Scorul acestui articol
[Total: 367 voturi. Media: 4.9]

 

Internetul este noua armă terminală a omenirii. Impactul descoperirii și folosirii sale seamănă în multe privințe cu impactul descoperirii și folosirii fisiunii nucleare în secolul trecut.

Ambele, și fisiunea nucleară și Internetul, au și uriașe părți bune, și colosale părți rele. Așa cum fisiunea a permis producerea energiei nucleare, nepoluantă și practic inepuizabilă, tot așa și Internetul a permis interconectarea oamenilor planetei, aproape gratis și practic fără limite.

La lansarea fiecăreia dintre aceste grandioase cuceriri științifice s-a insistat pe părțile bune. Dar în pasul doi, imediat după acceptarea socială, s-au exploatat apocaliptic părțile rele.

Astăzi aproape că nu se mai vorbește despre centralele nucleare și energia lor curată, în vreme ce despre înarmarea nucleară a Coreei de Nord și a Iranului (de exemplu) știrile sufocă media. Seducția subiectului vine de la posibilitatea concentrării în mâini puține și aparent slabe a unei forțe de distrugere ce anulează toate superioritățile ce contau până acum.

Faptul că protectorii și adepții pacifismului sunt infinit mai numeroși și mai raționali decât cei câțiva războinici fanatizați care amenință în stânga și in dreapta cu arsenalul lor de arme nucleare, nu mai reprezintă o garanție că butoane roșii nu vor fi acționate într-un moment de rătăcire de vreun deget dement.

E minunat Internetul prin formidabilul său acces la informații. Și vast, și rapid, și interactiv. Nu are rost să enumăr aici inestimabilele sale avantaje, căci le cunoaștem fiecare din experiența proprie.

Doar că, la umbra beneficiilor Internetului, au început să apară și să prolifereze și „žmaleficiile” sale.

Putem afla informații până de curând inaccesibile omului de rând, despre substanțe și fenomene chimice, despre materiale și tehnici de prelucrare a acestora. Ceea ce este excelent. Dar unii pot învăța de aici cum să realizeze otrăvuri și explozibili. Și chiar trec la fapte. Arsenalul de luptă al teroriștilor de azi s-a fundamentat în mare măsură pe accesul liber, prin Internet, la astfel de informații. Reale, dar inaccesibile lor până ieri, în lipsa acestui instrument atât de puternic.

Curiozitatea noastră despre natură, reproducere, sex, carnalitate este, mulțumită Internetului, mult mai puțin acută. Dar imediat constatăm și efectul pervers: explicitarea sexului până la pornografie și deviațiile sale, cu ilustrări HD puse gratuit la îndemâna oricui, duce la apariția unor metastaze oribile în comportamentul unora mai slabi de înger: pedofilie, trafic de carne vie, înălțarea mișcării LGBT la rang de normalitate și chiar de model de urmat, exacerbarea animalismului uman până la degradări ale speciei de care nu ne credeam în stare etc.

Și exemple ca acestea, din zona dualismului bine „“ rău iscat de abundența de informații reale de pe Internet (atenție, mă refer aici la „žinformații REALE”, nu la fake-uri!), aș putea prezenta la nesfârșit. Doar că ele sunt eclipsate total în ultima vreme de un produs al Internetului ce se dovedește mult mai puternic și mai nociv decât păcatul de a oferi „žinformații reale” ce pot fi folosite în scop negativ. Este vorba de înfloritoarele REÅ¢ELE de SOCIALIZARE.  În care se acționează din greu cu tehnici sociologice de culegere de date, de sortare, profilare, manipulare, sectarizare, mancurtizare a subiecților acestora. În care informațiile contrafăcute și cosmetizările tedențioase capătă o forță de sensibilizare, de producere și întreținere a emoțiilor dorite, a unor iluzii îndelung premeditate, mai puternică chiar decât cea a superproducțiilor hollywoodiene. Combinând măiestrit jumătăți de adevăr cu jumătăți de minciună, o mână de „žiluminați” a ajuns să împlinească într-o proporție terifiantă un obiectiv îndelung urmărit: manipularea unor utilizatori „“ țintă ai rețelelor lor de socializare până foarte aproape de hipnotismul total.

Facebook este rețeaua de socializare cu cei mai mulți utilizatori mondiali: peste 2,5 miliarde la începutul lui 2020. România are în acest moment peste 10 milioane de utilizatori. Adică jumătate din populația totală  estimată a țării a fost deja  infestată cu virusul Facebook. O forță de penetrare și contaminare a Facebook „“ ului incomparabil superioară celei a temutului COVID 19 care ne-a dat viața peste cap în ultimele luni.

O paralelă între efectele negative la nivel de masă ale marilor virusuri ce au înspăimântat lumea modernă (Ebola, HIV, Gripa Spaniolă, SARS, COVID 19) și ale marilor rețele de socializare facilitate de Internet (Facebook, Youtube, Instagram, LinkedIN, Twitter), nu este deloc exagerată. Ba chiar devine necesară, având în vedere impactul lor asemănător: ambele au o putere de penetrare uriașă, ambele generează pandemii, îmbolnăvind masiv (fizic, respectiv psihic) populații de toate rasele și culturile planetei, ambele modifică dramatic comportamentele sociale și generează psihoze și fenomene dintre cele mai greu de controlat.

Există multe evenimente socio „“ politice  petrecute în ultimii ani pe planetă care s-au desfășurat după un pattern evident, extrem de precis, ce nu putea fi în niciun caz fructul hazardului. Primăvara Arabă, de exemplu, a reunit sub această titulatură ample mișcări de revoltă populară, trase parcă la indigo, în peste 20 de țări din Orientul Mijlociu și Africa de Nord. Totul a pornit de la sinuciderea prin auto-incendiere a unui negustor de zarzavaturi din Tunisia care a ales să protesteze astfel împotriva președintelui țării sale. A fost suficientă această scânteie pentru a se declanșa haosul pe două continente. Wikipedia (sic!!!) explică: „žExistența mijloacelor de comunicație modernă precum Facebook sau Twitter au înlesnit organizarea revoltei, fapt pentru care guvernele din mai multe țări afectate de proteste au blocat accesul la ele sau chiar la întregul Internet.”

Ceea ce a stârnit recent în SUA proteste violente, uciderea barbară a lui  George Floyd, s-a transformat urgent dintr-o indignare legitimă în cu totul altceva. Într-o incendiere, la propriu, a Americii și, mai apoi, a planetei. Tragedia lui George Floyd a fost confiscată pe loc de rețelele de socializare de pe Internet, devenind pretext pentru marea lovitură anti „“ Trump, pregătită  cu meticulozitate de democrați, înainte de alegerile prezidențiale din SUA.

Intrarea într-un scenariu de guerilă urbană, cu ajutorul manipulării masive prin intermediul rețelelor de socializare, a fost îndelung premeditată și bine pusă la punct. Cu repetiții de calibrare în timpul Primăverii Arabe, dar și, mai recent, cu proteste violente în țări ale Americii de Sud, cu experimente de mobilizare masivă a unor categorii de utilizatori bine țintiți și ușor de scos în stradă (București, proteste Piața Victoriei, culminând cu 10 august 2018), marii strategi ai războiului prin Facebook au ajuns acum la punctul culminant al planului lor: scoaterea lui Donald Trump din lupta pentru un al doilea mandat la Casa Albă.

Asistăm în aceste săptămâni la un mare foc de artificii planetar (ca să nu spun incendieri și devastări) care se întinde peste tot unde stăpânii Internetului sunt nemulțumiți de cei care conduc. S-a ajuns la momentul „acum ori niciodată”! Rețelele de socializare dau în clocot, au devenit mari comandamente de asalt, sunt scoși la răzbel toți „žprogresiștii”, care au fost îndelung hrăniți cu sloganurile așa  zisei corectitudini politice. „žProgresiști din toate țările, uniți-vă”! Nu vă par cunoscute „žmantrele” acestea? Și toate răzmerițele, din Europa, din Australia, din Asia, din Africa nu sunt, practic, trase la indigo după cele din SUA? Coordonarea unică este evidentă.

Ce dacă ei,  fanaticii feibuciști, sunt peste tot minoritari? Strada e a lor și asta contează! Nu mai trebuie ascultată vocea majorității, de vreme ce majoritatea stă pitită prin case!

„žLași, indiferenți, bolnavi, babalâci! Vor aceștia să voteze? Să ne impună nouă reguli? Tocmai ei? Expirații? Anchilozații? Nostalgicii? OK! Atunci le punem urnele undeva sus, pe-un vârf de munte. Dacă ajung până acolo, să voteze. Dacă nu, să ne lase!”

Acesta este marele progres urmărit prin revoluția rețelelor de socializare: conducătorii de națiuni, liderii de popoare să nu mai fie aleși la secțiile de votare, de majorități pașnice, ci pe stradă, de furioși minoritari care sparg vitrine.

Asistăm, se pare, la agonia democrației!

Închei cum am început: Internetul este noua armă terminală a omenirii. Bomba atomică a secolului 21. „žRadioactivitatea” sa este infinit mai distrugătoare decât cea a uraniului îmbogățit. De ce? Pentru că, până să afecteze sânge și oase, ea avariază grav discernământul uman. Adică exact ceea ce mai poate ține în echilibru această lume a noastră, din ce în ce mai instabilă.

https://www.conteledesaintgermain.ro/wp-content/uploads/2020/06/facebook.pnghttps://www.conteledesaintgermain.ro/wp-content/uploads/2020/06/facebook-150x150.pngContele de Saint GermainEditorialeFacebook,fake news,George Floyd,guerila urbana,Internetul noua bomba atomica,manipulare Facebook,Primavara Araba,progresisti,radioactivitate,retele de socializare,revolte anti Trump  Internetul este noua armă terminală a omenirii. Impactul descoperirii și folosirii sale seamănă în multe privințe cu impactul descoperirii și folosirii fisiunii nucleare în secolul trecut. Ambele, și fisiunea nucleară și Internetul, au și uriașe părți bune, și colosale părți rele. Așa cum fisiunea a permis producerea energiei nucleare, nepoluantă...Blog politic si polemic