Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

Bântuit de fantoma lui Adrian Năstase după gratii, Traian Băsescu transpiră rece și abundent.  Percepe fiecare zi ce-l apropie de sfârșitul mandatului ca pe o secundă ticăind în ceasul unei bombe. Tic-tac, tic-tac, îl terorizează… Cu cât limba ceasului se apropie de linia roșie, a deflagrației, cu atât duhoarea de nădușeală acră, a fricii, suprapusă pe aceea asfixiantă, a numelui, fac vecinătatea lui tot mai greu de suportat pentru cei din imediata apropiere.  E drept, amenințările cu care îi ține aproape și încă fideli pe aceștia, muniția lui redutabilă de șantajist fără milă, sunt, deocamdată, mai convingătoare decât disconfortul olfactiv. Așa încât zegrenii și hăinelile, koveșii și morarii, maiorii și meleșcanii, preferă să-și pună câlți în nări și să respire pe gură decât să rupă rândurile prematur.
Pentru cineva care a condus toată viața lui exploatând slăbiciuni și nu virtuți, subordonații direcți sunt simpli sclavi. Nimic mai mult. Animale dresate obișnuite să execute la șuieratul biciului. De aceea biciul trebuie arătat și vâjâit fără încetare.
Traian Băsescu știe prea bine asta. Iar planul lui de a scăpa de pușcărie după ce nu va mai fi președinte pleacă de aici: să-și țină întreaga falangă de slugi la dispoziție, fără dezertări și trădări, până în momentul in care, cu ajutorul ei, va face mișcarea câștigătoare. Până, adică, se va instala în barca de salvare care să-l țină cât mai departe de naufragiu.
Mulți se intreabă: ce interese mai are TB de se opune cu atâta cerbicie revizuirii Constituției și proiectului de regionalizare?
Versiunea oficială, lansată de la Cotroceni, cum că aceste două demersuri ar fi dirijate antinațional de către USL și, de aceea, președintele patriot și altruist face tot posibilul pentru a-și apăra poporul de ele, este de două ori ridicolă:
întâi pentru că în nouă ani de domnie TB nu a dovedit niciodată patriotism sau altruism, el comportându-se consecvent  ca un animal de pradă, condus de mize personale și disprețuind profund poporul;
apoi pentru că, pe vremea când deținea controlul aproape total, el însuși susținuse necesitatea și importanța acestor măsuri majore.
În opinia mea există alte motive, consistente, pentru care TB face opoziție la aproape orice inițiativă pe care guvernanții o consideră esențială pentru programul lor:
a) ca să-și construiască, astfel, teme de negociere cu greutate, monede de schimb pentru un viitor care se anunță complicat;
b) ca să arate dobitoacelor dresate din menajeria lui că încă are biciul în mână, că încă poate pocni din și cu el.

Și, cu toate acestea (mă puteți întreba pe bună dreptate), cum speră TB, practic, să se salveze de justiție după ce nu va mai fi președinte?
Răspunsul meu, bazat pe interpretarea unor indicii care în acest context își găsesc cel mai bine locul, este următorul: Traian Băsescu își pregătește terenul pentru a deveni, la un moment dat (considerat de el optim), președinte al CCR.

Acest plan presupune câțiva pași ce trebuie foarte bine pregătiți:
pasul 1: unul dintre cei trei judecători ai CCR propuși de președinție  să demisioneze la ordin, exact când i se va spune. Lucrul acesta este, cred, deja aranjat cu Augustin Zegrean care deține un mandat până în 2019 și care, prin demisie, va vacanta și postul de președinte CCR;
pasul 2: aceeași instituție care l-a propus pe Zegrean (președinția), va trebui să-l propună și pe înlocuitorul său care, conform acestui scenariu, va fi însuși Traian Băsescu. Nicio problemă pentru TB de a semna cele două decrete (de acceptare a demisiei lui Zegrean și de numire a sa) după un calendar care-l avantajează;
pasul 3 (cel mai important): obținerea, prin negociere cu Victor Ponta, a sprijinului în interiorul CCR de a fi ales președinte al acestei instituții. Așa cum o astfel de înțelegere a funcționat recent, pentru desemnarea lui Zegrean în fruntea CCR (și ați observat, nici nu a creat prea multe valuri), de ce nu ar funcționa ea încă  o dată (în baza unui troc mai consistent), și pentru TB?
Moneda de schimb pentru o astfel de manevră ar putea fi, cum am sugerat mai devreme, renunțarea lui TB la opoziția față de revizuirea Constituției sau / și față de proiectul regionalizării; dacă nu cumva una chiar și mai interesantă pentru populație (deși tot dezamăgitoare până la urmă) și anume stabilirea respectivei schimbări de poziție a lui TB ceva mai devreme decât termenul legal pentru prezidențiale (să zicem în primăvara sau vara lui 2014).
De ce o astfel de manevră l-ar putea salva pe TB de pușcărie? Pentru că, cel puțin până în 2019 când i-ar expira mandatul de la CCR, TB ar beneficia de o imunitate aproape totală, comparabilă cu cea de azi de la Cotroceni. Apoi pentru că, în 2018, vor fi alegeri prezidențiale în România, alegeri care l-ar putea propulsa în această poziție pe chiar Victor Ponta, omul coabitării perfecte și al compromisurilor memorabile cu UE și SUA.
De ce consider acest scenariu foarte plauzibil? Iată doar câteva argumente:
– rămânerea lui TB în politica internă (ca lider al unui nou partid sau pe altă poziție) nu l-ar proteja în niciun fel de marile probleme cu justiția pe care deja le are și nu i-ar permite nici să-și păstreze influența de acum asupra unor instituții precum DNA, CCR etc.;
– plecarea lui TB pe o poziție de înalt demnitar internațional i-ar putea conferi o anume imunitate (mai subțire însă decât cea de la CCR) dar l-ar rupe aproape complet, pe plan intern, de butoane, de influențe, de puterea adevărată;
– efortul lui TB de a păstra Constituția României în forma de acum, cu multele ambiguități care i-au permis 9 ani de zile să acționeze ca un foarte discutabil președinte jucător, poate semnifica și dorința sa de a putea, de pe viitoarea poziție de forță (aceea de președinte al CCR), să influențeze major deciziile politice din România, ceea ce-i place la nebunie.
Traian Băsescu e conștient că de soluția pe care o va găsi în următorul an (care, tic-tac, zboară nebunește) va depinde desemnarea locului său de viitor bunic: cu nepoțica sau la mititica.

Contele de Saint GermainEditorialeAdrian Nastase,CCR,DNA,Haineala,Kovesi,maior,melescanu,Morar,SUA,Traian Basescu,UE,Victor Ponta,ZegreanBântuit de fantoma lui Adrian Năstase după gratii, Traian Băsescu transpiră rece și abundent.  Percepe fiecare zi ce-l apropie de sfârșitul mandatului ca pe o secundă ticăind în ceasul unei bombe. Tic-tac, tic-tac, îl terorizează... Cu cât limba ceasului se apropie de linia roșie, a deflagrației, cu atât duhoarea...Blog politic si polemic