Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

Pentru acest weekend, doar o observaţie de stil şi personalitate.

Traian Băsescu nu este un artist. Nici măcar un om de creaţie. El însă a lansat de-a lungul recitalurilor sale politice formule retorice, de o mare adezivitate,  ataşate unor situatii sau evenimente,  : “iarna nu-i ca vara”, “aici sunt banii dumneavoastră” etc.

Tot el a îmbogăţit fondul principal de cuvinte cu ştampile preluate din lexicul “profan” în raport cu politica (tonomate, moguli) sau din cel periferic în raport cu bunul simţ (ţigancă împuţită, păsărică, găozar).  Nici zona glumiţelor onomastice nu i-a scăpat neexploatată, domnia sa coborând nivelul polemicii publice oficiale la “porecle” de tip “ultras de stadion” precum Felix Motanul, Porumbacu, Chuky s.a.

Ceea ce mă uluieşte însă în legătură cu formulele lansate de preşedinte nu este precaritatea lor intelectuală ci faptul că intelectualii săi neprecari le preiau şi şi le însuşesc.

Aproape nu este editorial semnat Mircea Cărtărescu, ca să mă rezum doar la acest exemplu, în care, preţiosul  slujitor al literelor şi al limbii frumoase,  să nu folosească una sau mai multe dintre expresiile lansate de Traian Băsescu sau de folclorul din jurul acestuia. Dar nu ca citate, cu ghilimele, ci ca limbaj asimilat fără complexe critice sau de originalitate. Exact cum, pe vremuri, sintagme precum  “epoca de aur” sau “măreţele realizări” erau la figuri obligatorii în textele barzilor epocii.

“Bidonul paranoic şi motanul securist” ori “mască de buldog” ori “micul Titulescu cel cu bereta lui Che Guevara” sunt doar trei exemple, extrase la repezeală, din ultimul articol al domnului Cărtărescu. Deprimant.

Pe lângă faptul că toate aceste formulări sunt tocite şi aparţin altora, deci utilizarea lor denotă o mare  ariditate creativă, nici nu poartă în ele acel ceva inefabil, care să le facă de neînlocuit, care să le justifice reproducerea.

Acesta este unul dintre lucrurile de neînţeles pe care îmi propun să vi le împărtăşesc în timp.

Chiar atât de lipsiţi de imaginatie şi creativitate să fie unii dintre intelectualii “conformist” ai acestei ţări încât  să nu poată găsi substitute de calitate “celebrelor” expresii sau glumiţe prezidenţiale?

Ori e vorba de altceva?

Contele de Saint GermainEditorialecreativitate,expresii vulgare,imaginatie,intelectualii lui Basescu,Mircea Cartarescu,Traian BasescuPentru acest weekend, doar o observaţie de stil şi personalitate. Traian Băsescu nu este un artist. Nici măcar un om de creaţie. El însă a lansat de-a lungul recitalurilor sale politice formule retorice, de o mare adezivitate,  ataşate unor situatii sau evenimente,  : “iarna nu-i ca vara”, “aici sunt banii...Blog politic si polemic