Scorul acestui articol
[Total: 1 voturi. Media: 5]

Unul dintre pericolele care ameninţă democraţia, spune José Ortega y Gasset, este acela că oamenii nu mai reflectează filozofic asupra democraţiei ajungând la un adevarat dogmatism democratic. Din nefericire, în paralel cu acest dogmatism, se dezvoltă un alt dogmatism, extrem de periculos. Nemaiîntrebându-se dacă democraţia este cel mai bun regim, oamenii ajung să nu se mai întrebe nici dacă regimul în care trăiesc este cu adevărat democratic.
ANCA SIMITOPOL
(University ok Ottawa)

Mi-am pus speranțe în tine, Generație Y. Te-am lăudat, te-am susținut chiar și atunci când mi se părea că sari calul ori, dimpotrivă, că ești de o egoistă pasivitate.
Gândeam așa: tinerii ăștia au, în raport cu noi, părinții lor mutilați de istorie, o geneză mai puțin poluată de anomalii. S-au născut într-un mediu mai calm, mai curat, învață după regulile marii deschideri emancipate și nu ale unor enclave sufocate de îndobitocire. Au acces la întreaga panoramă a civilizației prezentului deci pot compara și alege mai înțelept.
Viața însă ne supune periodic la teste. Iar aceste teste validează ori scot din joc teorii despre a trăi, social, mai bine.
Românii au experimentat, jumătate de secol, comunismul. Cu ce costuri! Cu câte sacrificii și suferință. De ce? Pentru că niște intelectuali burghezi din secolul XIX au confundat teoriile lor utopice despre societate cu niște stâlpi rezistenți, pe care s-ar putea construi o lume solidă pentru oamenii reali.
Karl Marx n-a fost un sărăntoc fără studii care să viseze, îngust, la o condiție mai bună pentru clasa lui socială. A fost un intelectual cu fibră, provenit dintr-o notorie familie de rabini. Doctor în filozofie, istoric, economist, ziarist, el s-a lăsat sedus de ideile socialist – utopice ale lui Saint-Simon, un alt intelectual marcator de epoci, produs al aristocrației franceze târzii.
Ce-a ieșit din bunele intenții ale acestor creiere superioare? O mare hecatombă. Ceea ce demonstrează, dacă mai era nevoie, că în materie de societate și comportament uman comandat doctrinar, idealismul poate produce monștri.
Experimentele, fie ele imaginate și conduse de segmente ale unei elite profesionale, nu trebuie acceptate la scară socială chiar dacă credința în bunele lor rezultate este foarte mare.
Ceea ce Generația Y propune în aceste zile, în stradă, este un experiment periculos, de anvergură națională, plecat de la niște idei utopice. Acest experiment trebuie nu doar stopat ci și demontat și descurajat prin argumente și temeritate comunicațională.
Cum adică „fără parlamentari”? Cum adică „fără politicieni care au mai făcut politică”? Cum adică „toată clasa politică la pușcărie pentru că este coruptă”? Cum adică „DNA, salvează-ne”?
Oți fi, voi, dragi manifestanți din piață, în proporție de 75% tineri și cu studii superioare. Asta nu înseamnă că, sprijinind (tot în mod statistic) aberațiile de mai sus, nu ar fi cazul să vă spună cineva că greșiți! Iată, eu o fac, încercând să vă explic și în ce constă greșeala.
1. „Fără parlamentari” înseamnă fără pilonul democratic al oricărei societăți moderne. Poate ați vrut să spuneti „fără anumiți parlamentari, penali”?! Sau v-ați întors la ideea de dictatură, a unei țări conduse de despoți luminați ce nu au nevoie de vocea poporului?
2. „Fără politicieni care au mai făcut politică”? Ca și cum politica nu ar fi o meserie care să necesite competențe și experiență ci doar un poligon de instrucție ce poate fi populat cu orice veleitari ai străzii, fără criterii și vot popular.
3. „Toată clasa politică la pușcărie pentru că este coruptă”. O generalizare foarte dragă în primul rând mafioților de linia întâi. Camuflajul perfect. Traian Băsescu nu se poate simți decât mândru să fie egal în „ticăloșie” cu academicianul – deputat Dinu C. Giurescu. Ori Elena Udrea, să fie echivalenta în „mizerie” a Renatei Weber.
4. „DNA – salvează-ne” adică bagă-i la pușcărie, deopotrivă, și pe corupți dar și pe incomozii sistemului de forță. Poți să și abuzezi în actul de justiție (cazul Rarinca), poți să și protejezi interlopi ai părții „bune” a mafiei (Mircea Băsescu, Sorin Blejnar, Vasile Blaga), important este să dai pușcăriilor culoarea politică a celor ce nu-ți convin. Eliberând celulele, ca să faci loc respectivilor, de violatori și tâlhari periculoși.
„Fără corupți”! Perfect. Cum și Marx se amăgea: „fără exploatatori”. Ați descoperit voi, între timp, mecanismul? L-ați și brevetat, cumva? Sau beția utopiei vă ajunge pentru potolirea elanurilor cetățenești?
Pe acești „incoruptibili” clamați în abstract, care, fără îndoială, există în societate cât pentru o clasă politică onestă, cine Îi identifică? Și cum îi înscăunează democratic? Puteți să ne explicați și nouă, scepticilor depășiți de vremuri, din adânca voastră înțelepciune practică, pașii de urmat? Concret, democratic, constituțional?
Propuneți să desființăm partidele actuale care, toate, sunt „aceeași mizerie”. Fie! Să le înlocuim cu altele noi, din făină albă, fără tărâțe. Adjudecat! Dar cine să facă asta? Alții? Ceilalți?
Dragilor, luați voi inițiativa! Constituiți un partid, organizați-l, arătați-vă prin fapte patriotismul și spiritul de sacrificiu. Abandonați-vă meseriile pentru care ați urmat facultăți și deveniți voi înșivă politicienii de vis pe care-i reclamați. Sacrificați-vă cariera profesională din mediu privat, unde aveți deja salarii de peste 1000 EUR pe lună, și transformați-vă în funcționarul public umil și onest, în slujba cetățeanului care-l plătește (zic bine?) cu 300 EUR pe lună.
Nu așa se fac marile schimbări de oameni și mentalități! Că vă șochează într-o noapte moartea a 50 de tineri nevinovați și vă scoate revolta din hibernare. Stați o săptămână în stradă, cât o insomnie mai odihnită, negați totul năuciți de furie, chiar dărâmați pe ici pe colo redute ale indolenței și apoi vă retrageți în vechea inerție fără să vă mai pese, până la o nouă tragedie, ce se întâmplă în jur.
Corupția se va regrupa, va profita de deranjul produs de tropăiala voastră pentru a-și primeni structurile și tehnicile, și o vom regăsi la alegerile de la anul consolidată și nicidecum eradicată.
De ce? Pentru că sunteți o generație individualistă care îi disprețuiește pe cei mulți, considerându-i inferiori. Și pentru că nu știți să duceți lupte adevărate, până la capăt. Vă plictisiți rapid.
Unde ați fost când s-a furat un referendum și cei mulți aveau nevoie de umărul vostru? Și, în general, când se putea schimba ceva prin vot? În virtualul vostru călduț? În hibernarea voastră confortbilă? V-ați mândrit cu un absenteism „superior”. „Urnele sunt pentru gloată”!
Nici măcar acum, în fulguranta trezie a conștiinței voastre civice, nu aveți clarviziunea să identificați adevăratele bârloguri ale ruinării naționale. Bâjbâiți, vă mulțumiți să indicați, ca după o dictare în căști, vinovați derizorii (avocatul poporului, un membru DNA) și nu observați autenticele redute ale răului: instituțiile interne de forță care comit abuzuri incalificabile, interesele străine pentru care nu reprezentăm decât o masă de manevră, trădătorii de neam care, după ce ne-au furat și vândut din cele mai înalte demnități, acum ne dau lecții de moralitate la adăpostul unor protecții oculte.
Dragă Generație Y: am fost și încă sunt susținătorul tău. Începi însă să mă enervezi cu lumile tale paralele. Eu nu am, ca tine, deprinderea dedublării: când în real când în virtual. Întârzie, te rog, mai mult printre noi, în acest real ce nouă ni se subțiază cu fiecare zi care trece.
Sunt convins că va fi mai bine și pentru tine. Altfel, crede-mă, nici n-aș fi îndrăznit să-ți sugerez așa ceva!

Contele de Saint GermainEditorialeAnca Simitopol,cazul Rarinca,Dinu C. Giurescu,DNA,Elena Udrea,generatia Y,hecatomba,hibernare,José Ortega y Gasset,Karl Marx,Mircea Basescu,Renate Weber,Saint Simon,socialism utopic,Sorin Blejnar,Vasile BlagaUnul dintre pericolele care ameninţă democraţia, spune José Ortega y Gasset, este acela că oamenii nu mai reflectează filozofic asupra democraţiei ajungând la un adevarat dogmatism democratic. Din nefericire, în paralel cu acest dogmatism, se dezvoltă un alt dogmatism, extrem de periculos. Nemaiîntrebându-se dacă democraţia este cel mai bun...Blog politic si polemic