Scorul acestui articol
[Total: 23 voturi. Media: 4.8]

Cu două săptămâni în urmă publicam articolul „žDespre românii care-și pierd identitatea” (https://www.conteledesaintgermain.ro/despre-romanii-care-si-pierd-identitatea-2/19-01-2016), plecând de la o serie de poziții publice ale doamnei Alina Mungiu Pippidi ce mie mi se păreau acut propagandistice È™i antinaționale. Scriam atunci, printre altele:
„ž Doamna Alina Mungiu Pippidi se comportă ca un alien față de țara sa natală. Pătrunsă de destinul european la care bricolează de ani buni, a ajuns să-și cedeze părți importante din prețioasele sale unicități ereditare în schimbul unor locuri comune, împrumutate de la modele de altă limbă È™i civilizație, pe care le crede mai folositoare. […]
Doamna Mungiu a ales să-È™i construiască o carieră academică exact pe valul acestor tendințe globalizatoare ale marilor puteri, ale dulăilor ce fac jocurile. Scopul respectivelor tendințe? Erodarea sentimentelor de apartenență È™i solidaritate națională ale celor mici, ale cățeilor, sugrumarea oricăror tentative ale acestora de a-È™i păstra identitatea È™i mândria unei apartenențe care să-i individualizeze. Pe principiul că aluatul imperialismului nu are nevoie de cocoloaÈ™ele naționaliste ale vasalilor.
Doamna Mungiu a ales să încerce practicarea unui soi de modificare genetică, de activism civic moralizator până la demoralizare, pe cobai din România, contra unor stipendii americane, germane È™i, chiar mai larg, europene. Freedom House, Societatea Academică Română, Alianța pentru o Românie Curată, Hertie School of Governance reprezintă pentru domnia sa soluții de prosperitate personală, axate pe identificarea È™i înfierarea defectelor românilor, dar, deloc, pe empatizarea cu aceÈ™tia, pe rezolvarea problemelor lor reale, de nație umilită frecvent de către cei care o finanțează pe dânsa. […]
Eu nu îi reproÈ™ez doamnei Pippidi spiritul critic față de români ci interesele alogene cărora subordonează acest spirit critic. Transformându-l, astfel, din medicament în otravă„.
Domnul Dorin Tudoran, o personalitate ale cărei păreri mă interesează nu doar când îmi sunt favorabile, mi-a postat la respectivul articol următorul comentariu: „žCred că nu aveți dreptate”.
Am reflectat mult la această opinie care, deÈ™i exprimată cu delicatețe, are forța ei. Pentru că vine de la cine vine. Poate am exagerat – mi-am spus. Se va pronunța viitorul!
Și viitorul s-a grăbit să facă o primă miÈ™care, prin apariția unui nou articol al doamnei Pippidi, cu un titlu parcă desprins din depeÈ™ele secrete ale războiului rece: „žSIE, trezeÈ™te-te! RuÈ™ii sunt în spatele campaniilor antioccidentale sub pretextul protecției copiilor„ (http://adevarul.ro/news/eveniment/alina-mungiu-pippidi-sie-trezeste-te-rusii-spatele-campaniilor-antioccidentale-pretextul-protectiei-copiilor-1_56b1016d5ab6550cb8641023/index.html).
Articolul, ca să fiu cât de nemetaforic posibil, mi se pare aberant.
Întâi construcția: doamna Pippidi pleacă de la o demonstrație publică organizată la Berlin de comunitatea rusă din Germania, în care se protesta față de pericolul (citez din articol)”žla care se expun copiii lor (ruÈ™i, n.a.) pentru că trăiesc în Germania, unde poliția e proastă și ineficientă, iar infractorii migranți umblă în cete înarmate pe stradă mai ceva ca în Congo„. Vorbim aÈ™adar de un protest în legătură cu „žinfractorii migranți”, adică cu valul de refugiați islamiÈ™ti, invazie care a declanÈ™at reacții de respingere în toată Europa, nu doar în Germania È™i nu doar cu protestatari ruÈ™i.
Dar asta nu o inhibă pe doamna Pippidi în continuarea demonstrației incepute. Amestecă cu dezinvoltură mere cu pere È™i sare, brusc, la „žcrastavete”: prin urmare È™i campania declanÈ™ată în România, în sprijinul familiei Bodnariu, este, cum altfel, provocată de mână rusească.
„žNu poți să nu îți pui întrebarea cum se face, în țări unde nu a avut loc niciodată o demonstrație pentru drepturile copilului, ca în România, […] ai brusc mulțimi scoase de un canal de televiziune din casă cu pancarte mari, printate color și într-o engleză impecabilă, să protesteze contra tratamentului la care sunt supuși copiii lor în țările cele mai civilizate din lume„.
Câte mistificări în doar patru rânduri. În România s-a demonstrat nu o dată pentru drepturile copilului È™i, în general, românii sunt sensibili È™i protestează când sistemele de forță fac abuzuri flagrante asupra unor persoane ce nu se pot apăra pe măsura ticăloÈ™iei agresorului (vezi cazul Arafat, vezi cazul Rarinca). Să sugerezi că Antena 3 le-a făcut manifestanților pancarte „žprintate color È™i într-o engleză impecabilă„ este, până la urmă, o exagerare iscată de nepuțință. De falsitatea demonstrației pe care încerci să o propui. Antena 3 a avut, da, un rol în deÈ™teptarea conÈ™tiinței cetățeneÈ™ti È™i de român a multora dintre telespectatorii ei. Să pretinzi însă că Gâdea È™i comp. i-au înarmat pe manifestanți cu pancarte È™i la Washinton È™i la Oslo È™i la Londra È™i în atâtea mari oraÈ™e din România, ține de o slugărnicie prea zeloasă a propagandistului mercenar. Este È™tiut, fără mari eforturi de documentare, că organizarea È™i logistica acestor proteste au fost, în general, asumate de comunitățile religioase de aceeaÈ™i credință cu familia Bodnariu. Și nu „žcontra tratamentului la care sunt supuși copiii lor în țările cele mai civilizate din lume„ ci contra tratamentului la care sunt supuÈ™i copiii lor, punctual, în Norvegia. Însă, vedeți, fără pluralul respectiv, „žțările” (în loc de cazul particular Norvegia), doamnei Pippidi nu i-ar fi ieÈ™it titlul articolului aÈ™a cum i s-a comandat: „žruÈ™ii sunt în spatele campaniilor antioccidentale…„.
E absolut rizibil să conexezi atât de artificial niÈ™te proteste împotriva valului de refugiați islamiÈ™ti (care, într-adevăr, pot fi exacerbate sau exploatate de serviciile secrete ruseÈ™ti È™i Vocea Rusiei în scopuri partizan-politice) cu solidarizarea românilor în jurul cazului Bodnariu.
Și este de neînțeles pentru mine cum încercări timide ale unor compatrioți cu doxă de recuperare a identității naționale, a demnității de gintă ce ne-a fost răpită, decenii bune, de exact conivența coloÈ™ilor ce sunt pe cale să ne strivească acum, din nou, prin lupta lor de interese, sunt calificate de doamna Pippidi ca delict de trădare de țară. Nici mai mult nici mai puțin, din moment ce afirmă: „žserviciile noastre secrete nu fac destul să protejeze țara, care include spațiul de dezbatere public, care ar trebui el însuși inclus în ceea ce trebuie să fie securizat„.
De cine ar trebui să protejeze serviciile secrete țara? Ne explică tot doamna Pippidi: de „žunul ca Dan Puric, care face treaba lui Putin„, de „žcultul Arsenie Boca și semnăturile ca să modificăm Constituția contra marelui pericol homosexual [care n.a.] sunt copiate la indigo din Rusia„, de „ž…”žprofesorul” Dulcan, fericit să nu aibă mintea acasă„, de Gâdea si comp. care „žau luat în brațele ocrotitoare copiii familiei Bodnariu„, de „ždeputații PNL și PSD care s-au dus la Oslo (Dolha, Vasiliev, Ben-Oni Ardelean, Corlățean) […] È™i care sunt de remarcat cu nume întreg și urcați în topul penibilității„.
Ne aflăm în fața unui delir mai grav decât cel bahic. Acela, de bine de rău, poate să treacă după un somn bun. Până È™i asasinarea lui Litvinenko este chemată în sprijinul teribilei teorii a conspirației ce foloseÈ™te drept pretext protecția copiilor. Suntem, cu toții, complicii Rusiei È™i ai lui Putin. Și preÈ™edintele Johannis, care are la Cotroceni ofițeri acoperiți ce scriu editoriale în presă, È™i SRI È™i SIE, care „žtrebuie să raporteze în Parlament și nouă tuturor care e amestecul rusesc în presa noastră„ È™i nu o fac. Nu mai vorbesc de societatea română în ansamblul ei în care, „žpe fond avem un segment de populație foarte apropiat de sistemul de valori și cogniții al rușilor și pe fond opus Occidentului„.
În analiza de față a articolului doamnei Pippidi am deschis, la un moment dat, un paragraf cu expresia „žÎntâi construcția:…”. Îl închid aici. Conform planului meu inițial, urma să continui cu „žApoi limba română:…”. Trebuie să renunț, din motive de spațiu. Mă rezum doar la a spune că rar mi-a fost dat să văd, la un intelectual român cu îndeletniciri gazetăreÈ™ti, atâta neglijență gramaticală È™i stilistică.
Nu cred că este un simptom de neînvățare ci unul de uitare. Care nu se rezumă doar la scris româneÈ™te ci È™i la gândit româneÈ™te.

Contele de Saint GermainEditorialeAlianța pentru o Românie Curată,alien,Alina Mungiu Pippidi,Antena 3,Arsenie Boca,asasinarea lui Litvinenko,Ben-Oni Ardelean,cazul familiei Bodnariu,cazul Raed Arafat,cazul Rarinca,Corlatean,Dan Puric,Dolha,Dorin Tudoran,Freedom House,Hertie School of Governance,Klaus Johannis,Mihai Gadea,Norvegia,Oslo,PNL,profesorul Dulcan,PSD,SIE,Societatea Academică Română,Vasiliev,Vladimir Putin,Vocea RusieiCu două săptămâni în urmă publicam articolul 'žDespre românii care-și pierd identitatea' (https://www.conteledesaintgermain.ro/despre-romanii-care-si-pierd-identitatea-2/19-01-2016), plecând de la o serie de poziții publice ale doamnei Alina Mungiu Pippidi ce mie mi se păreau acut propagandistice È™i antinaționale. Scriam atunci, printre altele: 'ž Doamna Alina Mungiu Pippidi se comportă ca un alien față...Blog politic si polemic