Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

În acest weekend am dat o fugă până la Balcic. Împins de prieteni şi de atracţia mea culinară pentru midii. Midii proaspete, pescuite în fiecare dimineaţă din propriile crescătorii de întreprinzătorii bulgari de la malul mării.

 

Surpriza de care am avut parte acolo nu a venit însă de la bulgari, de la meniuri ori de la preţuri ci de la români. Încercând să vizitez castelul Reginei Maria m-am pomenit prins într-o îmbulzeală de sute de şepci roşii pe care scria, cu alb, “Primăria Sectorului 2”. Eram martorul unei invazii bine organizate, cu ghizi cu steguleţe, care strigau apelul pe autocare (“pasagerii din autocarul 7, la mine”), cu un cameraman  profesionist instalat pe un podium care, presupun, lua imagini pentru pictorialul evenimentului şi cu poliţişti români, de la Sectorul 2, asigurând protecţia grupului.

Nu asta a fost însă surpriza cea mare. Propaganda făcută de cei de la putere pe banii contribuabililor, exhibiţionismul şi gesturile de paradă ale unui jalnic dezertor în uniformă (mă refer la primarul Onţanu, răsplătit pentru tradarea lui cu o avansare la grad de general) nu ar mai fi avut forţa să mă mire mai mult de câteva secunde. Strecurându-mă însă cu greu printre compatrioţii mei, care tocmai experimentau senzaţia peştelui care a muşcat momeala (savoarea râmei înfulecate, de dinainte de înţepătura acului), am reuşit să ajung într-unul dintre saloanele castelului unde, ca într-un vis neverosimil, au început să mi se perinde prin  faţa ochilor, în carne şi oase, figuri cunoscute din lumea literaturii şi a teatrului. Tocmai vroiam să-i dau un cot discret soţiei mele pentru a i-o arăta la doar câţiva paşi distanţă pe Ileana Stana Ionescu, când ea mi-a şoptit la ureche “uite-o pe Irina Petrescu”. Nu apucai să termin identificarea şi o altă figură cunoscută, scriitoarea Doina Uricariu, îmi atrase atenţia, îndreptându-se spre … actorii Cristina Deleanu şi Eugen Cristea.

Mă scoase din această năuceală, de parcă vizitam un muzeu al figurilor de ceară sui generis, cu personaje în mişcare, vocea unui mustăcios, de data asta necunoscut mie: “să-i mulţumim domnului primar Onţanu pentru această zi minunată etc. etc. Las puţin privirea să-mi alunece de la omul cu osanalele spre stânga şi, pe cine descopăr lăfăindu-se intr-un jilţ, ca la prezidiu, râzând larg, răsturnat pe spate, cu dinţii uşor îngălbeniţi şi cu părul bogat, ondulat, mai puţin alb decât la televizor? Pe scriitorul Tudor Octavian.

Da, acelaşi Tudor Octavian care vituperează pe la televiziunile de ştiri împotriva puterii portocalii, acelaşi Tudor Octavian care scrie editoriale “anti” la Jurnalul Naţional.

Am fost smuls din acest coşmar de o mână care m-a smucit în sus, pe scări, spre o voce care încerca să mă consoleze: “nu te mai tot holba, atât de fascinat, la mizerie: foamea-i mare, românu-i român…”.

Ne-am îndreptat spre hotel pe faleză şi decepţia din mine a influenţat vremea: când venisem era soare, acum se lăsase un frig pătrunzător şi începu ploaia.

Cât despre escapada mea gastronomică, doar atât: midiile nu mi s-au părut cine ştie ce, se şi răciseră, nici nu aveau destul sos. În schimb am descoperit o delicioasă tocăniţă de melci.

P.S.

La întoarcerea spre Bucureşti, pe o ploaie răpăitoare, am făcut o scurtă escală la Casa Vinului Dr. Puşcă din Medgidia. Nu mică mi-a fost surpriza (şi bucuria) să fiu intâmpinat chiar de celebrul anfitrion, modest, jovial, primitor. A acceptat să ne pozăm împreună. Pe un perete, la intrare, erau poze ale aceluiaşi cu Regele Mihai şi Regina Ana, cu Preşedintele Academiei Române atunci când a fost făcut academician.

Personalităţi şi personalităţi. Unele te împing la revoltă, altele la smerenie.

Contele de Saint GermainEditorialeBalcic,Dr. Pusca,Ileana Stana Ionescu,Irina Petrescu,Nicolae Ontanu,regele Mihai,Regina Ana,Regina Maria,Tudor OctavianÎn acest weekend am dat o fugă până la Balcic. Împins de prieteni şi de atracţia mea culinară pentru midii. Midii proaspete, pescuite în fiecare dimineaţă din propriile crescătorii de întreprinzătorii bulgari de la malul mării.   Surpriza de care am avut parte acolo nu a venit însă de la bulgari,...Blog politic si polemic