Scorul acestui articol
[Total: 2 voturi. Media: 5]

(Comentariu publicat partial la articolul lui Liviu Antonesei din Adevaru, intitulat “Evolutii politice?”, articol ce poate fi citit accesand linkul http://www.adevarul.ro/liviu_antonesei/Evolutii_politice_7_565813418.html)

 

Editorialiştii ziarului hermafrodit Adevărul îmi apar ca două echipe pestriţe de ţapinari cu pixul, încleştate într-o competiţie, în văzul lumii, de “tras sfoara”. Comicul situaţiei este dat de contrastul dintre învârtoşaţii micuţi, cu izmene lungi şi trucuri stilistice de ameţit adversarul (Pleşu, Cristoiu) şi malacii cu muşchi de plastilină opintindu-se şi icnind fie în stil rustic, de strunit cireada la păşunat (Grigore Cartianu), fie fără niciun stil, pe principiul “stilul e omul” (Dinu Patriciu).

În acest amalgam, domnul Liviu Antonesei se poziţionează de jumătatea frânghiei alocată susţinătorilor opoziţiei şi, alături de adversari, are şi domnia sa o anume contribuţie, marţea, la indispoziţia pe care mi-o creează acest cotidian cu nume asemenea ţiganului pe care-l cheamă Albu.

Ce-i reproşez domnului Antonesei, de pe poziţia mea de biet edecar şi nu de ilustru trăgător de odgon (dar având în comun acelaşi sens de întins frânghia) este că se lasă prea mult dominat de natura sa moldoveană. E prea molcom, prea narativ, prea înclinat să evalueze şi să dea note acolo unde ar trebui să dea pumni (la figurat, desigur). Şi acum şi-a găsit şi-o scuză (pe care o evocă în mod repetat în discuţiile de azi cu alţii, parcă anticipând reproşul meu): noul Cod Civil care e “de-a dreptul penal”.

Şi? Ce-i cu asta? Nu are limba română suficiente metafore pentru a ne feri de Codul Civil fără a ne şubrezi la bărbăţie? Şi nu avem noi suficienta inzestrare pentru a le descoperi?

Balada spune că “cel Moldovean” are “câni mai bărbaţi”. Dezleagă-i, stimate autor şi scoate-le şi botniţa. Şi dacă poţi, asmute-i! Dreptatea e de partea noastră dar riscăm să murim cu ea de gât.  Pentru că de o parte a sforii unii s-au specializat în sforării, în strâmbe şi piedici şi trag din toate poziţiile cu fumigene şi asfixiante, iar de cealaltă parte  defilăm cu reflexivi, deontologi şi aspiranţi la premiul fair play, cărora le tremură genunchii la hăuliturile oponenţilor şi le fuge pământul de sub picioare de câte ori aceştia zvâcnesc mai tare din funie.

Şi încă ceva, cu toată prietenia: expresii din categoria “dacă ar avea ceva sânge în instalaţie,…”, “un radar cam băşinos” etc. sună strident, fals, dezagreabil, la o persoană de temperamentul, moldovenia şi delicateţea domnului Antonesei. Domnia sa nu este nici Mircea Mihăieş, nici Traian Radu Ungureanu şi nici nu cred că aspiră să devină asemeni lor.

Probabil însă că simte în textele sale de jurnalism politic o inadecvare la specificul luptei în care s-a angrenat, un deficit de incisivitate, de virilitate pamfletară, şi atunci speră să recupereze prin astfel de bravade. Nu cred că reuşeşte şi nu cred că-l ajută.

Cât despre întrebarea autorului din subtitlu, “ce vor face tovarăşii de drum” Liiceanu, Patapievici, Cărtărescu, îi răspund eu: vor face ce-au făcut şi pe vremea lui Ceauşescu şi apoi sub Iliescu, Constantinescu, Băsescu. Vor face bine. Pentru ei!

Contele de Saint GermainPolemiceAdevarul,Basescu,cartarescu,Cartianu,Ceausescu,Constantinescu,Cristoiu,Iliescu,Liiceanu,Liviu Antonesei,Patapievici,Plesu(Comentariu publicat partial la articolul lui Liviu Antonesei din Adevaru, intitulat 'Evolutii politice?', articol ce poate fi citit accesand linkul http://www.adevarul.ro/liviu_antonesei/Evolutii_politice_7_565813418.html)   Editorialiştii ziarului hermafrodit Adevărul îmi apar ca două echipe pestriţe de ţapinari cu pixul, încleştate într-o competiţie, în văzul lumii, de “tras sfoara”. Comicul situaţiei este dat de contrastul...Blog politic si polemic