Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]


În ultimul număr al Dilemei Vechi,  Andrei Pleșu a comis o gafă de timing. La nici o zi după noua lovitură de imagine  pe care Antena 3 le-a dat-o detractorilor ei, câștigând un prestigios premiu internațional într-o companie ultraselectă, domnul Pleșu  a publicat un articol, gen execuție cu public în Piața Tien An Men, împotriva lui Mihai Gâdea.

Nu știu dacă, atunci când și-a elaborat  vituperația, AP era la curent cu succesul de ultimă oră al televiziunii conduse de dl. Gâdea. Înclin să cred că nu, deoarece, cum evenimentul se petrecuse cu doar vreo 30 de ore înainte de apariția Dilemei Vechi, ar fi însemnat că domnul Pleșu  și-a scris editorialul pe fugă,  în ultima clipă,  ceea ce pare cam fantezist având în vedere negraba lui aristocratică.

Mi se pare mult mai verosimilă ipoteza că articolul fusese finalizat dinainte, rodul multor aluviuni acumulate în timp, ce-l apăsau pe autor, și cărora le venise vremea dragării.

Întrebarea mea este de ce diplomatul și subtilul AP nu și-a retras în ultima clipă articolul din șpalțuri (vorba vine!) așteptând un moment mai prielnic să-l lanseze în luptă. Era limpede pentru oricine că a arunca cu noroi în cineva care tocmai a adus o referință bună țarii în acest concert mondializat de demonizare a României și românilor nu este chiar cea mai bună idee.

În fine, indiferent de explicații, gafa s-a produs. Unul dintre efectele ei, pe care îl putem sesiza acum, este exprimat extrem de sugestiv prin forumul la articolul respectiv.  Dacă în ziua apariției versiunii electronice au fost îngăduite pe forum și câteva comentarii palid critice la autor și la articol, începând de luni au fost acceptate la publicare doar părerile „de bine”. Și cum acestea, se pare, s-au epuizat rapid, de luni de la ora 08:11:35 (acum când scriu fiind miercuri, ora 15:30) nu a mai fost publicat nimic nou. Dumneavoastră ce deduceți de aici? Că cineva îl sabotează pe Andrei Pleșu împiedicând exprimarea unor elogioase aprecieri la adresa sa? Sau că texte precum cel intitulat de mine „Mlaștina trufiei” sunt blocate de o nemiloasă și partizană cenzurare a opiniilor?

Mi-l veți arăta cu degetul pe domnul Mircea Vasilescu, cerberul de la porțile Dilemei. Știu, nu e pentru prima oară când acest domn își confundă propriile gusturi cu bunul gust și propria judecată cu dreapta judecată.  Dar mă întreb, vă întreb și îl întreb: de ce, atunci, nu se desființează cu totul forumurile de la editorialele domnului Pleșu? Nu dă bine să procedezi precum Tismăneanu la EVZ? Există niște aparențe de libertate a opiniilor ce trebuie păstrate?

La Dilema Veche e tăcere. O tăcere a faptelor necuviincioase. Tăcerea pactizării cu compromisul!

Contele de Saint GermainEditorialeandrei plesu,Antena 3,cenzura,Dilema Veche,Mihai Gadea,Mircea Vasilescu,Piata Tien An MenÎn ultimul număr al Dilemei Vechi,  Andrei Pleșu a comis o gafă de timing. La nici o zi după noua lovitură de imagine  pe care Antena 3 le-a dat-o detractorilor ei, câștigând un prestigios premiu internațional într-o companie ultraselectă, domnul Pleșu  a publicat un articol, gen execuție cu public...Blog politic si polemic