Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

În editorialul de azi din RL, doamna Alina Mungiu Pippidi deplânge lipsa de rezultate a luptei anticorupție din România și afirmă: „Momentul potrivit (pentru declanșarea unei adevărate revoluții anticorupție – n.a.) e acum, pentru că nu mai poate întîrzia. E destul să te uiți că rata investițiilor s-a prăbușit, elita noastră cea mai educată se transferă masiv spre alte economii, iar de criteriile inegrării în zona euro nu ne-am apropiat deloc, ca să îți dai seama că nu mai ai ce face. Ce moment mai bun decît o coaliție cu două treimi din scaunele parlamentare? Traian Băsescu luptă pentru ultima sa redută, PDL, și nu e o piedică în calea unui asemenea program, nu se poate da vina pe el aici„.

Cred că doamna Pippidi se înșală grav în finalul acestui fragment susținând că TB „nu e o piedică în calea unui asemenea program”, că „nu se poate da vina pe el aici”.

Eu cred că, dimpotrivă, TB este o piedică majoră și, prin aceasta, un bun pretext pentru opozanții săi de a amâna declanșarea cu adevărat a spinoasei întreprinderi.

TB controlează și exploatează „la negru”, abuziv, în folos personal și de gașcă, două instituții cheie ale oricărei construcții democratice și structuri anticorupție: serviciile secrete și DNA. Că această constatare este reală stau mărturie zeci de exemple notorii, pe care nu le mai reiau pentru că doar autiștii și mincinoșii nu le recunosc.

Când serviciile secrete și DNA își propun să distrugă un destin, cu foarte mici excepții reușesc. Rețeta e simplă și deja demonstrată de cazuri mult discutate în media: se interceptează convorbiri telefonice la greu, din toate pozițiile și cu toată tehnica din dotare, se decupează din acestea fragmente care, rupte din context și montate apoi tendențios, crează impresia vinovăției, apoi se pasează stenogramele antrenaților (în rele) procurori DNA și dosarul de urmărire e gata. Ești ministru, ești parlamentar, ești ales local, dacă te-au luat mercenarii băsiști în cătare (cei cu ochi albaștri sau cei cu biblia pe capota mașinii), poți să-ți iei adio de la liniște și de la un trai normal. Asta dacă nu ești obligat să-ți părăsești postul din prima. Vorbele tale, răstălmăcite, invadează presa, coruri de propagandiști de partid te împroașcă cu mizerii, familia este îmbrâncită cu tine, la pachet, spre jertfelnic, … adio prezumție de nevinovăție, adio șansa curățirii printr-o judecată dreaptă.

Să presupunem că USL, având (cum spune doamna Pippidi) „două treimi din parlament”, ar fi gata să declanșeze mâine, pe bune, adevărata revoluție anticorupție. Ar sta Băsescu liniștit, ca la Patriarhie, să privească spectacolul precum ar asculta o liturghie? Cine să creadă așa ceva?

Cum să-ți închipui că egala măsură în tratarea adevăraților corupți ar putea fi acceptată, fără piedici, de TB, întâiul corupt al României?

Cum să poți crede că alături de baronii locali corupți ai USL ar putea fi tolerată de TB aducerea în boxă și a marilor săi jupâni: Udrea, Falcă, Videanu, Blejnar ori frățiorul Mircică, tartorul portului Constanța?

Ar cuteza vreuna din slugile lui TB din instituțiile de forță pe care încă președintele le mai controlează, slugi avute grav la mână de acesta (pentru că altfel nu le-ar fi numit în posturi cheie) să ducă lupta anticorupție până la chintesență, până la a aproba dezgroparea și finalizarea unor dosare cheie pentru redobândirea onorabilității justiției precum „flota”, „casa din Mihăileanu”, „ingineriile de terenuri cu Căsuneanu” etc?

Doamna Pippidi se amăgește. TB ține cu dinții, cu ghearele, cu întreaga sa lipsă de scrupule, de sforile sale de păpușar. Care sfori, unse cu catran pentru orice eventualitate, au terminații exact în pistoanele motorului anticorupție. Dacă acest motor este astăzi gripat, vina principală nu o poartă Guvernul că nu apasă accelerația până la fund (orice șofer știe că asta ar accentua gripajul) ci TB care, cu sforile sale, lasă să funcționeze doar cilindrii de pe partea stângă. Cei de pe partea dreaptă (parte pe care președintele și-o revendică) sunt ținuți în nemișcare, pentru a nu tulbura și mai mult un viitor oricum tulbure.

Contele de Saint GermainEditorialul de joiAlina Mungiu Pippidi,Blejnar,casa din Mihaileanu,Casuneanu,DNA,Falca,flota,Mircea Basescu,Patriarhie,PDL,RL,servicii secrete,Traian Basescu,Udrea,USL,VideanuÎn editorialul de azi din RL, doamna Alina Mungiu Pippidi deplânge lipsa de rezultate a luptei anticorupție din România și afirmă: 'Momentul potrivit (pentru declanșarea unei adevărate revoluții anticorupție - n.a.) e acum, pentru că nu mai poate întîrzia. E destul să te uiți că rata investițiilor s-a prăbușit,...Blog politic si polemic