Scorul acestui articol
[Total: 26 voturi. Media: 4.8]

Doamna Raluca Prună este ministru al justiției în guvernul CioloÈ™, aÈ™a zisul „žguvern tehnocrat”. Este, deci, un ministru tehnocrat. Sau, ca să fim È™i mai preciÈ™i, este, conform DEX, o persoană aparținând „žintelectualității tehnice (cu rol conducător)”.
Guvernele tehnocrate sunt excepții în țările cu o democrație consolidată. Menirea lor este să acopere, pe termen scurt, în perioade de instabilitate politică, nevoia de obiectivitate È™i competență profesională la nivel înalt, să adopte măsuri raționale absolut necesare pentru țară, cu un grad înalt de nepopularitate, pe care partidele, în goana lor după voturi, ezită sau chiar refuză să le ia în considerare.
Modul de apariție a guvernului CioloÈ™ pe scena politică românească s-a abătut de la aceste reguli È™i cauzalități. Guvernul Victor Ponta È™i coaliția care îl susținea în Parlament erau solide, rezultatele economice erau bune, singurul lor păcat major fiind acela că nu erau pe placul preÈ™edintelui Johannis È™i al binomului SRI „“ DNA. Prin urmare s-a declanÈ™at un adevărat mecanism ocult de subminare È™i înlocuire a lor. Ocult, pentru că, în loc să se folosească pârghii democratice È™i constituționale pentru modificările dorite, au fost introduse în luptă arme interzise, specifice regimurilor totalitare, cum ar fi fabricarea de dosare politice È™i vaste acțiuni de intoxicare socială. Având ca protagoniÈ™ti, în principal, cele două instituții de forță ale statului, pe care deja le-am amintit, DNA È™i SRI. Niciuna dintre ele cu conducători aleÈ™i direct de popor, niciuna dintre ele cu atribuții constituționale în schimbarea ordinii de drept în stat.
Astfel, ne-am pricopsit cu o nouă echipă guvernamentală, ce ni s-a promis a fi formată din miniÈ™tri tehnocrați, aparținând elitei domeniilor lor, care sa fie liberi de influențe politice È™i patrioți.
Încă de la numele avansate în prima fază, de premierul desemnat CioloÈ™, s-au ridicat serioase semne de întrebare privind modul în care aceÈ™ti „žsalvatori ai nației” au fost selectați. Mai multe anomalii de mare stridență în raport cu aÈ™teptările au dus la tragerea unor semnale de alarmă, generând titluri de-o È™chioapă, în roÈ™u aprins, la nivelul întregii media din România. Îndeosebi propunerile inițiale pentru portofoliile de la Sănătate È™i Justiție au generat comentarii de tabloid, stupoarea publicului baleind cu rapiditate între frăgezimi imature È™i obnubilări decrepite.
Apoi apele s-au separat și guvernul tehnocrat a fost investit, cu ritualuri triumfaliste, de președinte.
La început, cu amintirea coÈ™marescă a prestației doamnei Cristina Guseth încă rănindu-ne simțurile, doamna Raluca Prună ni s-a părut un fel de nimfă. Cum a fost informată dânsa, în toiul nopții, despre propunere, cum a zburat să prindă primul avion al dimineții spre BucureÈ™ti È™i apoi cum a plutit, divin, spre patria ce-o chema, gata să sacrifice un salariu de 7000 de euro pe lună pentru un altul de doar 2000… impozabili. În fine, chintesența dragostei de tara. Ce poate fi mai înălțător decât să-ți pui priceperea în folosul nației. Să faci lucruri bune pentru popor aÈ™a cum îți dictează înaltul tău profesionalism È™i nu după ordinele imbecile ale unui È™ef de partid egoist È™i obtuz.
După care a urmat trezirea. Prin tot ce întreprindea, biata doamnă Prună se dovedea a nu fi altceva decât un derivat steril, un reziduu, o zgură a metamorficei roci securiste Monicăi Macovei.

 

Să recapitulăm câteva dintre isprăvile de până acum ale tehnocratei doamne Prună:
– Publicarea listei celor care au scris cărți în puÈ™cărie È™i propunerea de eliminare, din Articolul 96 al Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor, a paragrafului următor: „žÎn cazul elaborării de lucrări științifice publicate sau invenții și inovații brevetate, se consideră 30 de zile executate, pentru fiecare lucrare științifică sau invenție și inovație brevetate.”;
– Anunțarea, la bilanțul DNA din 25.02.2016, a propunerii sale ca Laura Codruța Kovesi să fie reînvestită ca procuror È™ef al DNA. Acest anunț fiind È™i pripit È™i în afara procedurii angajate de doamna Prună la audierile din comisia parlamentară, deci neavenit;
– Preluarea tále quále, fără o verificare prealabilă, a informațiilor lansate de Monica Macovei cum că dotările de ascultare ale SRI au costat 1 miliard de euro È™i că mutarea aparaturii într-o nouă locație, care să nu mai aparțină SRI, ar dura cca. 1 an;
– Elaborarea OUG privind interceptările, prin acceptarea întocmai a propunerilor de soluții, buget È™i personal avansate de instituțiile interesate (DNA, DIICOT etc.), fără o analiză temeinică È™i profesională a justificării tehnico „“ financiare a acestora.
Se impune observația că toate măsurile de mai sus au fost precedate de intervenții publice ale Monicăi Macovei , doamna ministru Prună nefăcând altceva decât să preia È™i să execute, fără crâcnire È™i fără vreun aport critic de competență, recomandările „“ ordin ale doamnei Macovei.
Și acum să punem lucrurile cap la cap: în ce fel slugărnicia doamnei Prună față de doamna Macovei este compatibilă cu statutul de tehnocrat? Se spune că tehnocrații ascultă doar de competența È™i profesionalismul lor, nicidecum de ordine politice. Dar Monica Macovei este, în acest moment, om politic. Chiar conduce un partid. Și atunci?
Nu vi se pare că guvernul Ponta, aÈ™a politic cum era, avea la anumite ministere miniÈ™tri mai tehnocrați decât obedienta doamnă Prună? Ioana Petrescu, fost Ministru de Finanțe, a urmat facultatea la Colegiul Wellesley din Boston, pe care l-a absolvit summa cum laude. După care a ajuns profesor la Universitatea Maryland (SUA). În schimb, doamna Raluca Prună se laudă (în lipsa măcar a unui doctorat) cu două burse la Paris È™i Budapesta, cu titlu de funcționar de rang mediu la Comisia Europeană È™i cu slugărirea doamnei Monica Macovei pe când aceasta era Ministru al Justiției în regimul Băsescu.
Până la urmă supărător la doamna Prună nu este faptul că nu a atins performanțe profesionale mai înalte. Și ceea ce a obținut până acum pe plan profesional este de apreciat. Supărător mi se pare că nu demonstrează suficientă personalitate È™i curaj în a se reprezenta pe dânsa È™i nu pe altcineva. In a-si sluji ideile proprii si nu altele, de imprumut. Se complace în turmentarea înÈ™elătoare a parvenitismului, chinuind obsesiile Monicai Macovei „precum un dulău bătrân ciolanele” (Thornton Wilder).

P.S. În timp ce scriam acest articol, doamna ministru Prună È™i-a mai trecut la activ o gafă grosolană, de inspiratie macovistă. A afirmat următoarele:
„žCu o urmărire penală È™i o combatere a infracționalității slabe, discuția despre drepturi e un lux teoretic„.
Asta înseamnă să te sinucizi profesional, pe mâna altuia.

Contele de Saint GermainEditorialebinomul SRI-DNA,Colegiul Wellealey,Cristina Guseth,DEX,DIICOT,guvernul Ciolos,guvernul Victor Ponta,Ioana Petrescu,Monica Macovei,Raluca Pruna,Thorton Wilder,Universitatea MarylandDoamna Raluca Prună este ministru al justiției în guvernul CioloÈ™, aÈ™a zisul 'žguvern tehnocrat'. Este, deci, un ministru tehnocrat. Sau, ca să fim È™i mai preciÈ™i, este, conform DEX, o persoană aparținând 'žintelectualității tehnice (cu rol conducător)'. Guvernele tehnocrate sunt excepții în țările cu o democrație consolidată. Menirea lor este...Blog politic si polemic