Scorul acestui articol
[Total: 379 voturi. Media: 4.8]

 

Esența democrației este protejarea identității unei colectivități. „žVocea majorității” nu trebuie interpretată ca o opțiune estetică, un elogiu adus coralei, ci ca recunoaÈ™tere a unui anumit timbru ca fiind cel mai reprezentativ, la un moment dat, pentru o mulțime.

Detractorii PSD, mai ales cei înfloriți sub mandatul lui Klaus Iohannis, au tatuat acest partid cu tot felul de stigmate care să-l înfățiÈ™eze monstruos. Partidul corupților, partidul proÈ™tilor, partidul È™tirbilor, partidul pensionarilor, partidul asistaților social, partidul nostalgicilor după comunism…

Desigur că sunt exagerări propagandistice. Dar, totodată, ele conțin È™i unele elemente de adevăr.

Timpurile pe care le trăim au o particularitate care le diferențiază major de „žcum era înainte”. Și când spun „žînainte” nu mă gândesc la întoarceri in timp de sute de ani ci la perioade de care ne despart doar câteva decenii. Particularitatea aceasta la care mă refer este uriaÈ™ul salt tehnologic de care beneficiem noi cei de azi È™i de care beneficiază înmiit, în raport cu noi oamenii de rând, instituțiile de forță care dispun de bugete uriaÈ™e tocmai pentru a valorifica la maximum acest atu.

Forța calculatoarelor, forța Internetului, forța utilizării sateliților, forța tehnologiilor de urmărire în masă a oamenilor, de înregistrare, stocare, procesare a miliarde de informații, aproape în timp real,  pentru a construi pe baza lor strategii de manipulare aproape infailibile, iată ce are societatea de azi È™i nu avea cea de ieri.

Se produce astfel un decalaj enorm între puțina informație accesibilă public, cea în baza căreia cetățeanul obiÈ™nuit judecă È™i decide ce ar fi mai bine pentru țară È™i pentru el, È™i informația reală, cea ținută la secret, păzită ca un element de tezaur național È™i rezervată doar unor „žiluminați”.

Recunoscând existența acestui decalaj de informații devine de înțeles, până la un punct, de ce „žiluminații” simt tot mai des nevoia să ocolească mecanismul democratic în luarea unor anumite decizii considerate de ei cruciale. Știind mai multe văd mai limpede,  înțeleg mai profund È™i pot alege, astfel, paÈ™ii mai buni de urmat pentru țară.

Problema „žiluminaților” noÈ™tri este însă că ei nu au moderație, nu au măsură È™i nici nu acordă respectul cuvenit unor prevederi clare din Constituția României, astfel încât să È™tie unde să se oprească în acest proces de transformare a principiilor democrației în ceva opțional.

Eu cred că PSD a funcționat È™i funcționează È™i în prezent ca o oglindă a societății româneÈ™ti. Oglinda este unul dintre cele mai vechi È™i prețioase instrumente de autoperfecționare umană. Descoperirea oglinzii poate fi considerată, alături de descoperirea roții, unul dintre elementele fundamentale de progres ale civilizației umane.

Adeseori oglinda arată imagini dezagreabile. Dacă o spargi, însă, nu înseamnă că ai rezolvat-o cu urâțenia.

Cei care îÈ™i închipuie că distrugând PSD rezolvă tarele oribile puse în cârca acestui partid È™i a simpatizanților săi nu doar că sunt într-o profundă eroare dar devin (sunt) È™i extrem de nocivi pentru societate.

PSD este imposibil de reformat rapid È™i profund, aÈ™a cum cer duÈ™manii săi, pentru că asta ar însemna renunțarea la identitatea sa È™i a simpatizanților proprii. După mintea strategilor Iluminați care, chipurile, veghează la modernizarea țării, o operație estetică, un lifting È™i un nou preÈ™edinte (bine ales de ei, de iluminați) ar fi de ajuns ca să rezolve problema transformării PSD într-un partid european È™i globalist.

Eu cred că nu ar fi decât o spargere păguboasă a oglinzii È™i o mutilare traumatizantă a acelora care nu au forța È™i nici dorința de a alerga după un tren pentru care nu au bilet È™i, cu atât mai puțin, locuri rezervate.

Da, într-o evoluție ideală, PSD ar trebui modernizat. Cum, de altfel, ar trebui modernizată întreaga clasă politică românească (lucru de care se vorbeÈ™te, însă, infinit mai puțin).

Dar modernizarea unui partid nu se poate face temeinic decât modernizându-i electoratul, iar modernizarea electoratului este un proces de lungă durată. Nu se  rezolvă printr-un congres extraordinar ci prin măsuri graduale, prin ridicarea nivelului de trai È™i de cultură, a nivelului de înțelegere È™i de adaptare, aspecte pe care doar dezvoltarea organică a țării le poate gestiona cu È™anse de succes.

Când România, în ansamblul ei, se va impune È™i va fi respectată ca o adevărată putere europeană, abia atunci vor fi create premisele ca È™i PSD È™i celelalte partide româneÈ™ti să devină niÈ™te referințe de succes.

Până atunci degeaba sforțările de cosmetizare È™i aplauzele însuflețite la discursul lui Liviu PleÈ™oianu. PSD-ul profund a votat altceva.

A luat È™i PleÈ™oianu vreo 700 de voturi (față de cele peste 2800 ale Vioricăi Dăncilă) ceea ce înseamnă că, în tentativa sa de reformare,  PSD abia dacă a parcurs un sfert din traseul minim necesar.

Îl felicit pe Liviu PleÈ™oianu pentru discursul său de la Congres. AÈ™ vrea să-È™i poată continua cariera politică È™i după viitoarele alegeri parlamentare dar îl avertizez că, fără a strânge in jurul său o masă critică de susținători din zona influentă a partidului, acest lucru va deveni foarte greu, dacă nu chiar imposibil.

PSD, cu relele È™i bunele sale, este, încă, un barometru național. Un număr mare de români care îl simpatizează evoluează odată cu el. Fără modelul È™i sprijinul său aceÈ™tia ar intra într-un soi de hibernare care ar îndepărta È™i mai mult momentul progresului lor semnificativ È™i absolut necesar.

De aceea afirm că duÈ™manii de moarte ai PSD, cei care îÈ™i pun toată energia în efortul de distrugere a acestui partid nu au nici viziune, nici patriotism, nici repere care să îi recomande ca buni guvernanți.

Doar proÈ™tii È™i nebunii sparg oglinda atunci când nu le place ce văd în aceasta.

https://www.conteledesaintgermain.ro/wp-content/uploads/2019/07/oglinda-500x294.jpghttps://www.conteledesaintgermain.ro/wp-content/uploads/2019/07/oglinda-150x150.jpgContele de Saint GermainEditorialecongresul PSDforta Internetului,discurs Liviu Plesoianu,oglinda sparta,PSD barometru national  Esența democrației este protejarea identității unei colectivități. 'žVocea majorității' nu trebuie interpretată ca o opțiune estetică, un elogiu adus coralei, ci ca recunoaÈ™tere a unui anumit timbru ca fiind cel mai reprezentativ, la un moment dat, pentru o mulțime. Detractorii PSD, mai ales cei înfloriți sub mandatul lui Klaus Iohannis,...Blog politic si polemic