Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

Chiar n-am înțeles ce-a urmărit Traian Băsescu prin apariția de aseară la Realitatea TV. Aș zice că a căzut într-o capcană de popândăi dacă nu i-aș cunoaște atât de bine șiretenia. Și totuși, emisiunea a ieșit foarte prost pentru el. Putea să iasă chiar catastrofal dacă nu ar fi avut în față niște ziariști ageamii, copleșiți de moment.
Totul, de la moderator la formatul emisiunii si la invitații ajutători, a demonstrat, dacă mai era nevoie, un amatorism pe măsura găunosului patron al postului. Cozmin Gușă a ținut cu tot dinadinsul să ne demonstreze că vine din altă lume profesională decat cea a ziaristilor. De acolo unde informația se obține ocult, raportările sunt numite pompos „analize” iar comunicarea este echivalentă cu gargara de îmbrobodit prostii.
Ar fi atât de simplu să îl bagi în corzi pe Traian Băsescu într-un astfel de interviu, transmis în direct și fără un chestionar agreat dinainte de părți . Se știe că atunci când este atacat, jignește. Se știe și cum: „dacă ați fi cinstit, dar nu sunteți”, „acesta este un neadevăr, mințiți”, etc. Replica ar trebui să cadă sec, molcom și nu răstit, cu zâmbetul pe buze:
– „sunteți penibil să vorbiți tocmai dumneavoastră de cinste când aveți la activ atâtea potlogării” (urmat de exemple inatacabile: incendierea navei de la Anvers, casa din Mihăileanu, spălarea de bani cu terenurile lui Cășuneanu ori altele, chiar mai bine alese);
sau
– „dumneavoastră nu aveți căderea morală să-i faceți pe alții mincinoși când este de notorietate că sunteți unul dintre cei mai mari mincinoși politicieni ai nației” (și din nou exemple de netăgăduit: imi voi da demisia în 5 minute, nu vreau să rămân președinte la masa verde, poate a spus copilul ceva „“ nu am lovit copilul etc. etc. etc.).,
N-aș mai insista pe grotescul apariției intempestive în emisiune a lui Rareș Bogdan, deranjat de patron de la un șpriț în Herăstrău cu „marele (???) ziarist  Tatulici” (acest Gică Petrescu al presei lăutărești) , pentru a fi trimis în studio să-i țină piept fostului președinte degrabă dătătoriu de capete în gură. Cum și Rareș Bogdan s-a înmuiat rapid după ce și-a vărsat „duritățile” din listuța cu tema de-acasă, însuși marele Cozmin Gușă a intervenit prin telefon ca să tranșeze mardeala. Cu o analiză demnă de furișările reptiliene deprinse acolo unde are cartea de muncă, a încercat să-l desființeze pe Băsescu dând impresia că-l apără. Truc ce i-a fost amendat sec de împricinat, care (doar băieții se cunosc bine din lupte în care au trișat cot la cot în interes comun) l-a ștampilat cu măgulitorul calificativ de urechist în ale analizei politice.
Să revin însă la motivația lui Băsescu de a se expune într-o astfel de configurație ostilă și greu de controlat. Să fi fost nevoia transmiterii unor mesaje subliminale urgente, deschiderea de noi fronturi de luptă sau, pur și simplu, obișnuita sa mâncărime de limbă când se simte încolțit?
Cred că, după emisiunea de aseară, doamna Udrea a fost profund dezamăgită. Nu doar că ex-președintele nu a spus nimic în sprijinul noii ei ofensive împotriva SRI dar combativitatea acestuia la adresa lui Coldea a părut a fi în mare declin, dacă nu chiar metamorfozată în prudență. Flerul meu îmi șoptește că de data asta Traian Băsescu a fost mai puțin spre deloc preocupat de Elena Udrea, propria lui soartă acaparându-i grijile și energia. Povestirea, cu lux de amănunte, a secvenței cu expertul evaluator al PNA care a încercat să-l înfunde pe el, Traian Băsescu, pentru că așa-i cerea instituția, indică o premeditare clară a acestei dezvăluiri. Dar cu ce scop? De aprofundat!
Însă nu doar dezamăgirea doamnei Udrea, importantă, desigur, dă măsura rateului de aseară al apariției lui Traian Băsescu. Ca niciodată în ultimii 10 ani, când a avut grijă să-și aranjeze interviuri numai cu ziariști de casă, comozi și grijulii, omul a primit de data asta în față, pe viu, cu stop „“ cadru pe grimasele sale de mincinos expert cu vorba dar mai puțin cu mima, întrebări incomode, unele chiar traumatizante (de exemplu dacă nu crede că are pe conștiință morții de pe urma închiderii spitalelor). Pe care le-a gestionat prost. Foarte prost. Eschivele prin subterfugii de genul „arătați-mi înregistrarea în care eu am spus așa ceva”, mizând pe faptul că regia de emisie nu se va mișca suficient de repede pentru a-i închide gura cu filmulețul, și-au pierdut efectul. Telespectatorii își aminteau foarte bine declarațiile lui, chiar și fără proba video. Sau scuze puerile precum „n-am știut, nu m-au informat serviciile”, nu au cum să funcționeze când vine vorba de uriașele devalizări de la ANRP în care erau implicați apropiații săi Pricop, Cocoș, Horia Georgescu ori Alina Bica.
A fost și un moment cvasi „“ comic, în care întâmplarea i-a transformat fostului președinte o apărare pe care el o considera „beton”, în acuză. Susținea cu mult aplomb Traian Băsescu faptul că șefa ÎCCJ, Livia Stanciu, a rostit celebra și inadmisibila frază cu parteneriatul dintre ÎCCJ și DNA în anul 2015, după ce el și-a încheiat mandatul și că în mandatul său așa ceva nu s-ar fi putut petrece. Iar un ziarist din platou l-a contrat: această declarație a fost făcută de doamna Livia Stanciu în ianuarie 2014. Erați la Cotroceni, de ce nu ați protestat atunci? Traian Băsescu a negat vehement că declarația respectivă ar fi datat din 2014, insistând că ea a fost făcută, sigur, în 2015. Jurnalistul, după o sumară verificare pe Internet, a ținut-o pe-a lui, cu 2014. Partea amuzantă este că amândoi aveau dreptate. Doamna Livia Stanciu spusese și în 2014 ceea ce a repetat, apoi, în 2015. Doar că, ușor cu alte cuvinte. Și astfel Traian Băsescu și-a tras singur un glonț în picior, pentru că de acum încolo nu va mai putea folosi în sprijinul său argumentul că abuzurile pe care justiția le face în prezent nu se practicau și în mandatul său.
Una peste alta, spectacol! Să ne bucurăm, să ne veselim, să ne crucim!
Ce Stan și Bran? Ce Tipătescu și Trahanache? Ce coana Joițica? Ce Fernando de la Caransebeș?
Să degustăm versiunile lor actualizate: Cozmin Gușă și Rares Bogdan, Traian Băsescu și Dorin Cocoș, Elena Udrea și Marian Vanghelie.
Zglobiu popor! Gureșă menajerie!

Contele de Saint GermainEditorialeAlina Bica,casa din Mihaileanu,Coana Joitica,Cozmin Gusa,DNA,Dorin Cocos,Elena Udrea,Fernando de la Caransebes,Florian Coldea,Gica Petrescu,Horia Georgescu,ICCJ,incendierea de la Anvers,Livia Staciu,Marian Vanghelie,Mihai Tatulici,Pricop,Rares Bogdan,Realitatea TV,SRI,Stan si Bran,terenurile lui Casuneanu,Tipatescu,TrahanacheChiar n-am înțeles ce-a urmărit Traian Băsescu prin apariția de aseară la Realitatea TV. Aș zice că a căzut într-o capcană de popândăi dacă nu i-aș cunoaște atât de bine șiretenia. Și totuși, emisiunea a ieșit foarte prost pentru el. Putea să iasă chiar catastrofal dacă nu ar fi...Blog politic si polemic