Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

Așa cum am anticipat, Traian Băsescu ține morțiș să se bucure din plin de toate jucăriile instituționale pe care le mai are la îndemână. Este precum acei copii lacomi care nu se opresc până nu mănâncă și ultima acadea din bombonieră. După ce l-a ciuruit pe Fenechiu și i-a pus lui Dragnea o bombă cu ceas sub pernă, acum a îndreptat furtunul de pompieri al DNA-ului (căci, Doamne, totul este atât de pompieristic făcut pe tărâmul înțesat de fitile al doamnei Kovesi) spre Ovidiu Silaghi, să-i ia fierbințeala din creieri că ar putea  semna privatizarea CFR Marfă. Și pentru că augustul ăsta e mai torid ca oricând, a pus nițel jetul și pe Corneliu Dobrițoiu, ordonând extinderea cercetării penale asupra acestuia, ca nu cumva să-și închipuie cineva că justiția lui Băsescu pleacă în concediu când interesele țării (și mai ales ale Cotrocenilor)  îi cer să vegheze.
Ați observat noua tehnică: se ia un nemulțumit din tabăra USL-ului, pe deasupra și cu îngerul slăbit de păcate (în cazul de față senatorul ex-PSD Valer Marian) și se pune la perpelit până când se coace de-un autodenunț împotriva lui Dragnea, apoi împotriva lui Silaghi, ba chiar și împotriva lui Ponta. Apoi DNA se mobilizează în regim de urgență și, ce să vezi, Drangea dosar, Silaghi dosar, se pregătește Ponta și cine-o mai fi nevoie. Simplu și greu de contestat: „domne, omu-i de-al lor, le știe din interior, nu poate fi suspectat că inventează sau c-ar fi de-ai lu”™ Băsescu” etc. Culmea este că mecanismul suportă chiar îmbunătățiri, gândindu-ne că, la nevoie, se mai poate inventa și un al doilea martor, care să-l confirme pe primul, mințind, evident, dar întărind delațiunea convenabilă, că doar nu s-or fi terminat șantajabili și oportuniștii și frustrații din USL.
Și decapitările politice în rândurile USL se vor înmulți, iar percepția internațională se va consolida pe ideea că justiția din România lucrează, lucrează chiar bine și că centrul de greutate al corupților cu gulere albe este la PSD, la PNL, nicidecum în ograda președintelui Băsescu. Și că bietul președinte Băsescu, din puțina putere ce i-a mai rămas după tentativa de lovitură de stat, face și el ce poate ca să propulseze la prezidențiale o persoană integră și de mare deschidere („exagerat de mare” ar spune cunoscătorii), pe numele ei Elena Udrea.
Iar în vremea asta cealaltă jumătate a puterii, cea reprezentată de USL, tace. Nu protestează la avalanșa de abuzuri cu DNA-ul făcute de Băsescu, nu ia măsuri legislative și administrative pentru ca autoritatea ministrului justiției asupra procurorilor să devină efectivă și să îndrepte lucrurile; tăcere cauzată de teama ca nu cumva să le sară din nou la beregată mahării UE ori dragii noștri justițiari ascultători de telefoane și cititori de emailuri de la Washington, să nu cumva să îi acuze că vor să subjuge justiția, că protejează marea corupție.
Sloganul „noi nu ne amestecăm în justiție” este cea mai mare gogomănie vândută ca formă de integritate ce s-a vehiculat în ultimii ani pe piața politicii românești. Cum să nu te amesteci în justiție, cum să nu încerci a o elibera, când vezi limpede că este purtată în lesă, că este pusă să latre și să muște pe bază de nuia și zăhărel.
Practic, acum se construiește precedentul. Precedentul lipsei de ripostă la  batjocorirea justiției de către justiție. Iar când, într-un târziu, Ponta și Antonescu se vor hotărâ să riposteze (căci sigur se va întâmpla acest lucru), li se va râde in nas exact cu precedentul tolerat de ei: „cât a fost vorba de alții ați tăcut mâlc, ați făcut pe principialii, ați declarat cu emfază că respectati justiția și că aveti încredere în ea. Acum, că v-a luat vouă cămașa foc, săriți ca arși să protestați”.
Să nu-și imagineze liderii USL că nu se vor găsi câțiva derbedei din propriile tabere care, la semnalul indicat de tartorul pleșuv, să facă autodenunțurile cele mai adecvate juridic (după modelul Valer Marian) pentru ca două dosare penale, pe numele Victor Ponta si Crin Antonescu,  să fie deschise și judecate în regim de urgență, spre a-i forța la demisii.
Atunci să-i văd, pe prea calmii co-președinți USL, pe unde mai scot cămașa. Cine o să-i mai creadă și, mai ales, cine o să-i mai susțină pentru a-și demonstra nevinovăția și a-și continua lupta.
Spirala provocărilor prin justiție concepută de Traian Băsescu este doar la început. USL trebuie să găsească de urgență forma de a o contracara, de a impune DNA-ului, prin metode democratice ferme, să-și facă cu același zel și cu aceeași promptitudine datoria și în cazul membrilor camarilei băsesciene, Udrea, Blejnar, Videanu ș.a., împotriva cărora Corpul de Control al Primului Ministru a transmis în urmă cu un an de zile sesizări oficiale privind imense fraude comise pe vremea guvernelor Boc și Ungureanu.
Domnule Ponta, dacă veți sta în continuare cu mâinile in sân, guvernul dumneavoastră va fi dezasamblat ministru cu ministru prin metoda dosarelor penale construite politic.
Domnule Antonescu, rapid, foarte rapid, toți oamenii dumneavoastră de încredere vor fi însemnați cu fierul roșu al DNA-ului și decredibilizați îndeajuns încât ramura dizidentă din PNL să poată emite cu șanse pretenții reformiste.
Dacă vă amăgiți cu iluzia că un an va trece repede și Traian Băsescu nu va avea ce face ca să vă distrugă, înseamnă că nu meritați încrederea atâtor milioane de români care v-au votat să luptați, nu să vă predați.
Trebuie să acționați urgent folosindu-vă, cum face și Traian Băsescu, de tot armamentul  și de toată muniția de care dispuneți. Eu v-am sugerat o primă mișcare, un miting USL gigantic, gândit să pornească de jos în sus. Poate că domniile voastre aveți idei mai bune. Perfect! Puneți-le însă în practică, să le vedem și noi, să le simțim, să le constatăm efectele benefice. Nu vă rezumați doar la lupta declarativă căci aceasta nu mai este de ajuns. Ea nu face altceva decât să hrănească impresia, tot mai răspândită, că dumneavoastră înșivă nu mai aveți încredere în forța pe care o reprezentați.

Contele de Saint GermainEditorialeBasescu,Blejnar,CFR Marfa,Corneliu Dobritoiu,Cotroceni,Dragnea,Elena Udrea,Fenechiu,Kovesi,Ovidiu Silaghi,PNL,PSD,USL,Valer Marian,VideanuAșa cum am anticipat, Traian Băsescu ține morțiș să se bucure din plin de toate jucăriile instituționale pe care le mai are la îndemână. Este precum acei copii lacomi care nu se opresc până nu mănâncă și ultima acadea din bombonieră. După ce l-a ciuruit pe Fenechiu și i-a...Blog politic si polemic