Scorul acestui articol
[Total: 1 voturi. Media: 5]

S-a terminat È™i cu demonstrația asta.
Cum? E încă plină strada? Manifestanții curg È™uvoaie, seară de seară, spre Piața Universității? Degeaba!
Trei factori au distrus-o: lipsa de ținte majore unanim acceptate (după demisia guvernului È™i a lui Piedone), intervenția diversionistă a „žprofesioniÈ™tilor” (prin trimiterea în piață a galeriilor de fotbal dar nu numai) È™i mesajul transmis de PreÈ™edinte protestatarilor, de a-È™i desemna lideri, pentru discuții la Cotroceni.
În prima seară au invadat marile bulevarde dependenții de Internet. Generația Y. Și-au ridicat o clipă privirile din monitoare, distraÈ™i de marea tragedie de la Colectiv, È™i i-a copleÈ™it lumea reală, urâtă, pe care ei o evită cât pot refugiindu-se în virtual. S-au mobilizat unii pe alții, brusc năuciți de formele criminale ale corupției care, de data asta, iată că a lovit direct în universul lor protector. Luni, chiar ani de zile, răsfățați de compania tandră È™i imaterială a unor prieteni necunoscuți È™i a unor like-uri care nu costă, au refuzat să ia în serios existența de zi cu zi, traumatizantă; au evitat să se uite cu conÈ™tiință civică la televiziunile de È™tiri, să se indigneze de „žmormanele” de dolari primite de fosta familie prezidențială de la clanurile de interlopi ori de retrocedările de sute de milioane de euro (!!!) date pe sprânceană de ANRP lui Ginerică sau omniprezentului CocoÈ™.
Știu că mulți tineri din generația Y au renunțat chiar la televizoare în propriile locuințe, considerându-le instrumente de alienare È™i îndobitocire. De parcă n-ar avea liber arbitru È™i cap cu neuroni performanți pe umeri, care să-i ajute să discearnă între bine È™i rău, între adevăr È™i minciună, între realitate È™i manipulare.
Ei bine, această generație Y a fost în stradă în prima seară de revoltă. Oameni tineri, cu o inteligență peste medie, caracterizați de nerăbdare, încredere în soluții individuale, spontaneitate, sete de acțiune.
Au dezvoltat o forță imensă pentru că i-a unit efectul de pâlnie. Tumultoasele lor energii individuale, eliberate de revolta față de moartea nedreaptă a unora „žca ei”, au fost colectate eficient, dirijate într-o singură direcție, spre o țintă precisă: vinovații cu nume. Ponta, Oprea, Piedone au reprezentat unificatorii ideali. Pe care jetul i-a ras în doar câteva ore de proteste. I-a pulverizat!
În seara următoare am văzut alt film. S-a făcut simțită imediat prezența unor „žregizori” din off, iar distribuția a fost substanțial schimbată. Era È™i imposibil să nu-È™i bage coada „žproducătorii de efecte speciale”. Identitatea monolitică a grupului inițiator a fost spartă de invazia stridentă a galeriilor de fotbal. Omagierea victimelor de la Colectiv, de către chipuri grave, protestând sobru, a fost alterată prin țopăiturile de peluză È™i fragmentele de indecentă veselie ale puÈ™tanilor veniți în Piața Universității ca la carnaval. Vârsta a treia È™i-a făcut È™i ea apariția, cu stânjeneala unei minorități nu foarte entuziast primită, diversificând dar È™i diluând mesajele inițiale ale pieței. Scandările unanime au fost mai rare. Dispariția țintelor din noaptea precedentă È™i lipsa unor ținte noi, acceptate de toată lumea, a afectat clar mobilizarea participanților. TotuÈ™i, ei au convenit continuarea mitingului È™i în zilele următoare, până la repurtarea victoriei finale. Adică până la schimbarea actualei clase politice cu una mai bună. Ce uÈ™or de spus… Și câtă utopie…
Seara a treia de proteste a accentuat sentimentul apărut cu o seară înainte, acela de disipare a energiilor bune È™i de impurificare a mesajelor inițiale, cu care miÈ™carea de stradă pornise.
Elementul nou care a influențat această a treia seară a fost mesajul politicianist al preÈ™edintelui Johannis, invitația „momeală” pe care domnia sa a adresat-o mulțimii, ca, în numai câteva ore, să-È™i desemneze lideri de opinie È™i să-È™i stabilească revendicări concrete pe care, apoi, să le discute cu el.
Misiune imposibilă. Pretext perfect de dezbinare È™i mutare a tensiunilor dinspre instituții spre participanți. În piață sunt prezente două mari componente ale societății civile: una organizată deja în zeci de NGO-uri, care mai de care mai orgolios, politizat È™i doritor de supremație, alta formată din oameni neînregimentați, incapabili să „žemane”, la minut, niÈ™te exponenți valoroÈ™i, de largă acceptare.
Deja văd în presa de azi primele semne ale ciomăgelii, iscată de invitația preÈ™edintelui Johannis la consultări, între corifeii autodeclarați ai civismului dâmbovițean. Monica Macovei, Alina Mungiu Pippidi, Alex CumpănaÈ™u È™i mulți alții, au în spatele lor structuri non „“ profit dezvoltate prin serioase finanțări (È™i interese?) internaționale, tocmai pentru a absorbi È™i coagula (manipula?) voința străzii. Îndreptățirea acestora de a avea reprezentanți la dialogul cu PreÈ™edintele nu-i convinge pe ceilalți care, o dată în plus, se văd excluÈ™i de la decizii È™i au sentimentul marginalizării.
Tot aseară pâlnia s-a transformat în ciur. Voința mulțimii nu a mai curs în jet unic, reformator, ci s-a împrăÈ™tiat haotic, fără forță, fără efect, în tot felul de țârâieli secundare.
Revendicările susținute solidar în prima zi de proteste aproape că nu s-au mai distins în puzderia de „žsugestii”, multe dintre ele aberante, puse în circulație în ultimele 24 de ore. Iată câteva dintre acestea: „ž10% pentru sănătate”, „žParlamentul judecat pentru sângele vărsat”, „žDNA „“ È™i biserica te vrea”, „žAnticipate, nu imunitate”, „žSă se redeschidă dosarul Flota”, „žVrem spitale, nu catedrale”, „žPunctul 8 al Proclamației de la TimiÈ™oara”, „žJos Parlamentul”, „žDaniel, du-te după Viorel”, „žJohannis, demisia” etc.
Cum să alegi, dintre acestea, soluția salvatoare? Când, cel mai probabil, nici nu se află printre ele?
Oamenii din stradă se vor simți trădați. Îi vor contesta pe cei care-È™i permit să vorbească PreÈ™edintelui în numele lor. Se vor certa între ei, aliații din prima zi, fără să mai aibă timp È™i energie È™i încredere È™i motivare pentru a încerca o construcție cu adevărat solidă.
Graba Generației Y de a rezolva în stilul ei, rapid, printr-un Reset urmat imediat de un Start, problema reformării clasei politice, este întoarsă de păpuÈ™arii profesioniÈ™ti într-o capcană: iată, vă ascultăm, încercăm să ținem cont de propunerile voastre dar nu funcționează!
Încet „“ încet oamenii se vor întoarce acasă dezamăgiți, cu gândul că dacă nici acum, când totul începuse atât de promițător, rinocerii nu au putut fi dizlocați, înseamnă că destinul le este potrivnic.
Aici mă despart de ei È™i le spun: nu e vina destinului, e vina voastră. Cât ați avut ținte punctuale majore, nimic nu v-a stat în cale. După aceea, însă, când v-ați reorientat spre ținte globale (politicieni, parlament, corupție, luate în ansamblu) totul s-a blocat.
Ce aÈ™teptați? Ca sistemul să accepte să se autodistrugă la ordinul vostru? Sunteți naivi. Sistemul se protejează cu toți oamenii È™i cu toate instituțiile din dotare. Inclusiv cu instituțiile de forță, pe care, acum, le lăudați.
Trebuie identificați È™i pedepsiți adevărații lideri ai corupției. Apoi locotenenții lor din rândul doi È™i aÈ™a mai departe. Unul câte unul, ca la tir cu arcul.
Chiar nu realizați câtă inconsistență trădează indicarea unor ținte derizorii precum Victor Ciorbea ori Laura Georgescu? Ei să fi devalizat țara în ultimii 10 ani?
Sau poate nu sunteți la curent cu marile „žtunuri” (nume de cod Microsoft, ANRP, EADS) ce au lipsit bugetul național de miliarde de euro È™i ai căror capi încă zburdă liberi È™i ne dau lecții de moralitate?
Probabil că ieÈ™irile în stradă vor mai continua câteva zile. Dintr-un elan încă neconsumat È™i lăudabil.
Protestul pur, însă, s-a terminat.
Liderii mafioților de partid È™i de stat sunt, în continuare, liberi.
Fluida noastră societate civilă susură. E, totuÈ™i, mai bine decât să băltească.

Contele de Saint GermainEditorialeAlex Cumpanasu,Alina Mungiu Pippidi,ANRP,DNA,Dorin Cocos,dosarul Flota,EADS,Gabriel Oprea,generatia Y,Ginerica,Klaus Johannis,Laura GeorgescuPiata Universitatii,Microsoft,Monica Macovei,NGO,Patriarhul Daniel,Piedone,Popescu Piedone,societatea civila,tragedia de la Colectiv,utopie,Victor Ciorbea,Victor PontaS-a terminat È™i cu demonstrația asta. Cum? E încă plină strada? Manifestanții curg È™uvoaie, seară de seară, spre Piața Universității? Degeaba! Trei factori au distrus-o: lipsa de ținte majore unanim acceptate (după demisia guvernului È™i a lui Piedone), intervenția diversionistă a 'žprofesioniÈ™tilor' (prin trimiterea în piață a galeriilor de fotbal dar...Blog politic si polemic