Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

 (Acest comentariu a fost postat la editorialul din Romania Libera al Alinei Mungiu Pippidi, intitulat ”  Negrii mititei si Alba ca Zapada”, editorial ce poate fi citit accesand linkul http://www.romanialibera.ro/opinii/comentarii/negrii-mititei-si-alba-ca-zapada-239264.html)

 

Tare ne mai plac poveştile!

De-asta a şi avut Dan Diaconescu un aşa de mare succes cu o garsonieră pe post de camera misterelor.

Păcat însă că suntem buni doar ca povestitori şi ascultători de basme. Pentru că dacă, la o adică, ni se năzare să le transpunem în viaţă, ne dovedim total incapabili de a duce treaba asta  la bun sfârşit. Nu avem vocaţie de eroi şi, prin urmare, nu suntem în stare să facem binele să învingă. La noi învinge mereu Traian Băsescu!

Toată lumea vorbeşte azi de Albă ca Zăpada în cover version -ul semnat  de  orchestratorul din off, Sebastian Lăzăroiu. Mie subiectul mi se pare pe post de gumă de mestecat oferită poporului fumător care nu mai are bani de ţigări. Iată însă că el a început să fie molfăit şi de guri obişnuite îndeobşte să identifice kitsch-ul şi să se ferească de el. Lucrul care mă determină să intervin şi eu, scurt, pe tema asta.

Alina Mungiu Pippidi vede partidul Albă ca Zăpada ca o “ Mişcare de Cules Nemulţumiţii de PDL”. Adică alegătorul onest dar cam … imbecil (caracterizarea autoarei), după ce s-a dumirit şi el, in fine, că nu se mai poate cu pungaşii din PDL, caută altceva, să i se potrivească. Spre turnătorul Felix şi spre marionetele mogulilor nu se face să se îndrepte, pentru că asta ar însemna să-şi râdă de propriile indignări acumulate pe vremea când credea că domnul Băsescu e un far şi o victimă. Şi atunci i se oferă o nouă construcţie politică, altceva decât PDL şi USL, în care să-şi investească naivitatea.

Eu cred că doamna Pippidi se înşeală la conjuncţia folosită în propoziţia citată. Ar fi trebuit formulat, după părerea mea, “Nemulţumiţii din PDL” şi nu “de” PDL.  Pentru că eu constat că piticii deja există, în PDL (Macovei, Voinescu, Preda, Baconschi), şi s-au cam săturat să tot cânte “Aiho, aiho, suntem pitici mişto” iar ecoul să le răspundă, pe vocea lui Boureanu, “Aiho, aiho, vă cam luăm la mişto”.

Puţin contează, însă, piticii. Importantă e zâna. Pe cine va săruta prinţul de la Cotroceni pentru a-i oferi şi a-şi oferi o viaţă fericită, până la adânci bătrâneţi? Pe Dănuţ de la OTV, pe Gigi de la PE, pe Găbiţă de la UNPR?  Sau va decide în premieră să reziste fascinaţiei felinarului roşu, care i-a marcat alegerile pasionale de până acum, şi să descopere binefacerile familiei, îmbrăcând-o în  rochia albă pe fiica sa  Ioana?

Poate pe unii îi pasionează povestea asta. Pe mine, nu prea! Totuşi, dac-ar fi să intru în joc, m-aş înscrie la doamna Pippidi cu o curiozitate în linia epică a basmului original: ce se va  întâmplă, în adaptarea dâmboviţeană, cu regina cea trufaşă? Am înţeles că, pentru moment, “face eforturi disperate să îl recupereze pe dl Solomon”. Dar mai spre alegeri? Va rămâne ea cu domnul Solomon? Sau se va angaja cameristă la Albă ca Zăpada pentru a mai putea călca din când în când, cu melancolică resemnare, aşternuturile prinţului pe care altă dată le mototolea?

Contele de Saint GermainPolemiceAlina Mungiu Pippidi,Baconschi,Boureanu,Macovei,PDL,Preda,Romania Libera,Sebastian Lazaroiu,Traian Basescu,USL,Voinescu (Acest comentariu a fost postat la editorialul din Romania Libera al Alinei Mungiu Pippidi, intitulat '  Negrii mititei si Alba ca Zapada', editorial ce poate fi citit accesand linkul http://www.romanialibera.ro/opinii/comentarii/negrii-mititei-si-alba-ca-zapada-239264.html)   Tare ne mai plac poveştile! De-asta a şi avut Dan Diaconescu un aşa de mare succes cu o garsonieră pe post...Blog politic si polemic