Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]


În ultimul număr al Dilemei Vechi,  Andrei Pleşu a comis o gafă de timing. La nici o zi după noua lovitură de imagine  pe care Antena 3 le-a dat-o detractorilor ei, câştigând un prestigios premiu internaţional într-o companie ultraselectă, domnul Pleşu  a publicat un articol, gen execuţie cu public în Piaţa Tien An Men, împotriva lui Mihai Gâdea.

Nu ştiu dacă, atunci când şi-a elaborat  vituperaţia, AP era la curent cu succesul de ultimă oră al televiziunii conduse de dl. Gâdea. Înclin să cred că nu, deoarece, cum evenimentul se petrecuse cu doar vreo 30 de ore înainte de apariţia Dilemei Vechi, ar fi însemnat că domnul Pleşu  şi-a scris editorialul pe fugă,  în ultima clipă,  ceea ce pare cam fantezist având în vedere negraba lui aristocratică.

Mi se pare mult mai verosimilă ipoteza că articolul fusese finalizat dinainte, rodul multor aluviuni acumulate în timp, ce-l apăsau pe autor, şi cărora le venise vremea dragării.

Întrebarea mea este de ce diplomatul şi subtilul AP nu şi-a retras în ultima clipă articolul din şpalţuri (vorba vine!) aşteptând un moment mai prielnic să-l lanseze în luptă. Era limpede pentru oricine că a arunca cu noroi în cineva care tocmai a adus o referinţă bună ţarii în acest concert mondializat de demonizare a României şi românilor nu este chiar cea mai bună idee.

În fine, indiferent de explicaţii, gafa s-a produs. Unul dintre efectele ei, pe care îl putem sesiza acum, este exprimat extrem de sugestiv prin forumul la articolul respectiv.  Dacă în ziua apariţiei versiunii electronice au fost îngăduite pe forum şi câteva comentarii palid critice la autor şi la articol, începând de luni au fost acceptate la publicare doar părerile “de bine”. Şi cum acestea, se pare, s-au epuizat rapid, de luni de la ora 08:11:35 (acum când scriu fiind miercuri, ora 15:30) nu a mai fost publicat nimic nou. Dumneavoastră ce deduceţi de aici? Că cineva îl sabotează pe Andrei Pleşu împiedicând exprimarea unor elogioase aprecieri la adresa sa? Sau că texte precum cel intitulat de mine “Mlaştina trufiei” sunt blocate de o nemiloasă şi partizană cenzurare a opiniilor?

Mi-l veţi arăta cu degetul pe domnul Mircea Vasilescu, cerberul de la porţile Dilemei. Ştiu, nu e pentru prima oară când acest domn îşi confundă propriile gusturi cu bunul gust şi propria judecată cu dreapta judecată.  Dar mă întreb, vă întreb şi îl întreb: de ce, atunci, nu se desfiinţează cu totul forumurile de la editorialele domnului Pleşu? Nu dă bine să procedezi precum Tismăneanu la EVZ? Există nişte aparenţe de libertate a opiniilor ce trebuie păstrate?

La Dilema Veche e tăcere. O tăcere a faptelor necuviincioase. Tăcerea pactizării cu compromisul!

Contele de Saint GermainEditorialeandrei plesu,Antena 3,cenzura,Dilema Veche,Mihai Gadea,Mircea Vasilescu,Piata Tien An MenÎn ultimul număr al Dilemei Vechi,  Andrei Pleşu a comis o gafă de timing. La nici o zi după noua lovitură de imagine  pe care Antena 3 le-a dat-o detractorilor ei, câştigând un prestigios premiu internaţional într-o companie ultraselectă, domnul Pleşu  a publicat un articol, gen execuţie cu public...Blog politic si polemic