Scorul acestui articol
[Total: 35 voturi. Media: 4.6]

Am spus-o și o repet: o prioritate pentru Klaus Johannis în acest mandat este să o împingă pe Laura Kovesi cât mai departe de o eventuală candidatură pentru Cotroceni în 2019 (sau mai devreme). Procentele șefei DNA în sondaje precum și devastatorul cuplu de forțe pe care domnia sa îl face cu generalul Coldea (dacă ne referim la persoane) sau cu SRI (dacă vorbim de instituții) reprezintă pentru Președintele României (omul care, constitutional judecând, ar trebui să fie cel mai puternic din țară), nu doar o amenințare ci și o sfidare teribilă. CoÈ™marul primului său mandat.

Toți cei care l-au precedat în fotoliul de la Cotoceni au fost conduși de sistem. Ion Iliescu a acceptat asta ca pe un normalitate. Emil Constantinescu, a numit-o înfrângere. Autoritarul și orgoliosul Traian Băsescu vorbește, referindu-se la monstrul bicefal pe care l-a creat și spera să-l dreseze după ambițiile sale, ca despre o sălbăticiune ce i-a scăpat, prematur, din lesă.

Klaus Johannis doreÈ™te pătimaș, înfruntându-și chiar È™i indolența structurală, ca doamna Kovesi să n-apuce a-i răpi al doilea mandat de Președinte al României. Nu uită însă că alegerea lui în decembrie 2014, pe cât de surprizătoare pentru creduli pe atât de strategic controlată din umbră de aliații acestei puternice femei, a venit la pachet cu un ordin implacabil: suport total dat luptei anticorupție în forma promovată de Kovesi.

Cine pe cine conduce? De unde își ia acest popor lumina? Cine-i satură lui setea de răzbunare, cu atât mai vie cu cât devine mai sărac È™i mai lipsit de speranțe pozitive? Iată întrebări cezarice, din repertoriu de insomnie al lui Klaus Johannis.

Vrea să scape de Laura Kovesi dar trebuie, prin edict superior, să o apere. Singura variantă care împacă cele două imperative este fățărnicia. Un rol destul de dificil pentru fața lui rigidă, pentru gestica lui anchilozată, pentru retorica lui soporifică.

TotuÈ™i încearcă. Lucrăturile le face prin intermediari, tămâierile È™i angajamentele de lealitate prin proprii declarații publice.

Zilele trecute ni s-a oferit o mostră edificatoare din acest joc.

Pe fondul suspiciunilor, tot mai alimentate de tăcerea tembelă a autorităților române, că „spionii” de la Black Cube ar fi descoperit acte grave de corupție în activitatea È™efei DNA, pe care le vor face publice in curând, s-a cerut la interviu tăcutul domn Eduard Hellvig, È™eful SRI. Declarațiile sale, comentate cu un ochi lucid în Cotidianul (http://www.cotidianul.ro/un-interviu-exploziv-hellvig-da-atacul-la-binomul-coldea-kovesi-279949/), atrag atenția asupra unei schimbări de paradigmă pe care o aduce mandatul său: raportarea SRI la cetățean, nu în sensul spionării mai abitir a acestuia ci al servirii lui pentru mai multă securitate È™i bunăstare.

Dar cea mai tare subliniere a lui Eduard Hellvig a fost următoarea: „Trebuie să ieșim din logica distrugerii, doar pentru că nu ne place de cineva. Cred că există prea multă ură și tensiune în relațiile noastre sociale și nu cred că aceste lucruri fac din societatea noastră una productivă„. Veți recunoaÈ™te că aceste aprecieri nu sună deloc a elogiu la adresa binomului SRI „“ DNA ci, dimpotrivă, au  duritatea unui reproÈ™, unui avertisment, aproape fățiÈ™.

Domnul Eduard Hellvig este unul dintre puținii oameni cheie numiți de Klaus Johannis în structurile de forță edificate de Traian Băsescu în timpul mandatului său. Putem afirma, deci, că Eduard Hellvig este omul lui Klaus Johannis. Ar fi făcut el declarațiile din interviul de mai sus fără să se asigure, înainte, că ele sunt pe placul preÈ™edintelui? Greu de crezut!

Atunci cum se face că, îndată după acest interviu al lui Hellvig, domnul Johannis pare a-l contrazice. Într-o conferință de presă prilejuită de vizita lui PoroÈ™enko la BucureÈ™ti, Klaus Johannis nu numai că preia o întrebare despre implicarea DNA în campania electorală, întrebare fără nicio legătură cu prezența la celălalt microfon a omologului său ucrainean, dar renunță, pentru a răspunde acestei intrebări, È™i la binecunoscutul său laconism. Iată comentariul său integral: „Pentru România, lupta împotriva corupției este vitală. În România, acest lucru nu este doar un deziderat. Este un fapt. Lupta împotriva corupției se desfășoară cu intensitate mare, spre disperarea corupților, evident. Faptul că suntem în precampanie nu are nicio relevanță pentru felul în care DNA luptă împotriva corupției și împotriva corupților. Nu știu exact la ce fel de comandamente v-ați referit în întrebare, eu nu am cunoștință despre existența unor comandamente, dar am o părere destul de informată, foarte informată despre cum se desfășoară lupta anticorupție. Sunt foarte mulțumit. DNA își face treaba foarte bine, nu există niciun fel de imixtiuni politice în felul în care își face DNA treaba. Nu există nicio instituție a statului care să se amestece în treaba DNA sau în felul în care DNA își face treaba.

Vorbăreț preÈ™edintele, nu? Despre o problemă ruptă de contextul conferinței de presă dar care, se pare, trebuia punctată neapărat atunci È™i nu altădată.

Poporul credul, strada Facebook, diaspora electoare trebuiau să vadă cum domnul Johannis, prompt È™i vehement, nu doar că nu se alătură È™efului SRI în criticile sale ci sare ca ars să apere purificatoarea DNA È™i, implicit, pe „țarina” acesteia, Laura Kovesi. Ca să nu-i reproÈ™eze nimeni mai târziu, când respectiva doamnă va demisiona sau va fi îndepărtată prin promovare într-un post mai greu din cadrul CE, că el, Klaus Johannis, nu a făcut totul pentru a o susține.

Singura problemă a lui Klaus Johannis în acest joc dublu este că fățărnicia sa (al cărei scop în sine eu îl salut) nu se dovedeÈ™te suficient de convingătoare pentru a-i păcăli È™i pe împricinați. Atât doamna Kovesi cât È™i domnul Coldea nu cred o iota în varianta susținerii lor totale È™i sincere de către preÈ™edinte. De aceea îl È™i țin permanent în È™ah cu vestitele case închiriate de la Sibiu, cu dosarul soției È™i soacrei sale, cu o zvonistică despre suspendare È™i neducerea mandatului până la capăt, toate având darul de a-i È™ubrezi puterea È™i popularitatea până la limita unei docilități confortabile.

Are Klaus Johannis forța È™i resursele necesare de a-È™i duce până la victorie jocul? Pe care eu îl numesc  în mod exagerat „mefistofelic”,  sperând ca această  hiperbolizare să fie mobilizantă? Sau monstrul bicefal îl va înghiți È™i pe el ca si pe cei dinaintea lui, demonstrând, dacă mai era nevoie, că balaurii pot fi învinÈ™i doar în filme.

Contele de Saint GermainEditorialebalaurBlack Cube,Cotidianul,DNA,Eduard Hellvig,Emil Constantinescu,Florian Coldea,hiperbolizare,Ion Iliescu,Klaus Johannis,Laura Kovesi,mefistofelic,monstru bicefal,presedintele Porosenko,SRI,strada FacebookAm spus-o și o repet: o prioritate pentru Klaus Johannis în acest mandat este să o împingă pe Laura Kovesi cât mai departe de o eventuală candidatură pentru Cotroceni în 2019 (sau mai devreme). Procentele șefei DNA în sondaje precum și devastatorul cuplu de forțe pe care domnia sa...Blog politic si polemic