Scorul acestui articol
[Total: 2 voturi. Media: 2.5]

Postul de televiziune B1TV a decis,  după „brevet” chinezesc, să copieze fără jenă formatul uneia dintre cele mai ieftine și profitabile emisiuni ale momentului, emisiunea „În gura presei” realizată de Mircea Badea.  Astfel a apărut, programată în aceleași zile și la aceleași  ore cu originalul, pastișa intitulată : „Lumea lui Banciu”.

Pe Radu Banciu l-am cunoscut, inițial, ca voce. Comenta spiritual și graseiat, alături de Radu Naum, Turul Franței. Cei doi realizau aproape un miracol: te țineau ore întregi, prin șarjele lor împănate inteligent cu elemente de istoria și geografia Franței, să privești la unul dintre cele mai netelegenice și anoste sporturi.

Apoi i-am văzut și chipul. Prin diverse emisiuni de sport, de șuetă cu băieții la o bere, de nocturne tabloidizate. Tot mai transformat. Mereu cu o mască nouă, mereu mai incisiv, mereu mai locvace, mereu mai în față. Până când a obținut propria sa emisiune cu, desigur, sarcina și ambiția nedeclarate de a-l depăși pe Badea.

La început m-a amuzat în noua postură.  Așa cum îl priveam printre picături,  în pauzele de publicitate ale emisiunii lui Mircea Badea, mi se părea că afișează un soi de jemanfișism productiv, de limbaj frust  fără microfonie,  care dădeau viață, pe ora sa de emisie, acelui post anchilozat. Până când, odată, întârziind asupra sa în așteptarea finalizării unei tirade ce începuse promițător, am fost șocat de o oribilă stridență: „ce pretenții să ai de la fosila aia de Å¢opescu?”!

Din păcate,  astfel de „excentrice” portretizări, de judecăți de valoare făcute pe invers tocmai ca să intrige, aveau să se repete, să se înmulțească. Până când au devenit regulă,  motor de marketing, mijloc imund, scuzat (crede autorul) de scop.

M-am lămurit că inteligentul, spiritualul, subtilul Radu Banciu a decis, pentru rating, să se ofere spre consum. Dar nu ca o marfă de lux, accesibilă unui public elevat, ci ca o marfă de duzină destinată vulgului predominant statistic. Radu Banciu a decis să se vândă ca un produs din zona gri, ca un exhibiționist, ca o cocotă, ca un drog ușor, contrafăcut.

Ați văzut cum procedează cerșetorii cu infirmități care-și expun repugnant cioturile sumețându-și mânecile cămășii și cracii pantalonilor? Tot așa Radu Banciu a ales să ne dezguste cu invidia sa purulentă (această  dezgustătoare  infirmitate de caracter), lansându-se, aseară,  într-o diatribă viscerală mai vomantă decât măruntaiele înșirate pe caldarâm ale câinilor striviți in trafic. Å¢inta sa: postul Antena 3, Mihai Gâdea și premiul tocmai obținut de „The Poison in our Homes” la gala AIB.

Răducule, e păcat de reperele de la care te revendici. Să te prăbușești din tradiția și aerul aristocratic al Marais-ului în trivialitatea Ferentarilor nu merită nici măcar pentru a-l învinge pe Mircea Badea. Ai reușit caricaturizări demne de pictorii din Place du Tertre, care m-au amuzat până la lacrimi (Zânul, Hagi, Ilie Năstase); de ce e nevoie să treci în irealism, să plonjezi în ridicol, punând urechi de prost lui Å¢iriac (care numai prost nu e) și  luând la țintă morți calzi, încă neîngropați, pentru a stârni salivația necrofagilor ?

Contele de Saint GermainEditorialeAntena 3,Cristian Topescu,Hagi,Ilie Nastase,Ion Tiriac,Mihai Gadea,Mircea Badea,Radu Banciu,Radu Naum,Turul FranteiPostul de televiziune B1TV a decis,  după 'brevet' chinezesc, să copieze fără jenă formatul uneia dintre cele mai ieftine și profitabile emisiuni ale momentului, emisiunea 'În gura presei' realizată de Mircea Badea.  Astfel a apărut, programată în aceleași zile și la aceleași  ore cu originalul, pastișa intitulată : 'Lumea...Blog politic si polemic