Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

(Comentariu postat la editorialul lui Mircea Cartarescu din EVZ intitulat „Locomotiva inversata”, editorial ce poate fi citit accesand linkul http://www.evz.ro/detalii/stiri/senatul-evz-locomotiva-inversata-961326.html)

Trebuie să recunosc că o dojană adusă de Mircea Cărtărescu lui Traian Băsescu, chiar făcută cu vorbe de catifea, este infinit mai usturătoare pentru președinte decât toate molestările, cu boxul, de la Antena 3.

De aceea voi saluta cu sinceră apreciere editorialul de azi. Cum am mai spus, domnul Cărtărescu este structurat interior ca o rezervație, străjuită de diguri, puncte vamale și panouri antifonice. Concentrat pe lumea ficțiunilor sale, ce-i alimentează vâna de scriitor, lasă să ajungă până la el, din afară, doar forme filtrate și edulcorate ale realității, cu sonorul abia perceptibil și cu cote ale dramatismului sub nivelul de activare a omului cetății din el.
Uneori însă se întâmplă ca digurile ce-i protejează liniștea și speciile rare să fie deversate. Atunci ni se înfățișează un Mircea Cărtărescu ușor dezorientat, calamitat, încercând să se opună, în salopetă și cizme de cauciuc, mizeriilor invadatoare. Ca acum, ca atunci când a fost jignit Regele Mihai. În astfel de momente devine admirabil, chiar puțin eroic, și cred că aceasta e adevărata stare de grație pentru un aspirant la respectul posterității.

Mai remarc un lucru: atitudinea deprimant de stupidă  a unora dintre fanii lui Traian Băsescu care se manifestă pe forum, cei presetati prin cipuri. Sunt atât de pătimași, atât de viscerali, atât de iraționali și, în fine, atât de incapabili să-și pună la lucru propria judecată și să-și recunoască, atunci când e cazul, erorile,  încât au devenit impenetrabili și la cele mai de netăgăduit evidențe.

Eu nu scriu, de regulă, pentru această minoritate de voaieriști politici, ascunși în nădragii domnului Băsescu sau sub fustița doamnei Udrea, cărora orice argument le-ai aduce nu-i poți deconecta de la fascinația sordidului amușinat acolo.  Le-am mai răspuns, uneori, din respect pentru timpul pe care mi l-au acordat înjurându-mă în îngustele lor diapazoane, dar, în principiu,  nu lor mă adresez. Fac însă acum o excepție și-i întreb: nu credeți că ar fi fost mai inteligent, prin prisma gravei voastre lipse de argumente și credibilitate, să recunoașteți, măcar într-un caz flagrant ca acesta, adevărul? Să ziceți simplu: da, de data asta Băsescu a greșit, cei care-l critică au dreptate? Sau măcar, dacă o astfel de recunoaștere vi s-ar fi părut prea mult pentru orgoliul vostru expandat, să tăceți un rând?

Când nestăpânita ranchiună băsesciană a declanșat, prin primitivismul și abjecția ei, o ripostă națională fără precedent, când nume apropiate Cotroceniului (Alina Mungiu Pippidi, Mircea Cărtărescu, Robert Turcescu s.a.) îl condamnă pe președinte, ca la luptele cu gladiatori, îndreptând în jos degetul cel mare, când mii de oameni ies spontan în stradă să demonstreze pro Arafat (și nu oriunde ci în fiefurile pedeliste din Cluj și Tg. Mureș), când, când, când”¦,  voi, încruntații cerberi păzind intrarea în infern ca nu cumva să se apropie cineva de idolul vostru ocupat să sufle în jarul gheenei, voi ce faceți? Negați realitatea? Încercați să ne-o distorsionați prin oglinzile voastre curbe? Chiar nu vă dați seama cât sunteti de penibili?

Două întrebări care se impun, dragă Mircea Cărtărescu, stimați oameni indignați, ar fi:
1.    Învață ceva Traian Băsescu din greșelile lui și din reacțiile voastre?
2.    Există vreo garanție că se va corecta, că nu va repeta aceste greșeli, în situații cu consecințe și mai grave pentru țară?

Din păcate, experiențele de până acum și firea nestăpânită a omului Băsescu, ne indreptățesc să credem că răspunsul la ambele intrebări este NU.

Și atunci nu riscăm enorm, ca țară, ca popor, tolerând la volan un șofer care, la nervi, încurcă pedalele?

Contele de Saint GermainPolemiceAlina Mungiu Pippidi,locomotiva inversata,Mircea Cartarescu,regele Mihai,Robert Turcescu,Senatul EVZ,Traian Basescu(Comentariu postat la editorialul lui Mircea Cartarescu din EVZ intitulat 'Locomotiva inversata', editorial ce poate fi citit accesand linkul http://www.evz.ro/detalii/stiri/senatul-evz-locomotiva-inversata-961326.html) Trebuie să recunosc că o dojană adusă de Mircea Cărtărescu lui Traian Băsescu, chiar făcută cu vorbe de catifea, este infinit mai usturătoare pentru președinte decât toate molestările, cu boxul,...Blog politic si polemic