „nu mi-a cerut socoteală pentru asta nici muierea, nici copiii, nici socrii, nici nașii. Cine crezi c-a sărit la mine să mă rupă-n bucăți? Amantu”™ nevesti-mii”!

Mulți s-au grăbit să afirme că, după suspendarea președintelui prin referendum, Traian Băsescu s-a întors la Cotroceni ca guvernator al tării. Greșit. După cum indică mai multe fapte recente, guvernatorul României în această perioadă de vid de președinție este nu Traian Băsescu ci Mark Gitenstein, ambasadorul SUA în România.

O primă  acțiune majoră care l-a indicat pe Mark Gitenstein în această poziție de forță a fost vizita pe care i-a organizat-o lui Philip Gordon la București,  înainte de pronunțarea CC asupra validității referendumului. Domnul Gordon nu numai că a stabilit și comunicat cui era cazul ce verdict dorește SUA de la CC, dar tot el a scornit și minciuna cu cele peste 1,5 milioane de voturi chipurile fraudate la referendum. Această minciună grosolană era menită  a atenua gravitatea intervenției părtinitoare a administrației americane în favoarea unui președinte detestat de propriul său popor. Iar pentru susținerea ei nu s-a considerat prea mult nici măcar desantul barbar al procuraturii pe la sate.

Acum, la două luni de la fapte, mie unul mi-e clar că nu la ordinul lui Traian Băsescu s-a conceput și declanșat acțiunea stalinistă a procurorilor, ci la ordinul guvernatorului Gitenstein. Nu că Traian Băsescu nu s-ar fi pretat la așa ceva, toată biografia lui politică e plină de minciună, diversiuni, înscenări; el însă, în acest caz particular al referendumului, știa foarte bine de la servicii că scorul anunțat este „pe bune” și că procurorii, oricât s-ar strădui, nu vor putea dovedi minciuna deșănțată a lui Philip Gordon. Ceea ce, după cum bine se vede acum, s-a și confirmat.

O a doua acțiune majoră prin care Mark Gitenstein își dovedește poziția de guvernator de mână forte al României, de om care îl folosește pe puppet Băsescu doar ca pârghie executorie a planurilor americane la București,  este implicarea pe față, fără măcar o încercare de minim bun simț pentru salvarea aparențelor, în influențarea viitorului imediat al țării.

Timpul scurt rămas până la alegeri și, mai ales, procentele catastrofale din sondaje ale favoriților Casei Albe în România, nu mai lasă loc obișnuitelor puneri în scenă hollywoodiene , cu cavaleri americani, pe cai albi, intervenind salvator în teritorii lipsite de lumina și binefacerile democrației.

Presați de timp, rangerii de pe Potomac nu-și mai scot cizmele la intrare, ca niște musafiri respectuoși, ci pătrund brutal cu ele în viața și rănile deschise ale românilor, indiferenți la prețul grabei lor.

Procurorul adjunct al Statelor Unite vizitează chiar acum, în plină campanie electorală, laboratorul cu retorte din care urmează a fi scos, ca dintr-un joben supus controlului antitero,  noul procuror general al României. El se întâlnește pe față cu „președintele” și cu ministrul justiției și, pe șest, cu procurorul general deja expirat dar încă activ și toxic, Daniel Morar. De ce și cu acesta? Și, mai ales,  de ce „pe șest”? Răspunsul îl vom vedea în zilele următoare când noi scandaluri judiciare, pe cât de străvezii pe atât de direcționate sus, la vârful USL, vor fi declanșate de Daniel Morar  întru bulversarea electoratului.

Și revin de unde am plecat: intervenția precipitată și sfidătoare a domnului Gitenstein în favoarea ANI.

Graba cu care s-a produs această intervenție, miza aparent minoră, renunțarea de către guvernatorul Gitenstein la limbajul diplomatic și fluturarea direct a pisicii mari, denunțarea parteneriatului strategic, arată nervozitate și  o oarecare pierdere a controlului.

Politicienii pot fi influențați, manipulați, încolonați să danseze chiar și pe ritmuri de marș funebru dacă cioclul șef le-o cere. S-a văzut în episodul suspendării președintelui.

Problema care-l îngrijorează pe domnul Gitenstein în aceste zile este însă că lupta din 9 decembrie nu se va da cu politicienii români ci cu poporul român. Care, mai încet la minte (așa cum le place unora să creadă), reacționează uneori pe dos la amenințări și cizme murdare ce-i lasă urme prin camera de oaspeți.

Eu, unul, nu cunosc vreun beneficiu direct al participării României la parteneriatul strategic cu SUA.  Datoriile de la Irak și Libia nu le-am recuperat, contracte bănoase prin Afganistan nu știu să fi primit, nici cine știe ce investiții americane pe aceste meleaguri nu ne-au preafericit. Ba, aș avea exemple să susțin că dimpotrivă.

Și atunci? Cum să nu fie de înțeles susținerea  administrației de peste ocean pentru un personaj care nu-i pretinde nimic și-i dă totul doar pentru a fi ținut la putere? Nu merită ajutat să presteze după propria-i dorință, adică obscen, în pofida oricăror principii de moralitate, acest Monica Lewinsky al marelui licurici care este Traian Băsescu?

Ludovic al XIV „“lea a fost  denumit „Regele Soare”. SUA a fost denumită „marele licurici”. Simboluri de lumină pe care istoria a două țări importante le va reține în iconografia proprie, cu aura de onorabilitate pe care au primit-o de la autorii lor.

Contele de Saint GermainEditorialeANI,Daniel Morar,Ludovic al XIV-lea,marele licurici,Mark Gitenstein,Monica Lewinsky,Monica Macovei,Philip Gordon,Potomac,Regele Soare,Traian Basescu,Viviane RedingMotto: Traian Băsescu, acest Monica Lewinsky al marelui licurici   În aceeași zi (adică ieri) în care ANI anunța incompatibilitatea de funcții a trei miniștri USL , iar aceștia protestau punând acțiunea ANI pe seama începerii campaniei electorale, celebrul domn Gitenstein contraataca. Adică replica în timp real celor trei, pe care, evident,...Blog politic si polemic