Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

Este relativ simplu să ne imaginăm cum va arăta scena politică din România la 1 ianuarie 2015. Principala noutate va fi prezența unui alt președinte la Cotroceni. Procentele din Parlament vor păstra structura actuală, cu o fluctuație de  ±10% (ceea ce nu va afecta semnificativ distribuția de forțe dintre antibăsiști și băsiști, indiferent dacă la acel moment USL va mai fi în viață sau se va fi destrămat pe parcurs). Procentele de la europarlamentarele din mai 2014 vor putea să modifice raportul dintre PSD și PNL, stabilit la parlamentarele din 2012, dar nu această modificare va marca prin consecințe de substantă următorii ani ci pierderea dramatică de pondere a băsiștilor (contribuția lor la zestrea PPE) în raport cu antibăsiștii.
Am prezentat totul în termeni de băsism și antibăsism pentru că, din perspectiva lui Traian Băsescu, raportul de forțe gândit astfel este esențial pentru analizele și deciziile sale din ultimul an de mandat prezidențial.
Traian Băsescu știe că proiectele sale, de a mai face politică mare în România, după ce nu va mai fi președinte, sunt pur utopice. Cine să-l susțină? Noua Dreaptă, Alianța pentru România, chiar și PDL, la limită? Să fim serioși! Toate trei laolaltă, în cea mai optimistă proiecție, dacă vor atinge 20%.
Fără pârghiile de la Cotroceni, fără nucleul dur și consistent din Parlamentul European, fără o pondere cât de cât de luat în seamă în Parlamentul României, Traian Băsescu se va afla în situația unui general nu doar fără muniție dar și fără trupe. Care, pe deasupra, va fi și ținta dezlănțuirii justițiare a celor cu care s-a jucat ani de-a rândul, cinic și abuziv, de-a hoții și vardiștii.
Deși bravează cu celebrul său râs tabagic ori de câte ori este întrebat dacă nu se teme pentru libertatea sa post-imunitate, nu încape nicio îndoială că problema îl preocupă în cel mai înalt grad. Timpul trece atât de repede, săptămânile zboară, cum să se pună la adăpost?
Eu cred încă, deși el s-a grăbit să dezmintă astfel de planuri, că nu scoate deloc din calcul o posibilă demnitate internațională (ce, printre altele, i-ar asigura și o solidă imunitate). Dar este foarte posibil să-și caute imunitatea și în țară. Cea mai trainică și ușor de atins poziție aici (deoarece depinde chiar de semnătura sa, a celui de azi) ar fi aceea de Președinte al CCR, în locul lui Zegrean. Care Zegrean, la momentul stabilit, ar face un pas înapoi dându-și demisia, să zicem, pe motiv de boală.
Varianta lui TB, comunicată în ultima vreme cu o insistență suspectă, aceea că va continua să facă politică în România, este doar un truc menit să îi încurajeze pe susținătorii lui să nu se simtă părăsiți, să nu abandoneze, din defetism, corabia. Dar hai să reflectăm o secundă și la soluția asta. Ce-ar presupune? Ca Traian Băsescu, după grandoarea Cotrocenilor, să accepte umilința de a conduce o oaste de șontorogi, de simboluri ale corupției (Udrea), lașității (BOC), infatuării găunoase (MRU), detracțiunii naționale (Macovei), delirului nostalgic (Neamțu)?  Greu de crezut că un astfel de personaj, cât de depreciat ar fi el conform grilelor morale, s-ar împăca, totuși, cu o etichetă de NIMENI ÎN MULÅ¢IME.
Și acțiunile lui TB menite să ne facă să credem că se zbate pentru a impune un prezidențiabil cu șanse la alegerile din 2014 sunt tot parte a unui truc.  Întâlnirile secrete la cârciumă cu Udrea și Boc, atacurile la Predoiu și Oprescu,  au prea multă demonstrativitate în ele pentru a fi ceea ce par. Traian Băsescu știe prea bine că niciuna dintre stafiile pe care le vântură pe post de candidați valabili pentru Cotroceni nu are nici măcar șansa de a pătrunde în turul doi.  El vrea însă să lase impresia că asta ar fi miza lui, susținerea unui candidat care să-l protejeze pe viitor. De ce? Pentru a-și ascunde adevăratele intenții și anume acelea de a prelua din nou controlul asupra PDL. Este singura șansă care i-a mai rămas de a beneficia totuși, după 2015, de un partid care să-i țină, cât de cât, spatele. Lămurit de fiasco-ul construcției „de dreapta” pe care a moșit-o după ideile telenovelistice ale lui Lăzăroiu, cu două vârfuri de lance boante și flasce – MRU și Neamțu – , Traian Băsescu face acum tot posibilul pentru a adăuga ceva materialitate politică numelui său, după ce acesta va pierde particula de președinte.
Sigur însă, armele esențiale cu care TB încearcă să-și construiască premisele unei libertăți viitoare rămân oamenii bine aleși și bine plantați în structurile cheie ale statului. Aceștia, mai presus de orice, trebuie să îi fie fideli și, de aceea, șantajabili și lași. Este rețeta infailibilă pe care TB a aplicat-o fără abatere peste tot pe unde a condus. Șantajabili și lași. Care să știe că dacă îl vor trăda vor fi și ei trași, alături de el, pe eșafod.
Credința mea este că, în perspectiva lui 2015, Traian Băsescu muncește frenetic în această perioadă pentru a obține și pune bine informații și dovezi compromițătoare despre sute de inamici (sau potențial inamici) politici. Procurori de la DNA, judecători de la ICCJ, membrii CSM, CCR, ANI, parlamentari, șefi ai serviciilor secrete etc. Iar atunci când primul dintre ei va defecta, urgia pogorâtă asupra lui va trebui să fie atât de necruțătoare încât să devină o lecție înspăimântătoare pentru toți ceilalți posibili amatori.
Va fi însă în zadar. Iar ceea ce îi va zădărnici lui TB acest diabolic plan de apărare va fi tocmai cheia succeselor sale trecute: vulnerabilitatea oamenilor pe care a contat și contează. Secretele compromițătoare ale acestor hahalere vor fi livrate si noilor conducători. Iar atunci când un laș vrea să-și salveze pielea având de ales intre un fost puternic și un actual puternic, ghici cu cine se va alia?
Indiferent cine va câștiga prezidențialele din 2013 – Antonescu, Ponta, Isărescu, Oprescu – acesta va funcționa într-un regim cu guvern și premier USL (PSD), cu o majoritate USL (PSD) de minimum 60% atât în Parlamentul României cât și în Parlamentul European, cu un popor sătul de gâlcevile băsiste și dornic deopotrivă de răzbunare și de emancipare.
Nu cred că în această configurație cineva normal la cap s-ar putea opune unei corecte judecări a celebrelor dosare pe care Traian Băsescu le-a ascuns sub preșul imunității sale prezidențiale timp de 10 ani.

Contele de Saint GermainEditorialeAlianta pentru Romania,ANI,Augustin Zegrean,CCR,Cotroceni,Crin Antonescu,CSM,DNA,Elena Udrea,Emil Boc,hotii si vardistii,ICCJ,las,Mihai Neamtu,Mihai Razvan Ungureanu,Monica Macovei,Mugur Isarescu,Noua Dreapta,Parlamentul European,PDL,PNL,PPE,primarul Oprescu,PSD,santajabil,USLEste relativ simplu să ne imaginăm cum va arăta scena politică din România la 1 ianuarie 2015. Principala noutate va fi prezența unui alt președinte la Cotroceni. Procentele din Parlament vor păstra structura actuală, cu o fluctuație de  ±10% (ceea ce nu va afecta semnificativ distribuția de forțe dintre...Blog politic si polemic