Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

Putem considera biroul lui Mircea Băsescu, cel în care au avut loc întâlnirile cu membrii familiei Bercea, un fel de vizuină de serviciu, de grotă menită a adăposti, „žpe È™ustache”, ingineriile gangstereÈ™ti ale fratelui preÈ™edintelui României. Câte blaturi, È™menuri È™i tunuri s-or fi pus la cale acolo, doar Dumnezeu È™tie. Tainele unei astfel de scorburi sunt mai adânci È™i mai pline de misterul promiscuității umane decât slipul unei centuriste fără apă curentă la hogeag.
De aceea mi se pare fascinant să ți se dea posibilitatea să vezi scene reale dintr-o astfel de cloacă, să poți descoperi direct, frecându-te la ochi, cum operează interlopimea È™i cum se amestecă jegurile mari cu jegurile mici atunci când febra lăcomiei È™i disprețul față de lege nu mai pot fi stăvilite.
Ce ne-a prezentat Antena 3 zilele trecute nu este trailerul unui nou film de Francis Ford Coppola sau de John Huston ci este realitate românească pură, un ocktail putrefact pe bază de procurori, servicii secrete È™i mafioți, atât de bine omogenizați în shakerul sforăriilor de gaÈ™că încât binele nu mai apare nici măcar ca figurant.
Altceva decât conținutul dezvăluirilor din aceste filmulețe vreau însă să comentez aici. Pe fond, lucrurile sunt atât de limpezi È™i „žalbastre”, încât în ultimul interviu de la B1, Traian Băsescu a mers până acolo încât le-a interzis reporterilor din studio să aducă măcar vorba de chestiune, baÈ™ca să-i adreseze vreo întrebare pe această temă. Ion Cristoiu a luat rău de tot apă la cipici pretându-se la o asemenea descalificantă omertă. Ce ar fi riscat făcându-È™i meseria cu onestitate față de privitori? În fine …. Până la urmă, iată, dimensiunea contează.
Eu am fost sedus de efectul de rotunjime produs de dubla filmare a vizuinii lui Mircea Băsescu. Atât prin tehnica SRI cât È™i prin acul de cravată al lui Băsică. Ceva, ca la geometria descriptivă: elevație, plan, profil. Ceea ce dă un reconfortant sentiment de orientare È™i mai bună înțelegere.
Binomul, pregătind flagrantul gândit È™i ordonat de „žfratele Traian”, a avut grijă să nu-l prindă în cadru pe „žbosul cel mare”. AÈ™adar, în filmările prezentate recent, Mircea Băsescu există doar în off. Auzindu-l ce È™i cum spune, simți o adâncă frustrare nevăzându-i chipul.
Din primele filmări însă, realizate de Băsică È™i prezentate în urmă cu un an, am putut admira tocmai ce lipseÈ™te acum. Adică fața încurcată a aranjorului, mâinile sale înotând prin aerul încărcat, pentru a scoate la liman încercările stângace de eschivă, explicații, scuze È™i promisiuni cu care încerca să-i prostească pe țigani. Dar din filmările lui Băsică nu vedeam ce mai e prin jur. Filmările SRI-ului ne arată. Iat-o, de pildă, pe doamna Doinița (soția lui Mircea Băsescu), cea care declara la proces, sub prestare de jurământ, că nu are habar de tărăÈ™enie. Și altele, È™i alții.
Un element spectaculos, rezultat din punerea cap la cap a filmărilor din cele două surse, este È™i modul în care Mircea Băsescu încearcă să-È™i schimbe discursul când È™tie că este înregistrat de SRI. Încearcă „“ încearcă, dar nu-i prea reuÈ™eÈ™te. Când mai cere 30 000 EUR pe lângă milionul deja dat, este atât de luat de apă încât nu pomeneÈ™te nicio vorbuliță despre vreun posibil avocat, pentru a da un cât de mic suport explicatiei pe care încearcă s-o acrediteze acum, că banii ar fi fost destinați acestuia. Nici când i se aminteÈ™te că a fost înregistrat spunând că o parte de bani a ajuns la Traian, nu e în stare să eschiveze mai bine: „žoi fi spus, cine È™tie ce-oi fi spus…”.
În fine, încercarea de muÈ™amalizare a cazului de către DNA este mult mai evidentă prin punerea alături a celor două seturi de filmări. Multe secvențe grave pentru familia Băsescu („žÈ™tie, bă, crezi tu că nu È™tie”, dar È™i altele) lipsesc din probatoriul filmic depus de DNA la dosar È™i prezentat nouă de către A3. Cum lipseÈ™te È™i acea scenă, pe care clanul Bercea susțină că a înregistrat-o, în care Mircea Băsescu ar mărturisi în clar că o parte din bani a ajuns la Traian.
După cum lesne se observă, atât instituțiile care susțin că ne apără de corupți cât È™i corupții folosesc cam acelaÈ™i „žmodus operandi” în încăierările pentru existență: înregistrări în draci, video È™i audio, apoi truncherea acestora după interese È™i încercarea de folosire a lor pentru intimidarea adversarului.
Sunt acuzați țiganii că scot filmulețele cu țârâita, după cum cred ei că-i avantajează, È™i că nu au încredere în justiție. Ba, mai mult, că o obstrucționează, neîncredințând acesteia, fără reținere, tot ce-au filmat.
Oare DNA face altfel? De când deține înregistrările pe care le-am văzut recent? Cam de prin 2013, am înțeles! Le-a folosit, a deschis vreun dosar împotriva lui Mircea Băsescu până când Antena 3 a dat pe post filmările lui Băsică. Nu. Și atunci?
Stat contra corupție sau gangsteri contra gangsteri?
Sunt convins că fiÈ™etele binomului sunt ticsite cu înregistrări tari despre Traian Băsescu È™i camarila lui. Sunt însă ținute acolo, la păstrat, pentru orice eventualitate. Pentru a fi sau nu folosite, după caz È™i interese de grup.
Este asta justiție? Și, mai ales, independentă?
Vă rog, nu mă faceți să râd! Râsul îngraÈ™ă.

Contele de Saint GermainEditorialeAntena 3,B1TV,Basica,Bercea Mondial,blaturi,DNA,Doinita Basescu,Francis Ford Coppola,Ion Cristoiu,John Huston,Mircea Basescu,smenuri,SRI,sustache,tunuriPutem considera biroul lui Mircea Băsescu, cel în care au avut loc întâlnirile cu membrii familiei Bercea, un fel de vizuină de serviciu, de grotă menită a adăposti, 'žpe È™ustache', ingineriile gangstereÈ™ti ale fratelui preÈ™edintelui României. Câte blaturi, È™menuri È™i tunuri s-or fi pus la cale acolo, doar Dumnezeu...Blog politic si polemic