Scorul acestui articol
[Total: 2 voturi. Media: 5]

(Comentariu publicat partial la articolul lui Liviu Antonesei din Adevaru, intitulat „Evolutii politice?”, articol ce poate fi citit accesand linkul http://www.adevarul.ro/liviu_antonesei/Evolutii_politice_7_565813418.html)

 

Editorialiștii ziarului hermafrodit Adevărul îmi apar ca două echipe pestrițe de țapinari cu pixul, încleștate într-o competiție, în văzul lumii, de „tras sfoara”. Comicul situației este dat de contrastul dintre învârtoșații micuți, cu izmene lungi și trucuri stilistice de amețit adversarul (Pleșu, Cristoiu) și malacii cu mușchi de plastilină opintindu-se și icnind fie în stil rustic, de strunit cireada la pășunat (Grigore Cartianu), fie fără niciun stil, pe principiul „stilul e omul” (Dinu Patriciu).

În acest amalgam, domnul Liviu Antonesei se poziționează de jumătatea frânghiei alocată susținătorilor opoziției și, alături de adversari, are și domnia sa o anume contribuție, marțea, la indispoziția pe care mi-o creează acest cotidian cu nume asemenea țiganului pe care-l cheamă Albu.

Ce-i reproșez domnului Antonesei, de pe poziția mea de biet edecar și nu de ilustru trăgător de odgon (dar având în comun același sens de întins frânghia) este că se lasă prea mult dominat de natura sa moldoveană. E prea molcom, prea narativ, prea înclinat să evalueze și să dea note acolo unde ar trebui să dea pumni (la figurat, desigur). Și acum și-a găsit și-o scuză (pe care o evocă în mod repetat în discuțiile de azi cu alții, parcă anticipând reproșul meu): noul Cod Civil care e „de-a dreptul penal”.

Și? Ce-i cu asta? Nu are limba română suficiente metafore pentru a ne feri de Codul Civil fără a ne șubrezi la bărbăție? Și nu avem noi suficienta inzestrare pentru a le descoperi?

Balada spune că „cel Moldovean” are „câni mai bărbați”. Dezleagă-i, stimate autor și scoate-le și botnița. Și dacă poți, asmute-i! Dreptatea e de partea noastră dar riscăm să murim cu ea de gât.  Pentru că de o parte a sforii unii s-au specializat în sforării, în strâmbe și piedici și trag din toate pozițiile cu fumigene și asfixiante, iar de cealaltă parte  defilăm cu reflexivi, deontologi și aspiranți la premiul fair play, cărora le tremură genunchii la hăuliturile oponenților și le fuge pământul de sub picioare de câte ori aceștia zvâcnesc mai tare din funie.

Și încă ceva, cu toată prietenia: expresii din categoria „dacă ar avea ceva sânge în instalație,…”, „un radar cam bășinos” etc. sună strident, fals, dezagreabil, la o persoană de temperamentul, moldovenia și delicatețea domnului Antonesei. Domnia sa nu este nici Mircea Mihăieș, nici Traian Radu Ungureanu și nici nu cred că aspiră să devină asemeni lor.

Probabil însă că simte în textele sale de jurnalism politic o inadecvare la specificul luptei în care s-a angrenat, un deficit de incisivitate, de virilitate pamfletară, și atunci speră să recupereze prin astfel de bravade. Nu cred că reușește și nu cred că-l ajută.

Cât despre întrebarea autorului din subtitlu, „ce vor face tovarășii de drum” Liiceanu, Patapievici, Cărtărescu, îi răspund eu: vor face ce-au făcut și pe vremea lui Ceaușescu și apoi sub Iliescu, Constantinescu, Băsescu. Vor face bine. Pentru ei!

Contele de Saint GermainPolemiceAdevarul,Basescu,cartarescu,Cartianu,Ceausescu,Constantinescu,Cristoiu,Iliescu,Liiceanu,Liviu Antonesei,Patapievici,Plesu(Comentariu publicat partial la articolul lui Liviu Antonesei din Adevaru, intitulat 'Evolutii politice?', articol ce poate fi citit accesand linkul http://www.adevarul.ro/liviu_antonesei/Evolutii_politice_7_565813418.html)   Editorialiștii ziarului hermafrodit Adevărul îmi apar ca două echipe pestrițe de țapinari cu pixul, încleștate într-o competiție, în văzul lumii, de 'tras sfoara'. Comicul situației este dat de contrastul...Blog politic si polemic