Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

Nu am dubii că SRI dispune în acest moment de cele mai bune analize politice privind tendințele de evoluție a României pe termen scurt È™i mediu. În primul rând pentru că este posesorul exclusiv al unor informații cruciale, apoi pentru că are capacitatea de a influența, prin exploatarea acestor informații, mersul lucrurilor.
AÈ™a cum Banca Națională, prin pârghiile de monopol pe care le deține, poate pune la cale speculații pe care nicio casă de schimb valutar sau bancă privată nu È™i le-ar putea permite, tot aÈ™a È™i SRI, prin intermediul DNA È™i a agenților acoperiți cu care a saturat toate instituțiile importante ale statului, poate impune direcții È™i soluții politice imposibil de anticipat de simplii analiÈ™ti, ziariști sau chiar experti fără acces la informații cheie.
Prin urmare, în materie de date de intrare pentru fundamentarea unor raționamente cu probabilitate mare de confirmare, în timp ce ei È™tiu tot ceea ce știm noi, noi nu È™tim aproape nimic din ceea ce știu ei. Cum am putea atunci să le ținem piept, să-i depăÈ™im sau măcar să-i egalăm în clarviziune?
Aici, însă, se strecoară o nuanță în favoarea noastră: în momentul în care s-au scurs spre public suficiente date relevante pentru construirea unei demonstrații riguroase, soldată cu concluzii solide, chiar È™i pentru SRI devine foarte dificil, dacă nu imposibil, să mai deturneze, la o adică, sensul acestor concluzii.
Sifonarea în presă a unor fragmente de înregistrări, rechizitorii, denunțuri, toate privind persoane cu notorietate, mari generatoare de dividende mediatice, a permis fundamentarea, la nivelul comentatorilor civili, a câtorva astfel de demonstrații cu concluzii greu de contrazis și de eliminat din percepția publică (dacă cineva ar dori asta). Una dintre ele se referă la finanțarea cu bani negri a campaniei electorale din 2009 a PDL È™i a lui Traian Băsescu. Se poate considera o certitudine comiterea acestei infracțiuni pentru care, în codul penal, sunt prevăzute pedepse privative de libertate foarte severe.
În frenezia lor de a o îngropa de vie pe Elena Udrea, de a o amuți cu dovezi copleșitoare de corupție, procurorii DNA nu doar că au obținut dar au făcut și publice denunțurile grele ale unor coparticipanți la obținerea și dirijarea frauduloasă a respectivelor fonduri de campanie. Numele lui Vasile Blaga nu lipsește din lanțul slăbiciunilor descris de aceÈ™tia. Mai mult chiar, domnul Blaga este indicat drept terminalul administrativ fundamental în traseul banilor negri care au circulat atunci. Ceea ce, evident, îl plasează într-o clasă de gravitate cu mulți ani de reeducare. În plus, dintr-un reportaj TV recent, am înțeles că numărul denunțurilor care îl vizează pe Vasile Blaga, depuse la DNA de vechi camarazi de arme din PDL (deci persoane cât se poate de credibile), ar fi ajuns la 9. Dintre care, cele mai grave sunt legate de dosarul EADS, aflat încă în faza de armare. În așteptarea detonării, e clar că totul începe să semene cu o plasă de păianjen țesută în jurul domnului Blaga. Domnia sa fiind însă musca È™i nicidecum păianjenul.
Dar prioritatea majoră a binomului SRI+DNA în momentul de față nu este Blaga ci Băsescu. Mai precis, anihilarea lui Băsescu. Strategia pusă la cale în acest scop de copiii denaturați ai fostului președinte are cel puțin două direcții dominante de acțiune: obținerea de probe zdrobitoare împotriva acestuia È™i reducerea la maximum a pagubelor colaterale ce vor rezulta în urma coliziunii cu el. Față de magnitudinea unei astfel de confruntări, inculparea lui Blaga devine derizorie È™i poate fi amânată până la apariția unei ferestre de oportunitate. Deocamdată, din punctul de vedere al vânătorilor de ex-preÈ™edinte, este mai bine să-l păstreze pe Blaga în pasivitate decât să-l împingă, prin inculpare, la o solidarizare cu Băsescu È™i Udrea împotriva lor. Acesta, cred, este principalul motiv pentru care Vasile Blaga nu a fost încă deranjat de procurori.
Și pentru că veni vorba de Elena Udrea: setea ei de sânge e mare. Și crește. Nu muÈ™că din Băsescu pentru că îl știe toxic È™i amar la ananghie. Dar din Blaga… O, Doamne! La câte „ždeține” despre el, la cât l-a visat noaptea după ce i-a răpit partidul, la ce snagă de revanșă a mobilizat în ea în săptămânile din urmă… Sigur va face din el ținta ei predilectă. Să-l dea în gât, să-l deschidă la jugulară.
Ipoteza că Vasile Blaga ar fi protejat de SRI+DNA de dragul lui Klaus Iohannis, mi se pare uÈ™or telenovelistică. Ea ar presupune un Blaga necesar și irezistibil, un Iohannis neajutorat și sentimental È™i, mai ales, un cuplu Coldea – Kovesi milostiv cu semenii ca un Dumnezeu pe pământ (ceea ce se și crede). Prea multă miere, prea puțină fiere! Neverosimil pentru ceva care se trage din Traian Băsescu!
Nu cred că Vasile Blaga are vreo È™ansă să scape fără daune penale. S-a nimerit, spre ghinionul său, într-o conjunctură nefastă. Pentru Iohannis este mai degrabă o povară, pentru Băsescu și Udrea o țintă de consolare iar pentru DNA și SRI o cantitate neglijabilă în raport cu soclul de salvator al neamului pe care domnul Coldea se străduiește să o expună posterității pe doamna Kovesi.

Contele de Saint GermainEditorialeBanca Nationala,bani negri,campania electorala,DNA,Elena Udrea,Florian Coldea,Laura Kovesi,PDL,SRI,Vasile BlagaNu am dubii că SRI dispune în acest moment de cele mai bune analize politice privind tendințele de evoluție a României pe termen scurt È™i mediu. În primul rând pentru că este posesorul exclusiv al unor informații cruciale, apoi pentru că are capacitatea de a influența, prin exploatarea acestor...Blog politic si polemic