Scorul acestui articol
[Total: 45 voturi. Media: 4.2]

Candidatul NicuÈ™or Dan reprezintă, în mic, strada Facebook.

Strada Facebook (SF) este o arteră pitorească a societății. Substituită aproape permanent de virtual, rămâne majoritatea timpului pustie în partea ei de promenadă urbană. Fiecare dintre cei care îi dau sens stă izolat, cu un monitor în față, în casa lui, în intimitatea lui, la fereastra lui cu vedere spre trotuarele goale. Interacționând cu alții de la distanță, în cultul asepsiei.

„žCel mai sigur este să nu ne atingem, să nu ne mirosim transpirația, să nu ne suflăm halena în față unul altuia, să avem mereu la dispoziție, antimicrobian È™i eliberator de orice fel de bruiaj fizic nemijlocit, clicul „žClose””.

Strada Facebook  nu este un bulevard larg, aglomerat È™i gălăgios precum cel al bugetarilor, al pensionarilor ori al pauperilor de la sate È™i periferii care învață să deprindă din nou îndeletnicirile de supraviețuire ale Evului Mediu. Pe strada Facebook nu vezi poporul român cel pe care clipa îl striveÈ™te  de cadarâm È™i nici mitinguri ale disperării È™i ale unei solidarități ciuruite.

Pe strada Facebook, îndeobÈ™te părăsită, ies din casele lor o dată pe generație, ca melcii după ploaie, niÈ™te tineri buimaci, din altă realitate. Ceva din lumea vulgară, pe care ei o sfidează, de regulă, cu nepăsarea lor, i-a biciuit penetrându-le egoismul, împingându-i să-È™i descarce frustrălile È™i să-È™i clameze utopiile.

Nu sunt proÈ™ti. Dimpotrivă! Sunt instruiți peste medie. Nu sunt rău intenționați. Chiar ar vrea o schimbare în bine. Sloganurile lor sună întremător pentru țară.

Au însă o mare problemă. Sunt utopici!

Vor totul imediat È™i fără devenire. ObiÈ™nuiți cu tasta „žEnter” care le îndeplineÈ™te, instantaneu, atâtea dorințe, uită că socialul, că biologicul, au perioadele lor de gestație ce nu pot fi scurtate la o bătaie, nerăbdătoare, din picior. Copiii normali se nasc la nouă luni. Dacă îi extragi din uter la opt sau È™ase sau cinci luni, devin rebuturi.

„žToți politicienii sunt corupți, deci trebuie eliminați. Jos partidele. Să alegem oameni valoroÈ™i, oameni noi, oameni integri. Hoții să se dea la o parte, să lase locul patrioților adevărați”. Acestea sunt lozincile lor, dorințele lor.

Just, frumos, perfect, ideal! Doar că lipsit, elementar, de realism. Nu s-au inventat, până acum, rețete democratice pentru a-i schimba dintr-o suflare pe răi cu buni, pe hoți cu cinstiți, pe egoiÈ™ti cu altruiÈ™ti.

Pe corturile de strâns semnături ale lui NicuÈ™or Dan scrie: „žSă salvăm BucureÈ™tiul de politicieni” È™i „žDecât să fure ei mai bine să ne implicăm noi”. Vuietul străzii Facebook imprimat pe cubul de pânză albă al acestui candidat ia forme caragialeÈ™ti.

Cum adică „žSă salvăm BucureÈ™tiul de politicieni”? USB nu este partid? Și atunci, membrii săi, preÈ™edintele său, nu sunt politicieni? Ce înseamnă aberația asta? Doar ca să ținem cu orice chip isonul străzii Facebook? Precum un lăutar tocmit să facă dedicații extravagante petrecăreților?

A doua e È™i mai tare: decât să fure ei, mai bine … să furăm noi. Cam asta ar rezulta din formularea È™chioapă.

NicuÈ™or Dan pare un candidat mai aproape de profilul românului sătul de cioflingari. Este bine intenționat È™i chiar încearcă să ajute comunitatea. Se luptă de ani buni cu mafia imobiliară iar demersurile È™i rezultatele sale în justiție au mai salvat câte ceva din BucureÈ™tiul acesta prădat de derbedei de tot felul. Punctul său slab este, însă, că se doreÈ™te prea mult reprezentativ pentru o categorie de bucureÈ™teni caracterizată exact prin fuga de o identitate civică comună. Strada Facebook este, mai degrabă, o mulțime discretă din punct de vedere matematic. Adică formată din puncte izolate, care nu vor È™i nu pot să renunțe la unicitatea lor (cât ar fi ea de precară în anumite cazuri) pentru a forma un continuu social care să vorbească într-un singur glas, cu o singură gură.

Când s-a dat alarma pe strada Facebook, mii de singuratici posesori de univers propriu au ieÈ™it cu acest univers al lor în piața publică, de parcă-È™i plimbau cu lesa animalul de companie. Arătau fluizi, continui, omogeni, de neoprit, într-o procesiune ce părea a curge într-un vad unic, într-o direcție precisă. Ce-a rezultat din zbaterea aceasta utopică de-o săptămână? Un guvern mazilit de alții în numele lor È™i niÈ™te înlocuitori jalnici la Palatul Victoria, cu toate tarele È™i diformitățile noilor născuți aduÈ™i pe lume cu forcepsul.

Iar azi, NicuÈ™or Dan, întruchiparea idealului lor de reformator apolitic al cetății, se chinuie să strângă numărul minim de semnături necesare înscrierii în cursa pentru Primăria BucureÈ™tiului. Abia de va reuÈ™i.

Unde sunt înflăcărații reformatori, care negau în bloc clasa politică È™i cereau, în numele întregului popor român, înlocuirea peste noapte a acesteia cu oneÈ™ti nicuÈ™ori dan È™i a partidelor cu imaculate ONG-uri? S-au retras, osteniți de atâta militantism, în gogoaÈ™a universului lor virtual, al cărui centru dar È™i singur locuitor sunt. Mulți dintre ei dezamăgiți, blazați,  scârbiți de societatea care nu-i înțelege È™i nu-i ascultă, nici nu se vor duce la vot. Chiar dacă pe liste se va găsi NicuÈ™or Dan, candidatul direct de ei descris, candidatul care le-a preluat nu doar vocabularul, nu doar sloganurile ci È™i ideile utopice.

Și ne va rămâne nouă, vetuÈ™tilor lor părinți sau profesori sau moraliÈ™ti zaharisiți, vinovați de toate relele ce li se intâmplă, să mergem la urne È™i să-l votăm, în numele lor, pe NicuÈ™or Dan.

Dar degeaba. Ca să fie ales, ar fi fost nevoie È™i de voturile lor. Ale celor care n-au catadicsit să mai iasă o dată din casă.

După care, de se va câÈ™tiga Gabriela Firea, nu ei, egoiÈ™tii chiulangii vor fi de vină ci noi, bătrânii È™i nostalgicii comuniÈ™ti vom fi răspunzători. Iar de va ieÈ™i Cătălin Predoiu tot noi, înrăiții băsiÈ™ti, vom purta povara.

C-aÈ™a sunt lucrurile rânduite: de greÈ™elile copiilor sunt mereu vinovați părinții.

Contele de Saint GermainEditorialeanimal de companie,Catalin Predoiu,Close,Enter,Evul Mediu,Gabriela Firea,halena,Nicusor Dan,ONG,Primaria Bucuresti,strada Facebook,USB,utopicCandidatul NicuÈ™or Dan reprezintă, în mic, strada Facebook. Strada Facebook (SF) este o arteră pitorească a societății. Substituită aproape permanent de virtual, rămâne majoritatea timpului pustie în partea ei de promenadă urbană. Fiecare dintre cei care îi dau sens stă izolat, cu un monitor în față, în casa lui, în...Blog politic si polemic