Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

În editorialul de azi din RL, doamna Alina Mungiu Pippidi deplânge lipsa de rezultate a luptei anticorupţie din România şi afirmă: “Momentul potrivit (pentru declanşarea unei adevărate revoluţii anticorupţie – n.a.) e acum, pentru că nu mai poate întîrzia. E destul să te uiţi că rata investiţiilor s-a prăbuşit, elita noastră cea mai educată se transferă masiv spre alte economii, iar de criteriile inegrării în zona euro nu ne-am apropiat deloc, ca să îţi dai seama că nu mai ai ce face. Ce moment mai bun decît o coaliţie cu două treimi din scaunele parlamentare? Traian Băsescu luptă pentru ultima sa redută, PDL, şi nu e o piedică în calea unui asemenea program, nu se poate da vina pe el aici”.

Cred că doamna Pippidi se înşală grav în finalul acestui fragment susţinând că TB “nu e o piedică în calea unui asemenea program”, că “nu se poate da vina pe el aici”.

Eu cred că, dimpotrivă, TB este o piedică majoră şi, prin aceasta, un bun pretext pentru opozanţii săi de a amâna declanşarea cu adevărat a spinoasei întreprinderi.

TB controlează şi exploatează “la negru”, abuziv, în folos personal şi de gaşcă, două instituţii cheie ale oricărei construcţii democratice şi structuri anticorupţie: serviciile secrete şi DNA. Că această constatare este reală stau mărturie zeci de exemple notorii, pe care nu le mai reiau pentru că doar autiştii şi mincinoşii nu le recunosc.

Când serviciile secrete şi DNA îşi propun să distrugă un destin, cu foarte mici excepţii reuşesc. Reţeta e simplă şi deja demonstrată de cazuri mult discutate în media: se interceptează convorbiri telefonice la greu, din toate poziţiile şi cu toată tehnica din dotare, se decupează din acestea fragmente care, rupte din context şi montate apoi tendenţios, crează impresia vinovăţiei, apoi se pasează stenogramele antrenaţilor (în rele) procurori DNA şi dosarul de urmărire e gata. Eşti ministru, eşti parlamentar, eşti ales local, dacă te-au luat mercenarii băsişti în cătare (cei cu ochi albaştri sau cei cu biblia pe capota maşinii), poţi să-ţi iei adio de la linişte şi de la un trai normal. Asta dacă nu eşti obligat să-ţi părăseşti postul din prima. Vorbele tale, răstălmăcite, invadează presa, coruri de propagandişti de partid te împroaşcă cu mizerii, familia este îmbrâncită cu tine, la pachet, spre jertfelnic, … adio prezumţie de nevinovăţie, adio şansa curăţirii printr-o judecată dreaptă.

Să presupunem că USL, având (cum spune doamna Pippidi) “două treimi din parlament”, ar fi gata să declanşeze mâine, pe bune, adevărata revoluţie anticorupţie. Ar sta Băsescu liniştit, ca la Patriarhie, să privească spectacolul precum ar asculta o liturghie? Cine să creadă aşa ceva?

Cum să-ţi închipui că egala măsură în tratarea adevăraţilor corupţi ar putea fi acceptată, fără piedici, de TB, întâiul corupt al României?

Cum să poţi crede că alături de baronii locali corupţi ai USL ar putea fi tolerată de TB aducerea în boxă şi a marilor săi jupâni: Udrea, Falcă, Videanu, Blejnar ori frăţiorul Mircică, tartorul portului Constanţa?

Ar cuteza vreuna din slugile lui TB din instituţiile de forţă pe care încă preşedintele le mai controlează, slugi avute grav la mână de acesta (pentru că altfel nu le-ar fi numit în posturi cheie) să ducă lupta anticorupţie până la chintesenţă, până la a aproba dezgroparea şi finalizarea unor dosare cheie pentru redobândirea onorabilităţii justiţiei precum “flota”, “casa din Mihăileanu”, “ingineriile de terenuri cu Căsuneanu” etc?

Doamna Pippidi se amăgeşte. TB ţine cu dinţii, cu ghearele, cu întreaga sa lipsă de scrupule, de sforile sale de păpuşar. Care sfori, unse cu catran pentru orice eventualitate, au terminaţii exact în pistoanele motorului anticorupţie. Dacă acest motor este astăzi gripat, vina principală nu o poartă Guvernul că nu apasă acceleraţia până la fund (orice şofer ştie că asta ar accentua gripajul) ci TB care, cu sforile sale, lasă să funcţioneze doar cilindrii de pe partea stângă. Cei de pe partea dreaptă (parte pe care preşedintele şi-o revendică) sunt ţinuţi în nemişcare, pentru a nu tulbura şi mai mult un viitor oricum tulbure.

Contele de Saint GermainEditorialul de joiAlina Mungiu Pippidi,Blejnar,casa din Mihaileanu,Casuneanu,DNA,Falca,flota,Mircea Basescu,Patriarhie,PDL,RL,servicii secrete,Traian Basescu,Udrea,USL,VideanuÎn editorialul de azi din RL, doamna Alina Mungiu Pippidi deplânge lipsa de rezultate a luptei anticorupţie din România şi afirmă: “Momentul potrivit (pentru declanşarea unei adevărate revoluţii anticorupţie - n.a.) e acum, pentru că nu mai poate întîrzia. E destul să te uiţi că rata investiţiilor s-a prăbuşit,...Blog politic si polemic