Scorul acestui articol
[Total: 51 voturi. Media: 4.6]

 

Suntem țara în care generalii se fac precum banii calpi. Fără număr și fără valoare. La înscăunare, i se dă președintelui, cu fast, o tiparniță de generali. Iar acesta, ori de câte ori simte nevoia să se joace de-a comandantul suprem, mai împopoțonează cu fireturi și stele câte-un contingent de slugi zeloase.

Dacă ne-am apuca să numărăm câți generali activi face sau promovează republica noastră, an de an, pe timp de pace, am ajunge la concluzia că, de fapt, trăim într-un perpetuu război. În care doar faptele de eroism ale acestor oameni, curajul și spiritul lor de sacrificiu ne păstrează întregi și liberi.

Și nu-i de-ajuns acest joc de-a costumele de gală, această mascaradă luxuriantă. Ea trebuie urmată și de-o fanfaronadă pe măsură. Oamenii despre care vorbim, copii palide scoase în serie la xeroxul prezidențial, caricaturi ale unor originale în ediție limitată, se bat cu pumnii în piept că au acoperire în aur. Ei sunt patrioți, gata să se jertfească pentru țară. Au principii morale înalte, sunt corecți, integri, verticali. Adevărate cariatide ale templului numit România.

Iată, de pildă, generalul Gabriel Oprea. Tocmai a făcut în ultimele zile doi pași înainte, cutezător, ca să prezinte nației raportul său de apărător brav al dreptății. Ca organizator și gazdă a celebrului conclav al „statului” din noaptea prezidențialelor din 2009, s-a simțit obligat  să repună în drepturi adevărul, mult prea distorsionat de Dan Andronic. A intervenit telefonic în emisiunea de joia trecută a lui Mihai Gâdea și a promis, pe onoarea lui de general cu patru stele, că va veni marți, imediat după Paște, să spună poporului exact cum au stat lucrurile cu acea întâlnire. La orice întrebări încerca să-i mai adreseze moderatorul, punea papagalul să răspundă în locul lui: „știți că sunt un om corect, v-am promis că o să vă spun marți, o să vă spun marți”! Pe frazele de încheiere ale scurtei discuții a ținut musai să puncteze două lucruri: că întâlnirea aceea, atât de comentată de presă,  nu a fost nimic mai mult decât o simplă cină, informală, oferită de el cu ocazia zilei lui Nicolae Onțanu, și că a intrat în emisiunea lui Mihai Gâdea doar pentru că a insistat soția lui. Această din urmă precizare a trecut oarecum neobservată de comentatori. Mie, însă, mi se pare definitorie pentru măreția, cutezanța și spiritul de inițiativă ale ilustrului nostru general. De aceea, iată, țin să o subliniez aici.

Marți nu a venit la emisiune. În schimb, a promis că va veni miercuri. Pe onoarea lui de general. Nu a venit nici miercuri. A catadicsit doar să intervină, telefonic, 5 minute, ca să citească un text rușinos, compus de proști care se credeau șmecheri pentru telespectatori pe care îi bănuiau imbecili.

Pe mine, această tentativă de triplu axel eșuată într-o căzătură care a spart ghiața, nici nu m-a mirat, nici nu m-a indignat. Doar m-a confirmat. Generalul nostru rămâne, așa cum stabilisem în multe comentarii anterioare pe care i le-am dedicat, doar o paiață de carton oportunistă, lașă, gângavă, care se înmoaie până la căderea în genunchi la prima emoție lichidă ce-i inundă izmenele.

În virtutea unei relații privilegiate între ei, pe care Gabriel Oprea a invocat-o în timpul scurtei discuții telefonice iar Mihai Gâdea nu a negat-o, cel din urmă a fost extrem de reținut în a-i sublinia interlocutorului său imensul penibil în care l-a scufundat, prin încercarea ratată de eschivă, textul citit.

Când reporterul te întreabă, aproape implorându-te: „puteți să confirmați SAU SÄ‚ INFIRMAÅ¢I prezența lui Florian Coldea și a Laurei Kovesi la acea cină organizată în casa dumneavoastră?” iar tu răspunzi, după ce nici măcar nu ai avut curajul să le pronunți numele celor doi, „cred că am fost destul de clar în declarația mea”, ce să însemne asta? Prostie sau lașitate? Lașitate sau prostie?

Dacă ar fi răspuns: „infirm”, și răspunsul ar fi fost adevărat, Oprea ar fi avut numai și numai de câștigat. De ce n-a făcut-o, pentru dublul său avantaj? Pentru că știa care e adevărul și, la fel de bine, știa că există probe prin care acesta să poată fi dovedit. Iar el prins cu minciuna.

Deci, e limpede: cei doi, Coldea și Kovesi, au fost acolo. De ce a evitat Oprea să recunoască această evidență? De frică. De căcăcios ce e acest mare general al armatei române care, în caz de restriște, ar trebui să ne apere, cu arma în mână, de dușmani fioroși.

Sărmană țară la răspântie, ferice de tine! Ești pe mâini bune!

Nici până acum nu te-ai prea remarcat tu, în istorie, ca mare forță, ca mare caracter, dar, de când cu neînfricatul Băsescu, incendiator de nave ca să-și șteargă urma, naș de mafie internă ca să te conducă discreționar, te reabilitezi spectaculos, ca marfă de vânzare la second hand.

El, Băsescu, i-a făcut mari generali pe micii Oprea și Coldea! Pe principiul: când ești mic te faci mare înconjurându-te de și mai mici.

El, Băsescu, a făcut-o general, Procuror General, pe Laura Kovesi. Pe principiul: când cineva e mai înalt ca tine, îl faci sau să-și rupă picioarele sau să-și piardă capul.

Vedeți vreo deosebire între răspunsul de șarlatan al lui Băsescu „Jur că nu am lovit copilul nici în plex, nici cu pumnul în față” și răspunsul de securist al lui Oprea „ Eu i-am invitat doar pe George Maior, Anghel Iordănescu È™i Dan Andronic la o cină informală”? Niciuna, este?

Generalul Oprea, generalul Coldea, generalul Onțanu”¦ ce caricaturi! Nici în războaiele pe calculator să nu-i luați în echipa dumneavoastră. Altfel, când v-o fi lumea mai dragă, o să vă treziți virusați, scoși din joc, fără să știți de unde vi se trage.

Tu, Oprea, cu strâmbăturile tale de Popeye cuceritorul, tu, Coldea, cu ticurile tale de Nadal pregătindu-se să servească, v-ați gândit vreodată că, decât”¦ generali, v-ar sta mult mai bine ca”¦ particulari?

Pe persoană fizică, vreau să spun! Fără funcții plătite de la buget, fără țoale oficiale pe voi care, la o adică, de prea mult metal pe ele, pot atrage fulgerele și vă pot dezintegra?

V-ați gândit vreodată la asta? Ați auzit vreodată de win „“ win?

Eu, da! Eu, da! Destul de des. Mereu.

Contele de Saint GermainEditorialeDan Andronic,Florian Coldea si Laura Kovesi,Gabriel Oprea,general,Mihai Gadea,Nadal,Nicolae Ontanu,Popeye marinarul,second hand,triplu axel  Suntem țara în care generalii se fac precum banii calpi. Fără număr și fără valoare. La înscăunare, i se dă președintelui, cu fast, o tiparniță de generali. Iar acesta, ori de câte ori simte nevoia să se joace de-a comandantul suprem, mai împopoțonează cu fireturi și stele câte-un contingent...Blog politic si polemic