Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

În acest weekend am dat o fugă până la Balcic. Împins de prieteni și de atracția mea culinară pentru midii. Midii proaspete, pescuite în fiecare dimineață din propriile crescătorii de întreprinzătorii bulgari de la malul mării.

 

Surpriza de care am avut parte acolo nu a venit însă de la bulgari, de la meniuri ori de la prețuri ci de la români. Încercând să vizitez castelul Reginei Maria m-am pomenit prins într-o îmbulzeală de sute de șepci roșii pe care scria, cu alb, „Primăria Sectorului 2″. Eram martorul unei invazii bine organizate, cu ghizi cu stegulețe, care strigau apelul pe autocare („pasagerii din autocarul 7, la mine”), cu un cameraman  profesionist instalat pe un podium care, presupun, lua imagini pentru pictorialul evenimentului și cu polițiști români, de la Sectorul 2, asigurând protecția grupului.

Nu asta a fost însă surpriza cea mare. Propaganda făcută de cei de la putere pe banii contribuabililor, exhibiționismul și gesturile de paradă ale unui jalnic dezertor în uniformă (mă refer la primarul Onțanu, răsplătit pentru tradarea lui cu o avansare la grad de general) nu ar mai fi avut forța să mă mire mai mult de câteva secunde. Strecurându-mă însă cu greu printre compatrioții mei, care tocmai experimentau senzația peștelui care a mușcat momeala (savoarea râmei înfulecate, de dinainte de înțepătura acului), am reușit să ajung într-unul dintre saloanele castelului unde, ca într-un vis neverosimil, au început să mi se perinde prin  fața ochilor, în carne și oase, figuri cunoscute din lumea literaturii și a teatrului. Tocmai vroiam să-i dau un cot discret soției mele pentru a i-o arăta la doar câțiva pași distanță pe Ileana Stana Ionescu, când ea mi-a șoptit la ureche „uite-o pe Irina Petrescu”. Nu apucai să termin identificarea și o altă figură cunoscută, scriitoarea Doina Uricariu, îmi atrase atenția, îndreptându-se spre … actorii Cristina Deleanu și Eugen Cristea.

Mă scoase din această năuceală, de parcă vizitam un muzeu al figurilor de ceară sui generis, cu personaje în mișcare, vocea unui mustăcios, de data asta necunoscut mie: „să-i mulțumim domnului primar Onțanu pentru această zi minunată etc. etc. Las puțin privirea să-mi alunece de la omul cu osanalele spre stânga și, pe cine descopăr lăfăindu-se intr-un jilț, ca la prezidiu, râzând larg, răsturnat pe spate, cu dinții ușor îngălbeniți și cu părul bogat, ondulat, mai puțin alb decât la televizor? Pe scriitorul Tudor Octavian.

Da, același Tudor Octavian care vituperează pe la televiziunile de știri împotriva puterii portocalii, același Tudor Octavian care scrie editoriale „anti” la Jurnalul Național.

Am fost smuls din acest coșmar de o mână care m-a smucit în sus, pe scări, spre o voce care încerca să mă consoleze: „nu te mai tot holba, atât de fascinat, la mizerie: foamea-i mare, românu-i român…”.

Ne-am îndreptat spre hotel pe faleză și decepția din mine a influențat vremea: când venisem era soare, acum se lăsase un frig pătrunzător și începu ploaia.

Cât despre escapada mea gastronomică, doar atât: midiile nu mi s-au părut cine știe ce, se și răciseră, nici nu aveau destul sos. În schimb am descoperit o delicioasă tocăniță de melci.

P.S.

La întoarcerea spre București, pe o ploaie răpăitoare, am făcut o scurtă escală la Casa Vinului Dr. Pușcă din Medgidia. Nu mică mi-a fost surpriza (și bucuria) să fiu intâmpinat chiar de celebrul anfitrion, modest, jovial, primitor. A acceptat să ne pozăm împreună. Pe un perete, la intrare, erau poze ale aceluiași cu Regele Mihai și Regina Ana, cu Președintele Academiei Române atunci când a fost făcut academician.

Personalități și personalități. Unele te împing la revoltă, altele la smerenie.

Contele de Saint GermainEditorialeBalcic,Dr. Pusca,Ileana Stana Ionescu,Irina Petrescu,Nicolae Ontanu,regele Mihai,Regina Ana,Regina Maria,Tudor OctavianÎn acest weekend am dat o fugă până la Balcic. Împins de prieteni și de atracția mea culinară pentru midii. Midii proaspete, pescuite în fiecare dimineață din propriile crescătorii de întreprinzătorii bulgari de la malul mării.   Surpriza de care am avut parte acolo nu a venit însă de la bulgari,...Blog politic si polemic