Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

(Comentariu postat la editorialul lui Mircea Cartarescu din EVZ intitulat “Locomotiva inversata”, editorial ce poate fi citit accesand linkul http://www.evz.ro/detalii/stiri/senatul-evz-locomotiva-inversata-961326.html)

Trebuie să recunosc că o dojană adusă de Mircea Cărtărescu lui Traian Băsescu, chiar făcută cu vorbe de catifea, este infinit mai usturătoare pentru preşedinte decât toate molestările, cu boxul, de la Antena 3.

De aceea voi saluta cu sinceră apreciere editorialul de azi. Cum am mai spus, domnul Cărtărescu este structurat interior ca o rezervaţie, străjuită de diguri, puncte vamale şi panouri antifonice. Concentrat pe lumea ficţiunilor sale, ce-i alimentează vâna de scriitor, lasă să ajungă până la el, din afară, doar forme filtrate şi edulcorate ale realităţii, cu sonorul abia perceptibil şi cu cote ale dramatismului sub nivelul de activare a omului cetăţii din el.
Uneori însă se întâmplă ca digurile ce-i protejează liniştea şi speciile rare să fie deversate. Atunci ni se înfăţişează un Mircea Cărtărescu uşor dezorientat, calamitat, încercând să se opună, în salopetă şi cizme de cauciuc, mizeriilor invadatoare. Ca acum, ca atunci când a fost jignit Regele Mihai. În astfel de momente devine admirabil, chiar puţin eroic, şi cred că aceasta e adevărata stare de graţie pentru un aspirant la respectul posterităţii.

Mai remarc un lucru: atitudinea deprimant de stupidă  a unora dintre fanii lui Traian Băsescu care se manifestă pe forum, cei presetati prin cipuri. Sunt atât de pătimaşi, atât de viscerali, atât de iraţionali şi, în fine, atât de incapabili să-şi pună la lucru propria judecată şi să-şi recunoască, atunci când e cazul, erorile,  încât au devenit impenetrabili şi la cele mai de netăgăduit evidenţe.

Eu nu scriu, de regulă, pentru această minoritate de voaierişti politici, ascunşi în nădragii domnului Băsescu sau sub fustiţa doamnei Udrea, cărora orice argument le-ai aduce nu-i poţi deconecta de la fascinaţia sordidului amuşinat acolo.  Le-am mai răspuns, uneori, din respect pentru timpul pe care mi l-au acordat înjurându-mă în îngustele lor diapazoane, dar, în principiu,  nu lor mă adresez. Fac însă acum o excepţie şi-i întreb: nu credeţi că ar fi fost mai inteligent, prin prisma gravei voastre lipse de argumente şi credibilitate, să recunoaşteţi, măcar într-un caz flagrant ca acesta, adevărul? Să ziceţi simplu: da, de data asta Băsescu a greşit, cei care-l critică au dreptate? Sau măcar, dacă o astfel de recunoaştere vi s-ar fi părut prea mult pentru orgoliul vostru expandat, să tăceţi un rând?

Când nestăpânita ranchiună băsesciană a declanşat, prin primitivismul şi abjecţia ei, o ripostă naţională fără precedent, când nume apropiate Cotroceniului (Alina Mungiu Pippidi, Mircea Cărtărescu, Robert Turcescu s.a.) îl condamnă pe preşedinte, ca la luptele cu gladiatori, îndreptând în jos degetul cel mare, când mii de oameni ies spontan în stradă să demonstreze pro Arafat (şi nu oriunde ci în fiefurile pedeliste din Cluj şi Tg. Mureş), când, când, când…,  voi, încruntaţii cerberi păzind intrarea în infern ca nu cumva să se apropie cineva de idolul vostru ocupat să sufle în jarul gheenei, voi ce faceţi? Negaţi realitatea? Încercaţi să ne-o distorsionaţi prin oglinzile voastre curbe? Chiar nu vă daţi seama cât sunteti de penibili?

Două întrebări care se impun, dragă Mircea Cărtărescu, stimaţi oameni indignaţi, ar fi:
1.    Învaţă ceva Traian Băsescu din greşelile lui şi din reacţiile voastre?
2.    Există vreo garanţie că se va corecta, că nu va repeta aceste greşeli, în situaţii cu consecinţe şi mai grave pentru ţară?

Din păcate, experienţele de până acum şi firea nestăpânită a omului Băsescu, ne indreptăţesc să credem că răspunsul la ambele intrebări este NU.

Şi atunci nu riscăm enorm, ca ţară, ca popor, tolerând la volan un şofer care, la nervi, încurcă pedalele?

Contele de Saint GermainPolemiceAlina Mungiu Pippidi,locomotiva inversata,Mircea Cartarescu,regele Mihai,Robert Turcescu,Senatul EVZ,Traian Basescu(Comentariu postat la editorialul lui Mircea Cartarescu din EVZ intitulat 'Locomotiva inversata', editorial ce poate fi citit accesand linkul http://www.evz.ro/detalii/stiri/senatul-evz-locomotiva-inversata-961326.html) Trebuie să recunosc că o dojană adusă de Mircea Cărtărescu lui Traian Băsescu, chiar făcută cu vorbe de catifea, este infinit mai usturătoare pentru preşedinte decât toate molestările, cu boxul,...Blog politic si polemic