Scorul acestui articol
[Total: 577 voturi. Media: 4.9]

 

Mulți comentatori politici invocă, în argumentarea unor unor teorii pe care le lansează pe piață, informații ultrasecrete primite „pe surse”. Devin astfel, speră ei, mai interesanți, mai importanți È™i mai credibili în profețiile lor.

Eu, în cele ce urmează, nu voi invoca o „sursă” ci un „vis”. Despre surse poți fi luat la intrebări. Despre vise, cel mult la Bălăceanca.

Imediat după anunțarea rezultatului moțiunii de cenzură (joi, să fi fost orele 7-8 pm, adică seara devreme, înainte de culcare), am „visat” că mă sună cineva È™i, cu o voce ca prin batistă, îmi spune: „tocmai ai primit cea mai tare dovadă că rezultatele alegerilor europarlamentare din mai au fost scoase din soft, nu din votul real, la urne„.

Știți cum e cu visele. Pe unele le uiți imediat, altele îți rămân în memorie obsesiv, parcă ordonându-ți să faci ceva cu ele.

Vocea de la telefonul „din vis” mi-a povestit, chipurile „din interior”, niÈ™te lucruri atât de incredibile despre modul în care s-ar fi decis rezultatele la europarlamentarele din mai 2019, încât ele sunt greu de acceptat chiar È™i într-un delir oniric. Esența era că, în anumite laboratoare, unii (sforarii) s-ar fi jucat cu diverse scenarii electorale, de la cel mai optimist până la cel mai pesimist È™i, în final, au decis cum e „cel mai bine”. Pentru cine, pentru ce”¦ ? înțelegem noi singuri.

Ca să nu se uite ce-au stabilit sau ca să nu încurce cumva borcanele, au fost puse pe hârtie rezultatele ce trebuiau să împlinească „votul” de peste mai puțin de o săptămână. Pe două coloane:  partide È™i procente. Iar hârtia a fost transmisă, pe linie operativă, către două destinații executive: operatorii softului electoral È™i agenția de sondaje a casei.

Totul a ieÈ™it precum fusese comandat. Doar că s-a produs È™i o scăpare nepermisă. Agenția de sondaje a publicat cu două zile înaintea alegerilor, pe seama, zexe, ultimei sale măsurători sociologice, exact rezultatele finale pe care le primise în scris de la mai marii săi, È™i care ar fi trebuit să fie făcute publice imediat după închiderea urnelor, la exit pool.

Interlocutorul din vis a încheiat: „exact la fel se va întâmpla È™i la alegerile prezidențiale de peste o lună. Mai ales în primul tur. Iar în finală, doar dacă va fi absolută nevoie”.

Cum vă spuneam, unele vise te urmăresc. Precum acesta. Și, uneori, te luminează. Precum acum.

Și eu, ca mulți alții ce încearcă să analizeze pe bază de logică È™i normalitate politica internă românească, am apreciat că, pentru Klaus Iohannis, cel mai comod contracandidat pentru turul doi ar fi Viorica Dăncilă. În tot cazul, un contracandidat de preferat lui Dan Barna cu care, în principiu, preÈ™edintele actual împarte acelaÈ™i electorat.

Or noi ce vedem? Că, în continuare, Klaus Iohannis o atacă din răsputeri pe Viorica Dăncilă È™i il menajează frățeÈ™te pe Dan Barna. Iar în preziua moțiunii de cenzură a cerut explicit susținătorilor săi din parlament să dea jos guvernul PSD. Ceea ce s-a È™i intâmplat. Adică, indirect, să o slăbească È™i mai mult pe Dăncilă.

Din două una: sau Klaus Iohannis are o înțelegere cu Dan Barna pentru o eventuală finală în turul II, È™i de-asta nu se teme de o astfel de confruntare, sau e sigur că, oricât ar critica-o pe Dăncilă, în turul II tot cu ea se va întâlni.

Aici lucrurile se leagă foarte bine cu ce mi-a spus la sfârÈ™it vocea „din vis”: „exact la fel se va întâmpla È™i la alegerile prezidențiale de peste o lună. Mai ales în primul tur. Iar în finală, doar dacă va fi absolută nevoie”.

Atitudinea aparent irațională a lui Klaus Iohannis de a favoriza ajungerea in turul II a lui Dan Barna se transformă într-una de eficiență maximă pentru el dacă cineva îl poate asigura că, oricât ar critica-o pe Viorica Dăncilă, tot ea va prinde turul II.

De ce spun „eficiență maximă”? Pentru că, atacând-o în continuare pe Dăncilă È™i PSD È™i menajându-l pe Dan Barna È™i USR, Klaus Iohannis prinde doi iepuri dintr-o lovitură:

  • demonstrează că rămâne consecvent cu el însuÈ™i în ura sa nemăsurată față de PSD;
  • ține aproape, de partea sa, electoratul USR care l-ar fi preferat pe Barna în locul lui la Cotroceni.

Vorbele profetice ale vocii prin batistă ne sugerează că, indiferent ce se va vota la urne în primul tur, lui Klaus Iohannis i se va asigura, cu ajutorul softului electoral, Viorica Dăncilă ca adversar pentru turul II.

Și, mai spun vorbele profetice că sforarii alegerilor vor interveni È™i în turul doi cu procente prestabilite doar dacă ceva cu totul neprevăzut l-ar propulsa, totuÈ™i, pe Dan Barna drept al doilea finalist.

Uneori È™i visele au continuări. Poate va avea È™i al meu. Pentru că tare aÈ™ dori să aflu nume, locații, vectori de comunicare ocultă.

Și să mai aflu cine de la PSD È™i dece a stopat numărătoarea paralelă a voturilor la europarlamentarele din mai.

Predicția mea este că Viorica Dăncilă va ajunge in turul II indiferent cât de slabă va fi prestația ei È™i cât de bună va fi cea a contracandidaților. Pentru că această calificare nu depinde de voința electoratului  ci de un operator IT  care va introduce în computer procente prestabilite.

În rest”¦ democrație la superlativ.

https://www.conteledesaintgermain.ro/wp-content/uploads/2019/10/alegeri-soft.jpghttps://www.conteledesaintgermain.ro/wp-content/uploads/2019/10/alegeri-soft-150x150.jpgContele de Saint GermainEditorialeagentie de sondaje,contracandidat pentru Iohannis,Dancila in turul II,democratie la superlativdemocratie in picaj,prezidentiale,procente prestabilite,soft alegeri,turulII Dancila sau Barna  Mulți comentatori politici invocă, în argumentarea unor unor teorii pe care le lansează pe piață, informații ultrasecrete primite 'pe surse'. Devin astfel, speră ei, mai interesanți, mai importanți È™i mai credibili în profețiile lor. Eu, în cele ce urmează, nu voi invoca o 'sursă' ci un 'vis'. Despre surse poți...Blog politic si polemic