Scorul acestui articol
[Total: 604 voturi. Media: 5]

 

RuÈ™ii au fost tot timpul niÈ™te excelenți È™ahiÈ™ti. La ei È™ahul se învață în È™coală, iar asta e o formă de modelare în masă a gândirii, pe principii de calcul È™i anticipare.

Mă întrebam în articolul precedent care o fi rolul serviciilor secrete ruseÈ™ti în România. Că de indiferență sau neimplicare nu le putem bănui.

Nici n-am apucat să rostesc bine respectiva întrebare (e drept, deloc picată din senin) că două informații s-au È™i grăbit să apară în media, în chip de posibil răspuns, pentru a ne deschide cât de cât ochii.

Prima informație:

europarlamentarul Siegfried MureÈ™an a trecut de la PMP la PNL Orban. Această miÈ™care, confirmată de domnul MureÈ™an,  este urmată imediat de o È™tire pe surse cum că „žSiegfried MureÈ™an ar fi premierul pe care l-ar dori acum Klaus Iohannis, pentru a o înlocui pe Viorica Dăncilă„.

A doua informație (preluată de pe DC News):

„žÎn urmă cu câteva zile, Radu Cristescu a postat un mesaj pe pagina personală de Facebook. După doar câteva minute mesajul a fost È™ters, dar DC NEWS vă prezintă în exclusivitate atacul lui Cristescu.

Totul s-a petrecut în contextul trecerii lui Siegfried MureÈ™an de la PMP la PNL.

Cristescu l-a acuzat pe Tomac căruia nu i-a pronunțat numele, dar a făcut referire la termenul de „venetic”, adică străin, făcând referire la faptul că e din Republica Moldova. Totodată, Cristescu s-a referit È™i la negocierile de fuziune cu PNL pe care Tomac le-a purtat cu Raluca Turcan.

Însă atacul nu se opreÈ™te aici. Radu Cristescu continuă È™i aduce acuzații de spionaj È™i legături cu Rusia È™i KGB.

„žExistă un venetic, sau cum s-ar spune o vinitură, care în data de 1 februarie 2017 a fost la un pas să ne verse în „marele PNL”, a fost un pas doar că a aflat comandantul È™i i-a dat peste cap compas. 

Veneticule, È™tiu cine eÈ™ti, È™tiu la a cui comandă răspunzi, È™tiu ce ai de gând să faci, È™i îți promit cu toată ființa mea că nu te las, chiar dacă te plângi omului tău de legătură de la ambasada Rusiei, È™i pe BucureÈ™ti – PloieÈ™ti, de data asta…. pe dreapta.

Crezi că dacă eÈ™ti dublu eÈ™ti È™i deÈ™tept? Jos labele de pe PMP, veneticule!

Vezi că nici PMP È™i nici România nu sunt Ismail-îc! Apropo, las să treacă alegerile astea È™i te voi arăta în toată splendoarea ta”, a postat Radu Cristescu pe pagina personală de Facebook”.

Sigur că, în lipsa unor dovezi concludente, nu voi gira în niciun fel acuzele extrem de grave ale lui Radu Cristescu. Mă folosesc însă de ele, acordându-le oarece È™anse să conțină un sâmbure de adevăr, deoarece se înscriu într-o logică de acțiune a serviciilor secrete bine descrisă de istoriografi.

Firul logic pe care îl întrevăd este următorul: ruÈ™ii È™tiu că nu pot avea în Klaus Iohannis un aliat temeinic atâta vreme cât acesta este controlat îndeaproape de SUA È™i Germania. Pe de altă parte, istoric È™i ideologic, PSD ar putea prezenta unele predispoziții pentru construirea de punți cu Rusia. Acestea ar fi, rezumate, opțiunile pe politica mică, bilaterală, ale Rusiei în raport cu România.

Politica mare prezintă, însă, un alt tablou. Prin poziționarea PSD alături de SUA È™i Israel în spinoasa problemă a mutării ambasadei la Ierusalim, PSD devine pentru Moscova dintr-un potențial aliat în politica mică, bilaterală, un inamic ce trebuie combătut È™i slăbit prin toate mijloacele în politica mare.

Iată de ce este plauzibil, chiar logic, ca, în conjunctura internatională actuală, urmaÈ™ii KGB să facă tot ce depinde de ei pentru a-l slăbi pe Dragnea È™i a-l întări pe Iohannis. Căci războiul lor important cu SUA se poartă în Orient È™i nu la nord de Dunăre.

Și acesta e doar începutul. După declarația de ieri a preÈ™edintelui Trump, de denunțare a tratatului cu Iranul, antagonismul pozițiilor SUA È™i UE a căpătat forme ce necesită poziționări tranÈ™ante din partea țărilor mai mici, printre care se numără È™i România, fată de unul sau altul dintre aceste două blocuri de interese.

Evident că eforturile la nivelul politicii externe a Rusiei se vor concentra pe stimularea pronunțărilor nete. Dacă vor reuÈ™i să-l determine pe preÈ™edintele Iohannis să aleagă fără echivoc între SUA È™i UE, atunci vor obține o victorie geostrategică importantă. Deja, prin poziționarea fermă È™i extrem de surprinzătoare a lui Liviu Dragnea alături de echipa Trump – Netanyahu, Klaus Iohannis a fost pus într-o mare dificultate. A fost atras în ring, ba chiar a È™i executat câteva miÈ™cări de pugilat, dovedind destul de multă stângăcie.

AÈ™tept, de data asta cu mare interes, o poziție a ambasadorului SUA la BucureÈ™ti. Cu cât această poziție întârzie să apară, cu atât situația lui Klaus Iohannis o să devină mai È™ubredă È™i mai greu de redresat.

https://www.conteledesaintgermain.ro/wp-content/uploads/2018/05/dragnea.jpghttps://www.conteledesaintgermain.ro/wp-content/uploads/2018/05/dragnea-150x150.jpgContele de Saint GermainEditorialeDeclaratie Radu Cristescu,Iohannis si ambasada in Israel,Netanyahu,sah,serviciile secrete rusesti,Siegrfied Muresan,trump Iran  RuÈ™ii au fost tot timpul niÈ™te excelenți È™ahiÈ™ti. La ei È™ahul se învață în È™coală, iar asta e o formă de modelare în masă a gândirii, pe principii de calcul È™i anticipare. Mă întrebam în articolul precedent care o fi rolul serviciilor secrete ruseÈ™ti în România. Că de indiferență sau...Blog politic si polemic