Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

Nu trebuie să fii mare specialist în nuanţe pentru a descifra, în spatele acestui ultim discurs nervos, încruntat şi repetitiv al lui Traian Băsescu, motivul real al apariţiei sale de aseară. Prin adăugarea a două nume proprii pe lista veşnic acuzaţilor şi persiflaţilor co-preşedinţi ai USL, TB îşi declară ţintele imediate pe care intenţionează să le lovească devastator, dacă …

Scopul e clar: înfricoşarea  celor doi preşedinţi de partid, Oprea şi Hunor, determinarea lor prin ameninţări mai mult decât străvezii, să nu voteze, mâine, pentru suspendarea sa.

În viteza ameţitoare pe care au luat-o evenimentele, TB este conştient că tergiversările clasice, atacurile pe proceduri, sesizarea CCR, alte tertipuri ce până acum au ţinut, nu vor putea produce efecte în timp util astfel încât să nu se ajungă, joi, la votarea de către Parlament a propunerii de suspendare. Ori, în această situaţie pe care însuşi preşedintele a anticipat-o în cuvântul său, singura speranţă ca previzibilul să nu se întâmple ar fi producerea unei defecţiuni în maşinăria de vot a actualei puteri.  Bănuiesc că, după pierderea a cca. 20 de parlamentari ce au fost aleşi în administraţiile locale şi fără sprijinul UNPR şi UDMR, coaliţia majoritară nu ar putea aduna suficiente voturi pentru validarea suspendării preşedintelui.

Aceasta este, deci, miza. Oprea şi Hunor trebuie convinşi, prin orice mijloace, să facă pasul înapoi. Deocamdată li s-a arătat pisica.

Mi se pare, totuşi, că acest joc al lui TB are o mare slăbiciune. Care ţine de probabila succesiune a evenimentelor. Nu mă îndoiesc că în fişetele sale cu artilerie grea TB are dosare – muniţie suficiente pentru a transfera întreg parlamentul României la penitenciarul Jilava. Problema este însă că, după explodarea lor în presă, aceste dosare, oricât de bine ar fi ele documentate şi împănate cu detalii compromiţătoare, au nevoie de o perioadă de maturare pentru a produce efecte în influenţarea opiniei publice şi, mai ales, în justiţie. Ori TB nu mai are timp să aştepte aceste efecte.  Dacă joi Oprea şi ai lui pun umărul la suspendarea sa, orice ar scoate pe piaţă TB, oricât de spectaculos sau scandalos, va fi umbrit ca interes popular de suspendare. Altfel spus, agenda mass media o face acum USL. Ceea ce, trebuie să recunoaştem, este un avantaj covârşitor.

Ce se întâmplă însă dacă Oprea şi Hunor vor trece de partea preşedintelui? Dosarele lor, de care vor dovedi astfel că se tem, vor dispărea? Nici vorbă! Vor fi doar amânate la punerea pe rol. Cei doi, dimpreună cu vulnerabilităţile lor, vor trebui să-l slugărească pe Traian Băsescu până la ieşirea acestuia din scenă iar apoi, odată cu acesta, vor fi invitaţi să dea socoteală.

Două zile, cred eu, ne mai despart de o clarificare majoră. Mă aştept însă să fie zile pline de evenimente.

Contele de Saint GermainEditorialeGabriel Oprea,Kelemen Hunor,Traian Basescu,UDMR,UNPRNu trebuie să fii mare specialist în nuanţe pentru a descifra, în spatele acestui ultim discurs nervos, încruntat şi repetitiv al lui Traian Băsescu, motivul real al apariţiei sale de aseară. Prin adăugarea a două nume proprii pe lista veşnic acuzaţilor şi persiflaţilor co-preşedinţi ai USL, TB îşi declară...Blog politic si polemic