Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

Este relativ simplu să ne imaginăm cum va arăta scena politică din România la 1 ianuarie 2015. Principala noutate va fi prezenţa unui alt preşedinte la Cotroceni. Procentele din Parlament vor păstra structura actuală, cu o fluctuaţie de  ±10% (ceea ce nu va afecta semnificativ distribuţia de forţe dintre antibăsişti şi băsişti, indiferent dacă la acel moment USL va mai fi în viaţă sau se va fi destrămat pe parcurs). Procentele de la europarlamentarele din mai 2014 vor putea să modifice raportul dintre PSD şi PNL, stabilit la parlamentarele din 2012, dar nu această modificare va marca prin consecinţe de substantă următorii ani ci pierderea dramatică de pondere a băsiştilor (contribuţia lor la zestrea PPE) în raport cu antibăsiştii.
Am prezentat totul în termeni de băsism şi antibăsism pentru că, din perspectiva lui Traian Băsescu, raportul de forţe gândit astfel este esenţial pentru analizele şi deciziile sale din ultimul an de mandat prezidenţial.
Traian Băsescu ştie că proiectele sale, de a mai face politică mare în România, după ce nu va mai fi preşedinte, sunt pur utopice. Cine să-l susţină? Noua Dreaptă, Alianţa pentru România, chiar şi PDL, la limită? Să fim serioşi! Toate trei laolaltă, în cea mai optimistă proiecţie, dacă vor atinge 20%.
Fără pârghiile de la Cotroceni, fără nucleul dur şi consistent din Parlamentul European, fără o pondere cât de cât de luat în seamă în Parlamentul României, Traian Băsescu se va afla în situaţia unui general nu doar fără muniţie dar şi fără trupe. Care, pe deasupra, va fi şi ţinta dezlănţuirii justiţiare a celor cu care s-a jucat ani de-a rândul, cinic şi abuziv, de-a hoţii şi vardiştii.
Deşi bravează cu celebrul său râs tabagic ori de câte ori este întrebat dacă nu se teme pentru libertatea sa post-imunitate, nu încape nicio îndoială că problema îl preocupă în cel mai înalt grad. Timpul trece atât de repede, săptămânile zboară, cum să se pună la adăpost?
Eu cred încă, deşi el s-a grăbit să dezmintă astfel de planuri, că nu scoate deloc din calcul o posibilă demnitate internaţională (ce, printre altele, i-ar asigura şi o solidă imunitate). Dar este foarte posibil să-şi caute imunitatea şi în ţară. Cea mai trainică şi uşor de atins poziţie aici (deoarece depinde chiar de semnătura sa, a celui de azi) ar fi aceea de Preşedinte al CCR, în locul lui Zegrean. Care Zegrean, la momentul stabilit, ar face un pas înapoi dându-şi demisia, să zicem, pe motiv de boală.
Varianta lui TB, comunicată în ultima vreme cu o insistenţă suspectă, aceea că va continua să facă politică în România, este doar un truc menit să îi încurajeze pe susţinătorii lui să nu se simtă părăsiţi, să nu abandoneze, din defetism, corabia. Dar hai să reflectăm o secundă şi la soluţia asta. Ce-ar presupune? Ca Traian Băsescu, după grandoarea Cotrocenilor, să accepte umilinţa de a conduce o oaste de şontorogi, de simboluri ale corupţiei (Udrea), laşităţii (BOC), infatuării găunoase (MRU), detracţiunii naţionale (Macovei), delirului nostalgic (Neamţu)?  Greu de crezut că un astfel de personaj, cât de depreciat ar fi el conform grilelor morale, s-ar împăca, totuşi, cu o etichetă de NIMENI ÎN MULŢIME.
Şi acţiunile lui TB menite să ne facă să credem că se zbate pentru a impune un prezidenţiabil cu şanse la alegerile din 2014 sunt tot parte a unui truc.  Întâlnirile secrete la cârciumă cu Udrea şi Boc, atacurile la Predoiu şi Oprescu,  au prea multă demonstrativitate în ele pentru a fi ceea ce par. Traian Băsescu ştie prea bine că niciuna dintre stafiile pe care le vântură pe post de candidaţi valabili pentru Cotroceni nu are nici măcar şansa de a pătrunde în turul doi.  El vrea însă să lase impresia că asta ar fi miza lui, susţinerea unui candidat care să-l protejeze pe viitor. De ce? Pentru a-şi ascunde adevăratele intenţii şi anume acelea de a prelua din nou controlul asupra PDL. Este singura şansă care i-a mai rămas de a beneficia totuşi, după 2015, de un partid care să-i ţină, cât de cât, spatele. Lămurit de fiasco-ul construcţiei “de dreapta” pe care a moşit-o după ideile telenovelistice ale lui Lăzăroiu, cu două vârfuri de lance boante şi flasce – MRU şi Neamţu – , Traian Băsescu face acum tot posibilul pentru a adăuga ceva materialitate politică numelui său, după ce acesta va pierde particula de preşedinte.
Sigur însă, armele esenţiale cu care TB încearcă să-şi construiască premisele unei libertăţi viitoare rămân oamenii bine aleşi şi bine plantaţi în structurile cheie ale statului. Aceştia, mai presus de orice, trebuie să îi fie fideli şi, de aceea, şantajabili şi laşi. Este reţeta infailibilă pe care TB a aplicat-o fără abatere peste tot pe unde a condus. Şantajabili şi laşi. Care să ştie că dacă îl vor trăda vor fi şi ei traşi, alături de el, pe eşafod.
Credinţa mea este că, în perspectiva lui 2015, Traian Băsescu munceşte frenetic în această perioadă pentru a obţine şi pune bine informaţii şi dovezi compromiţătoare despre sute de inamici (sau potenţial inamici) politici. Procurori de la DNA, judecători de la ICCJ, membrii CSM, CCR, ANI, parlamentari, şefi ai serviciilor secrete etc. Iar atunci când primul dintre ei va defecta, urgia pogorâtă asupra lui va trebui să fie atât de necruţătoare încât să devină o lecţie înspăimântătoare pentru toţi ceilalţi posibili amatori.
Va fi însă în zadar. Iar ceea ce îi va zădărnici lui TB acest diabolic plan de apărare va fi tocmai cheia succeselor sale trecute: vulnerabilitatea oamenilor pe care a contat şi contează. Secretele compromiţătoare ale acestor hahalere vor fi livrate si noilor conducători. Iar atunci când un laş vrea să-şi salveze pielea având de ales intre un fost puternic şi un actual puternic, ghici cu cine se va alia?
Indiferent cine va câştiga prezidenţialele din 2013 – Antonescu, Ponta, Isărescu, Oprescu – acesta va funcţiona într-un regim cu guvern şi premier USL (PSD), cu o majoritate USL (PSD) de minimum 60% atât în Parlamentul României cât şi în Parlamentul European, cu un popor sătul de gâlcevile băsiste şi dornic deopotrivă de răzbunare şi de emancipare.
Nu cred că în această configuraţie cineva normal la cap s-ar putea opune unei corecte judecări a celebrelor dosare pe care Traian Băsescu le-a ascuns sub preşul imunităţii sale prezidenţiale timp de 10 ani.

Contele de Saint GermainEditorialeAlianta pentru Romania,ANI,Augustin Zegrean,CCR,Cotroceni,Crin Antonescu,CSM,DNA,Elena Udrea,Emil Boc,hotii si vardistii,ICCJ,las,Mihai Neamtu,Mihai Razvan Ungureanu,Monica Macovei,Mugur Isarescu,Noua Dreapta,Parlamentul European,PDL,PNL,PPE,primarul Oprescu,PSD,santajabil,USLEste relativ simplu să ne imaginăm cum va arăta scena politică din România la 1 ianuarie 2015. Principala noutate va fi prezenţa unui alt preşedinte la Cotroceni. Procentele din Parlament vor păstra structura actuală, cu o fluctuaţie de  ±10% (ceea ce nu va afecta semnificativ distribuţia de forţe dintre...Blog politic si polemic