Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

 (Acest comentariu a fost postat la editorialul din Romania Libera al Alinei Mungiu Pippidi, intitulat ”  Negrii mititei si Alba ca Zapada”, editorial ce poate fi citit accesand linkul http://www.romanialibera.ro/opinii/comentarii/negrii-mititei-si-alba-ca-zapada-239264.html)

 

Tare ne mai plac poveștile!

De-asta a și avut Dan Diaconescu un așa de mare succes cu o garsonieră pe post de camera misterelor.

Păcat însă că suntem buni doar ca povestitori și ascultători de basme. Pentru că dacă, la o adică, ni se năzare să le transpunem în viață, ne dovedim total incapabili de a duce treaba asta  la bun sfârșit. Nu avem vocație de eroi și, prin urmare, nu suntem în stare să facem binele să învingă. La noi învinge mereu Traian Băsescu!

Toată lumea vorbește azi de Albă ca Zăpada în cover version -ul semnat  de  orchestratorul din off, Sebastian Lăzăroiu. Mie subiectul mi se pare pe post de gumă de mestecat oferită poporului fumător care nu mai are bani de țigări. Iată însă că el a început să fie molfăit și de guri obișnuite îndeobște să identifice kitsch-ul și să se ferească de el. Lucrul care mă determină să intervin și eu, scurt, pe tema asta.

Alina Mungiu Pippidi vede partidul Albă ca Zăpada ca o ” Mișcare de Cules Nemulțumiții de PDL”. Adică alegătorul onest dar cam … imbecil (caracterizarea autoarei), după ce s-a dumirit și el, in fine, că nu se mai poate cu pungașii din PDL, caută altceva, să i se potrivească. Spre turnătorul Felix și spre marionetele mogulilor nu se face să se îndrepte, pentru că asta ar însemna să-și râdă de propriile indignări acumulate pe vremea când credea că domnul Băsescu e un far și o victimă. Și atunci i se oferă o nouă construcție politică, altceva decât PDL și USL, în care să-și investească naivitatea.

Eu cred că doamna Pippidi se înșeală la conjuncția folosită în propoziția citată. Ar fi trebuit formulat, după părerea mea, „Nemulțumiții din PDL” și nu „de” PDL.  Pentru că eu constat că piticii deja există, în PDL (Macovei, Voinescu, Preda, Baconschi), și s-au cam săturat să tot cânte „Aiho, aiho, suntem pitici mișto” iar ecoul să le răspundă, pe vocea lui Boureanu, „Aiho, aiho, vă cam luăm la mișto”.

Puțin contează, însă, piticii. Importantă e zâna. Pe cine va săruta prințul de la Cotroceni pentru a-i oferi și a-și oferi o viață fericită, până la adânci bătrâneți? Pe Dănuț de la OTV, pe Gigi de la PE, pe Găbiță de la UNPR?  Sau va decide în premieră să reziste fascinației felinarului roșu, care i-a marcat alegerile pasionale de până acum, și să descopere binefacerile familiei, îmbrăcând-o în  rochia albă pe fiica sa  Ioana?

Poate pe unii îi pasionează povestea asta. Pe mine, nu prea! Totuși, dac-ar fi să intru în joc, m-aș înscrie la doamna Pippidi cu o curiozitate în linia epică a basmului original: ce se va  întâmplă, în adaptarea dâmbovițeană, cu regina cea trufașă? Am înțeles că, pentru moment, „face eforturi disperate să îl recupereze pe dl Solomon”. Dar mai spre alegeri? Va rămâne ea cu domnul Solomon? Sau se va angaja cameristă la Albă ca Zăpada pentru a mai putea călca din când în când, cu melancolică resemnare, așternuturile prințului pe care altă dată le mototolea?

Contele de Saint GermainPolemiceAlina Mungiu Pippidi,Baconschi,Boureanu,Macovei,PDL,Preda,Romania Libera,Sebastian Lazaroiu,Traian Basescu,USL,Voinescu (Acest comentariu a fost postat la editorialul din Romania Libera al Alinei Mungiu Pippidi, intitulat '  Negrii mititei si Alba ca Zapada', editorial ce poate fi citit accesand linkul http://www.romanialibera.ro/opinii/comentarii/negrii-mititei-si-alba-ca-zapada-239264.html)   Tare ne mai plac poveștile! De-asta a și avut Dan Diaconescu un așa de mare succes cu o garsonieră pe post...Blog politic si polemic