Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

Constat că reconcilierea de urgență între Crin Antonescu și Victor Ponta, pe care o recomandam în ultimul meu comentariu, s-a produs în timpul weekend-ului. Dovezi? Atât interviul foarte relaxat și fără elemente de fisurare a USL pe care l-a dat CA televiziunii B1TV cât și, mai ales, apariția împreună, zâmbitoare, a celor doi co-președinți ai alianței la Palatul Cotroceni, luni, la ceremonia de învestire a ministrului justiției.  E un element îmbucurător,mai ales dacă îl conjugăm cu numirea lui Cazanciuc, un personaj din galeria re-evaluaților (de nevoie) ai lui Traian Băsescu, numire primită favorabil de PNL și care consolidează contraponderea USL la CSM-ul prezidențial.

***

O apariție remarcabilă, după o absență ce mie mi s-a părut lungă, a fost cea a lui Bogdan Teodorescu la emisiunea de weekend realizată de Radu Tudor. Deși discursul lui BT a fost, limpede, unul pro-Ponta (într-o vreme, nu știu dacă nu și în prezent, dl. BT asumându-și rolul de consilier al PSD), argumentele invocate erau juste și, matematic, de necontestat (de exemplu faptul că, de unde cu un an inainte Traian Băsescu avea premierul, ministrul justiției, CSM-ul,  DNA-ul, Parchetul, acum mai are doar CSM-ul și DNA-ul, scorul transformându-se în doar un an din 5-0 pentru el în 2-3). Impresia finală a acestui interviu a fost, din punctul de vedere al antibăsiștilor, una tonifiantă: că, în fond, Băsescu pierde iremediabil puterea, cu fiecare nou compromis pe care îl face cu Ponta și pe care încearcă, orgolios, să-l prezinte drept victorie personală.

***

 Spectaculoasă și, într-un fel, tragică, decrepitudinea galopantă ce-l mutilează vizibil, de la săptămână la săptămână, pe Ion Cristoiu. Captiv al unor rețete jurnalistice perimate și al unei egolatrii caracteristice oamenilor mici cu aspirații disproporționate, acest om este incapabil să se salveze, prin obiectivizare,  de la ridicol. Iar cel mai grav aspect nu constă în  renunțarea sa la orice logică a raționamentelor de dragul unei originalități forțate ci la pierderea principalelor atuuri de ziarist cu numeroase paternități media în trecut, și anume conciziunea și talentul narativ. Editorialele sale din EVZ au devenit în ultima vreme de-a dreptul ilizibile. Niște peltele lungi, interminabile, cu reveniri redundante, cu pilde ca pentru elevi de școală ajutătoare, cu glumițe de precupeți din fața blocului. Nu m-ar mira să-l văd în curând un fel de lider al clarvăzătorilor din Cișmigiu, intervievând șahiști precoci și predând lecții de dicție oratorilor în papuci și maieu.

***

Andrei Pleșu, în schimb, nu mai prididește cu autovictimizarea. De la prostia cu boicotarea Târgului de Carte de la Paris, pe care, după primirea a numeroase nuielușe la palmă,  a încercat să o deghizeze în temerar act de conștiință, până la neacceptarea evidenței că dacă atâta lume îl numește „intelectual al lui Băsescu” o fi și ceva adevărat în asta, domnul Pleșu pare a nu se mai putea opri din explicații și dezvinovățiri. Revine și revine, ca un insomniac ce repetă mantre pentru a încerca, totuși, să-și atragă somnul, asupra acestor teme cărora vrea morțiș să le imprime propria explicație liniștitoare. Referitor la ultimul articol publicat pe blogul Adevărul, eu atâta i-aș spune, în replică, domnului Pleșu: faptul că îmi cereți să vă acord dreptul de a fi idiot (lucru pe care, evident, nu-l pot face) trădează o mare criză de argumente. Cât despre „șansa de a fi sincer”, nu v-o pot oferi eu, oricât de mult mi-aș dori. Depinde 100% de dumneavoastră și de voința (sau nu) de a „declasifica” câte ceva din arhivele secrete ale controverselor cu sinele. Mai reflectați!

Contele de Saint GermainEditorialeandrei plesu,Bogdan Teodorescu,Crin Antonescu,CSM,DNA,EVZ,intelectualii lui Basescu,Ion Cristoiu,Parchet,Radu Tudor,Targul de Carte de la Paris,Traian Basescu,Victor PontaConstat că reconcilierea de urgență între Crin Antonescu și Victor Ponta, pe care o recomandam în ultimul meu comentariu, s-a produs în timpul weekend-ului. Dovezi? Atât interviul foarte relaxat și fără elemente de fisurare a USL pe care l-a dat CA televiziunii B1TV cât și, mai ales, apariția împreună,...Blog politic si polemic