Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

Pentru acest weekend, doar o observație de stil și personalitate.

Traian Băsescu nu este un artist. Nici măcar un om de creație. El însă a lansat de-a lungul recitalurilor sale politice formule retorice, de o mare adezivitate,  atașate unor situatii sau evenimente,  : „iarna nu-i ca vara”, „aici sunt banii dumneavoastră” etc.

Tot el a îmbogățit fondul principal de cuvinte cu ștampile preluate din lexicul „profan” în raport cu politica (tonomate, moguli) sau din cel periferic în raport cu bunul simț (țigancă împuțită, păsărică, găozar).  Nici zona glumițelor onomastice nu i-a scăpat neexploatată, domnia sa coborând nivelul polemicii publice oficiale la „porecle” de tip „ultras de stadion” precum Felix Motanul, Porumbacu, Chuky s.a.

Ceea ce mă uluiește însă în legătură cu formulele lansate de președinte nu este precaritatea lor intelectuală ci faptul că intelectualii săi neprecari le preiau și și le însușesc.

Aproape nu este editorial semnat Mircea Cărtărescu, ca să mă rezum doar la acest exemplu, în care, prețiosul  slujitor al literelor și al limbii frumoase,  să nu folosească una sau mai multe dintre expresiile lansate de Traian Băsescu sau de folclorul din jurul acestuia. Dar nu ca citate, cu ghilimele, ci ca limbaj asimilat fără complexe critice sau de originalitate. Exact cum, pe vremuri, sintagme precum  „epoca de aur” sau „mărețele realizări” erau la figuri obligatorii în textele barzilor epocii.

„Bidonul paranoic și motanul securist” ori „mască de buldog” ori „micul Titulescu cel cu bereta lui Che Guevara” sunt doar trei exemple, extrase la repezeală, din ultimul articol al domnului Cărtărescu. Deprimant.

Pe lângă faptul că toate aceste formulări sunt tocite și aparțin altora, deci utilizarea lor denotă o mare  ariditate creativă, nici nu poartă în ele acel ceva inefabil, care să le facă de neînlocuit, care să le justifice reproducerea.

Acesta este unul dintre lucrurile de neînțeles pe care îmi propun să vi le împărtășesc în timp.

Chiar atât de lipsiți de imaginatie și creativitate să fie unii dintre intelectualii „conformist” ai acestei țări încât  să nu poată găsi substitute de calitate „celebrelor” expresii sau glumițe prezidențiale?

Ori e vorba de altceva?

Contele de Saint GermainEditorialecreativitate,expresii vulgare,imaginatie,intelectualii lui Basescu,Mircea Cartarescu,Traian BasescuPentru acest weekend, doar o observație de stil și personalitate. Traian Băsescu nu este un artist. Nici măcar un om de creație. El însă a lansat de-a lungul recitalurilor sale politice formule retorice, de o mare adezivitate,  atașate unor situatii sau evenimente,  : 'iarna nu-i ca vara', 'aici sunt banii...Blog politic si polemic