Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

Constat că reconcilierea de urgenţă între Crin Antonescu şi Victor Ponta, pe care o recomandam în ultimul meu comentariu, s-a produs în timpul weekend-ului. Dovezi? Atât interviul foarte relaxat şi fără elemente de fisurare a USL pe care l-a dat CA televiziunii B1TV cât şi, mai ales, apariţia împreună, zâmbitoare, a celor doi co-preşedinţi ai alianţei la Palatul Cotroceni, luni, la ceremonia de învestire a ministrului justiţiei.  E un element îmbucurător,mai ales dacă îl conjugăm cu numirea lui Cazanciuc, un personaj din galeria re-evaluaţilor (de nevoie) ai lui Traian Băsescu, numire primită favorabil de PNL şi care consolidează contraponderea USL la CSM-ul prezidenţial.

***

O apariţie remarcabilă, după o absenţă ce mie mi s-a părut lungă, a fost cea a lui Bogdan Teodorescu la emisiunea de weekend realizată de Radu Tudor. Deşi discursul lui BT a fost, limpede, unul pro-Ponta (într-o vreme, nu ştiu dacă nu şi în prezent, dl. BT asumându-şi rolul de consilier al PSD), argumentele invocate erau juste şi, matematic, de necontestat (de exemplu faptul că, de unde cu un an inainte Traian Băsescu avea premierul, ministrul justiţiei, CSM-ul,  DNA-ul, Parchetul, acum mai are doar CSM-ul şi DNA-ul, scorul transformându-se în doar un an din 5-0 pentru el în 2-3). Impresia finală a acestui interviu a fost, din punctul de vedere al antibăsiştilor, una tonifiantă: că, în fond, Băsescu pierde iremediabil puterea, cu fiecare nou compromis pe care îl face cu Ponta şi pe care încearcă, orgolios, să-l prezinte drept victorie personală.

***

 Spectaculoasă şi, într-un fel, tragică, decrepitudinea galopantă ce-l mutilează vizibil, de la săptămână la săptămână, pe Ion Cristoiu. Captiv al unor reţete jurnalistice perimate şi al unei egolatrii caracteristice oamenilor mici cu aspiraţii disproporţionate, acest om este incapabil să se salveze, prin obiectivizare,  de la ridicol. Iar cel mai grav aspect nu constă în  renunţarea sa la orice logică a raţionamentelor de dragul unei originalităţi forţate ci la pierderea principalelor atuuri de ziarist cu numeroase paternităţi media în trecut, şi anume conciziunea şi talentul narativ. Editorialele sale din EVZ au devenit în ultima vreme de-a dreptul ilizibile. Nişte peltele lungi, interminabile, cu reveniri redundante, cu pilde ca pentru elevi de şcoală ajutătoare, cu glumiţe de precupeţi din faţa blocului. Nu m-ar mira să-l văd în curând un fel de lider al clarvăzătorilor din Cişmigiu, intervievând şahişti precoci şi predând lecţii de dicţie oratorilor în papuci şi maieu.

***

Andrei Pleşu, în schimb, nu mai pridideşte cu autovictimizarea. De la prostia cu boicotarea Târgului de Carte de la Paris, pe care, după primirea a numeroase nuieluşe la palmă,  a încercat să o deghizeze în temerar act de conştiinţă, până la neacceptarea evidenţei că dacă atâta lume îl numeşte “intelectual al lui Băsescu” o fi şi ceva adevărat în asta, domnul Pleşu pare a nu se mai putea opri din explicaţii şi dezvinovăţiri. Revine şi revine, ca un insomniac ce repetă mantre pentru a încerca, totuşi, să-şi atragă somnul, asupra acestor teme cărora vrea morţiş să le imprime propria explicaţie liniştitoare. Referitor la ultimul articol publicat pe blogul Adevărul, eu atâta i-aş spune, în replică, domnului Pleşu: faptul că îmi cereţi să vă acord dreptul de a fi idiot (lucru pe care, evident, nu-l pot face) trădează o mare criză de argumente. Cât despre “şansa de a fi sincer”, nu v-o pot oferi eu, oricât de mult mi-aş dori. Depinde 100% de dumneavoastră şi de voinţa (sau nu) de a “declasifica” câte ceva din arhivele secrete ale controverselor cu sinele. Mai reflectaţi!

Contele de Saint GermainEditorialeandrei plesu,Bogdan Teodorescu,Crin Antonescu,CSM,DNA,EVZ,intelectualii lui Basescu,Ion Cristoiu,Parchet,Radu Tudor,Targul de Carte de la Paris,Traian Basescu,Victor PontaConstat că reconcilierea de urgenţă între Crin Antonescu şi Victor Ponta, pe care o recomandam în ultimul meu comentariu, s-a produs în timpul weekend-ului. Dovezi? Atât interviul foarte relaxat şi fără elemente de fisurare a USL pe care l-a dat CA televiziunii B1TV cât şi, mai ales, apariţia împreună,...Blog politic si polemic