Scorul acestui articol
[Total: 39 voturi. Media: 4.8]

Din punct de vedere jurnalistic, scandalul Black Cube mi se pare cel mai tare subiect autohton de după mineriade. Mai tare decât „žrăpirea jurnaliÈ™tilor”, mai tare decât „žColectiv”, mai tare decât „žDan Condrea È™i Hexifarma”, mai tare decât orice îmi vine acum în minte legat de cei 10 ani de coÈ™mar extrem cu Traian Băsescu la Cotroceni.

Scandalul Black Cube are o particularitate care îl face unic: nimic din ceea ce prezintă publicului nu vine din lumea vizibilă, normală, cu acces liber È™i certificat de legalitate. Totul răsuflă prin pori, din negrul compact al secretelor fără lege, al conspirațiilor subterane, al lui „žnimic nu este ce pare a fi”, pentru care lumina este duÈ™manul mortal iar măÈ™tile, odată aplicate pe chip, nu mai pot fi îndepărtate, cu adevărat, decât prin părăsirea totală a scenei.

Pe mine, mărturisesc, acest scandal mă fascinează. Îl trăiesc ca pe un serial palpitant, în care eroii interacționează cu spectatorii, lăsându-i pe aceÈ™tia, în pauzele mari dintre episoade, să propună scenarii ca È™i cum ar căuta ieÈ™iri din labirint.

Din toate aceste motive, sunt extrem de surprins să constat că unii actori importanți ai mediei româneÈ™ti se comportă de parcă scandalul Black Cube nici nu ar există.

De la televiziunea DIGI 24 trebuie să recunosc că nici nu aveam prea mari aÈ™teptări. Ea se conduce după direcții tematice aproape militarizate, în care È™i puținele emisiuni dedicate actualității interne au o notă atât de puternic cazonă încât uneori, în cazul unor propagandiÈ™ti prea zeloÈ™i (cazul Moise Guran este cum nu se poate mai ilustrativ), trebuie ca, în extremis, chiar generalii ei să intervină È™i să pună surdina pe stridențe pentru a nu sparge timpanele răzleților privitori. Grija acestei televiziuni nu este să aibă audiență ci să promoveze, dintre cadrele de nădejde ale instituțiilor ce-o tutelează, viitori ambasadori (Luca Niculescu, Emil Hurezeanu) ori lideri de opinie (CTP) gata să îngroape orice subiect considerat incomod (de exemplu scandalul Bkack Cube) pentru a face loc, în schimb, prezentării performanțelor DNA condusă magistral de Laura Kovesi  È™i binefacerilor guvernului tehnocrat condus ireproÈ™abil de Dacian CioloÈ™.

Nici Realitatea TV nu s-a omorât cu firea în a prezenta È™i dezbate subiectul Black Cube la adevărata sa dimensiune. E drept că scuipătorul de flăcări RareÈ™ Bogdan È™i molcomul Octavian Hoandră (pe care, personal, îl simpatizez) au mai atins din când în când cu degetul această încinsă temă dar nu cu obiectivitatea documentară a celui cu adevărat interesat de adevăr ci cu invitați cam zărghiți (aici se detaÈ™ează Oreste Teodorescu) pe care îi ia gura pe dinaintea logicii mai ceva decât apa (de vie) pe neantrenații la beție.

Nu înțeleg, însă, ce se întâmplă cu A3. Acest post, cel mai curajos È™i mai lovit de institutii, s-a consacrat in anii din urmă ca vârful de lance al luptei societății româneÈ™ti cu abuzurile celor din fruntea bucatelor. Acum însă, tratează scandalul Black Cube ca pe un derizoriu subiect de tabloid. Sporadic È™i la băscălie.

Desigur, am observat de vreo două luni incoace anumite schimbări în dominantele postului. De la distribuirea vedetelor sale în jurnalele de È™tiri de la mijlocul zilei È™i până la temele abordate de Mihai Gâdea la Sinteza Zilei, impresia este de căutare a unor soluții editoriale de recâÈ™tigare a supremației de audiență în raport cu RTV. Oare funcționează? Doar ei È™tiu.

În ceea ce mă priveÈ™te trebuie să recunosc că în ultima vreme mă uit mai mult la RTV decât la A3. Pentru că urmăresc subiecte È™i nu reporteri.

În vreme ce A3 organizează dezbateri de campanie, cu politicieni anoÈ™ti, RTV face emisiuni vii (în care excelează Ciutacu) cu toți oamenii spectaculoÈ™i (Cristoiu, Băsescu, Ghiță, Udrea, Bica etc.) din marile scandaluri ale momentului (Black Cube, Cucuveaua Mov, plagiatul LCK). Cum să mă uit la platitudinile politicienilor invitați la A3 despre orientări, programe, promisiuni (mai ales când opțiunea mea de vot este deja fermă) când pe alte 2 posturi (RTV, B1) se succed episoade live ale celui mai imprevizibil policier cu È™i despre români.

În acest punct ajung, în fine, la legătura mea cu titlul. Cel mai curios efect colateral pe care scandalul Black Cube l-a generat în mine este interesul renăscut pentru persoane pe care le-am detestat È™i le detest. Asta nu înseamnă „žreevaluarea lor” în sensul băsescian. Și nici aderarea mea, Doamne fereÈ™te, la valorile È™i tabăra lor. Dar curios fiind, È™i pasionat de adevăr, am convingerea că marile clarificări din viața acestei clipe a cetății (despre onestitatea È™i probitatea profesională a doamnei Kovesi È™i a domnului Coldea, de exemplu), pe care le caut cu asiduitate, le pot găsi mai degrabă la dezbaterile cu amintiții detestați de la RTV È™i B1 decât la emisiunile despre campania electorală È™i alte subiecte sociale realizate de reporterii È™i invitații de la A3 (Gâdea, Badea, Radu Tudor, Ciuvică etc.) pe care, în continuare, îi simpatizez È™i îi respect.

În fine, un alt efect colateral pe care scandalul Black Cube l-a produs, este aducerea la lumină a multor acoperiți, ipocriți, demagogi. O întreagă divizie de aÈ™a ziÈ™i jurnaliÈ™ti a părăsit EVZ pentru a migra la România Liberă, È™tiută oficină a oculților. Alții au ales ditirambii pe față la adresa atacatei È™i vulnerabilizatei doamne de la anticorupție: CTP, Moise Guran, Dan Tapalagă. În fine, niÈ™te ambasadori de doi bani s-au prostituat public filmând într-un clip omagial ca pe vremea „žodioasei”. Spectaculos, nu? Și pilduitor!

Să revenim însă la Black Cube. Eu zic că, È™i dacă am rămâne doar cu episoadele derulate până acum, tot ar fi oauuu!

Ce apare însă declarat de Daniel Dragomir despre Coldea È™i Kovesi, în transcriptul publicat azi, 08.11.2016, de Ion Cristoiu, în EVZ, este cu mult peste dezvăluirile de până acum. MuÈ™amalizarea de către Kovesi a dosarului despre închisorile secrete ale CIA în România È™i furtul de către Coldea a unei părți din banii pentru răscumpărarea ziariÈ™tilor români răpiți în Irak sunt acuze de o gravitate devastatoare. Mai ales când vin din partea unui înalt ofițer SRI, implicat în cel puțin una dintre cele două afaceri.

De ce un astfel de subiect nu este preluat, cu supra-titluri pulsând de galben, de toată media de È™tiri È™i investigații din România?  Cumva pentru că nu l-au verificat din mai multe surse? Sau pentru că e mai importantă campania electorală?

Oricum, ceea ce trebuie să reținem (in sensul ca ar vrea EI, tacutii, sa retinem) este că, în niciun caz, dar in niciun niciun caz, nu poate fi vorba de frica de Kovesi È™i de binom. Acestia nu inspira frica ci dragoste. Sa fie clar!

Contele de Saint GermainEditorialeA3,CTP,Dacian Ciolos,Dan Tapalagă,Digi 24,Emil Hurezeanu,EVZ,frica de KovesiDan Condrea si Hexifarma,inchisori secrete CIA in Romania,Ion Cristoiu,Laura Kovesi,Luca Niculescu,Mihai Gadea,Mircea Badea,Moise Guran,Mugur Ciuvica,Octavian Hoandra,Oreste Teodorescu,Radu Tudor,Rares Bogdan,Realitatea TV,RTV,scandalul Black Cube,ziaristii rapiti in IrakDin punct de vedere jurnalistic, scandalul Black Cube mi se pare cel mai tare subiect autohton de după mineriade. Mai tare decât 'žrăpirea jurnaliÈ™tilor', mai tare decât 'žColectiv', mai tare decât 'žDan Condrea È™i Hexifarma', mai tare decât orice îmi vine acum în minte legat de cei 10 ani...Blog politic si polemic